Το ικαριώτικο κρασί φυσικής οινοποίησης στο αντάμωμα του κρασιού, της μουσικής και της τέχνης
Το Οινοποιείο Καρίμαλη συμμετέχει και φέτος στη σύγχρονη διονυσιακή γιορτή κρασιού ΒΑΚΧΕΣ, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1 και 2 Μαρτίου στον Πολυχώρο Ρομάντζο -το πρώην κτίριο των γραφείων και τυπογραφείου του ομώνυμου εντύπου- στην Αθήνα.
Οι ΒΑΚΧΕΣ είναι ένα εναλλακτικό φεστιβάλ, μια μοντέρνα έκθεση ελληνικών κρασιών φυσικής οινοποίησης, με πολύ κρασί, μουσική και τέχνη καθώς κάτω από την ίδια στέγη φιλοξενεί ελληνικά οινοποιεία με τους παραγωγούς τους, μουσικούς, djs, φωτογράφους, εικαστικούς και ένα street food εστιατόριο της πόλης.
Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στις ΒΑΚΧΕΣ έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τη φιλοσοφία τους για το κρασί, που τους ωθεί να ακολουθούν ήπιες πρακτικές στην καλλιέργεια και την οινοποίηση, δημιουργώντας εκφραστικά κρασιά που αποτυπώνουν εμφατικά τη φιλοδοξία τους να εκφράσουν τον τόπο από όπου προέρχονται. Είναι τα λεγόμενα φυσικά κρασιά, τα κρασιά που φτιάχνονται με όσο το δυνατόν χαμηλότερες παρεμβάσεις και χωρίς χρήση χημικών σκευασμάτων. Από τον αμπελώνα μέχρι το οινοποιείο χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο βιολογικές και βιοδυναμικές μέθοδοι.
Η ίδρυση και λειτουργία του Οινοποιείου Καρίμαλη
Το Οινοποιείο Καρίμαλη δημιουργήθηκε από τον Γεώργιο Καρίμαλη και τη σύζυγό του Ελένη.
Ο Γεώργιος Καρίμαλης, ύστερα από αρκετά χρόνια εργασίας στην Αθήνα ως οικονομολόγος, πήρε την απόφαση να αφήσει τη δουλειά στην πόλη και να εγκατασταθεί με την οικογένεια του στον τόπο καταγωγής του, την Ικαρία. Επιθυμία του ήταν να ασχοληθεί με το κτήμα που είχε κληρονομήσει από τους προγόνους του, στην Πηγή Ικαρίας. Το διάστημα που εργαζόταν στην Αθήνα, φρόντισε παράλληλα να προετοιμαστούν οι αμπελώνες και να κατασκευαστεί το οινοποιείο, επιβλέποντας ο ίδιος τις εργασίες καθώς κατά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούσε ολιγοήμερα ταξίδια στο νησί.
Οι εργασίες στο κτήμα και το οινοποιείο ολοκληρώθηκαν το 1997 και έτσι το 1999 ανακοινώνει στην οικογένεια του ότι θα πάνε να ζήσουν μόνιμα στην Ικαρία. Αρχικά η μόνη δραστηριότητα της οικογένειας ήταν το οινοποιείο,. το οποίο με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να λειτουργεί ως αγροτουριστική μονάδα και να δραστηριοποιείται και στον οινοτουρισμό.
Ο Γεώργιος Καρίμαλης από το 1993 ασχολείται συστηματικά με τη γευστική δοκιμή κρασιών έχοντας ολοκληρώσει σειρά επαγγελματικών σεμιναρίων σε αυτόν τον τομέα. Συνέχισε να εξελίσσεται ως γνώστης του κρασιού μέσω της συμμετοχής του σε ομίλους κρασιού, με επισκέψεις σε εκθέσεις καθώς και μέσα από τη συνεργασία του με εστιατόρια και άλλους οινοπαραγωγούς.
Το 2019 το Οινοποιείο Καρίμαλη μεταβιβάστηκε στην Ηλιάνα Καρίμαλη, ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Η Ηλιάνα από μικρή ηλικία είχε δείξει το ενδιαφέρον της για την παραγωγή του κρασιού. Από μόλις 5 ετών ακολουθούσε τον πατέρα της στα αμπέλια και το οινοποιείο. Οι εικόνες αυτές καλλιέργησαν μία μοναδική αγάπη για το κρασί στο υποσυνείδητό της. Μεγαλώνοντας σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με κατεύθυνση Βιοτεχνολογία – Τρόφιμα και με τίτλο διπλωματικής “Χαρακτηρισμός τοπικών ποικιλιών σταφυλιών της Ικαρίας και μελέτη της ζύμωσής τους”. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Οινολογία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έτσι λοιπόν ο πατέρας Καρίμαλης παρέδωσε την επιχείρηση στη Χημικό Μηχανικό και Οινολόγο κόρη του με σκοπό να εφαρμόσει τις γνώσεις της με όλη την όρεξη και την αγάπη της για την οινοποιία, ενώ παράλληλα στέκεται δίπλα της ακούραστος και έμπειρος σύμβουλος.
Το Οινοποιείο Καρίμαλη αξιοποιεί τους αμπελώνες του κτήματος όπου λειτουργεί καθώς και ακόμη δύο αμπελώνες σε κτήματα που ανήκουν στην οικογένεια. Την Καλαμπελέ στο χωριό Νας και τις Στεφάνες στο χωριό Πηγή. Όλοι οι αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί από τον οργανισμό βιολογικής γεωργίας ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων). Έχουν έκταση συνολικά 15 στρέμματα και είναι φυτεμένοι με τοπικές ποικιλίες αμπελιών, όπως οι ερυθρές Ρετενό, Κούντουρο (Μαντηλαριά) και Φωκιανό και τις λευκές Μπεγλέρι και Ασύρτικο.
Όλα τα παραγόμενα κρασιά είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Ικαρία (ΠΓΕ) και παράγονται με ελάχιστες παρεμβάσεις. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται με τη χρήση των γηγενών άγριων ζυμών, οι οποίες δημιουργούνται στις μοναδικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του νησιού και έχουν την ικανότητα να παράγουν αρκετά υψηλόβαθμα σε αλκοόλη κρασιά. Οι γλευκολάσπες και οι οινολάσπες του οινοποιείου επιστρέφουν στους αμπελώνες μέσω της κομποστοποίησης και εμπλουτίζουν τη σύσταση των γηγενών ζυμών, κάνοντάς τες όλο και πιο δυνατές.
Το Οινοποιείο Καρίμαλη, σε συνολικό χώρο 100 τετραγωνικών μέτρων, χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής κρασιού, αποραγιστήρια, πιεστήρια, συστήματα ψύξης δεξαμενών και χώρου, αυτοματισμούς στον έλεγχο της ζύμωσης των κρασιών, ανοξείδωτες δεξαμενές, σύστημα αζώτου, σύγχρονο εμφιαλωτήριο κ.λπ. Διαθέτει επίσης χώρο παλαίωσης ερυθρού οίνου σε δρύινα βαρέλια και οριζόντιας αποθήκευσης 12.000 έως 14.000 φιαλών εμφιαλωμένου κρασιού. Ο χώρος του οινοποιείου κλιματίζεται στους 18 βαθμούς Κελσίου.
Τα παραπάνω στοιχεία και οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τις ιστοσελίδες ΒΑΚΧΕΣ και Οινοποιείο Καρίμαλη.