21.5 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με Περιφερειάρχες για Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Δείτε επίσης

Άμεση ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης με συμμετοχή των Περιφερειών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης τη Δευτέρα 8 Απριλίου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας με κεντρικό θέμα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Ο στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης έως το τέλος του έτους, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή προστίμου ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στη χώρα. Παράλληλα, η ενεργοποίηση αυτών των σχεδίων θα συμβάλει στη δημιουργία διαφάνειας σε έναν τομέα που επί μία δεκαετία επικρατεί η αδιαφάνεια, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός κάλεσε τους Περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί συνολικά 19,5 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις Περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Πιο δίκαιες ενισχύσεις

Όπως εξήγησε ο υπουργός στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη «η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

  • η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
  • η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
  • η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
  • δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στη ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με τη δίκαιη και διαφανή κατανομή των ενισχύσεων», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη διευκρίνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσει εξ αρχής η διαδικασία με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού έγιναν δεκτές οι προδικαστικές προσφυγές σε βάρος των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, τις οποίες είχαν καταθέσει υποψήφιοι ανάδοχοι. Οι προσφυγές είχαν γίνει δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Καταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Από μέρους μας οι είναι καθαρές οι κουβέντες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους! Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης σε εύλογο χρόνο». Για το σκοπό αυτό ο υπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να είναι σε επαφή τόσο με τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο όσο και με τους νομικούς του Συμβούλους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς τΤομέα Θεσσαλίας Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Κάποιοι δεν θέλουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Όλοι οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι Περιφερειαρχών υιοθέτησαν την αγωνία του υπουργού για την εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ιδιαίτερα δε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λαμβάνοντας τον λόγο ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για ζητήματα πρωτογενή τομέα, επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την ανάρτηση των χαρτών για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και προτιμούν την τεχνική λύση.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αναμένοντας την απάντηση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε όλους τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους τους να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img