Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο απειλούν τη βιοποικιλότητά του
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” (Archipelagos – Institute of Marine Conservation) συνεχίζει την έρευνα που διεξάγει στην περιοχή της λεγόμενης Τάφρου της Ικαρίας στοχεύοντας στην προστασία των πληθυσμών από επτά είδη θαλάσσιων θηλαστικών. Παράλληλα, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, καταγράφει και τις συνέπειες των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στο Αιγαίο από το τουρκικό, το ελληνικό και το βρετανικό πολεμικό ναυτικό, με πραγματικά πυρά και ισχυρά σόναρ, που απειλούν την περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των σπάνιων θαλάσσιων ειδών και των Νατοϊκών πρωτοκόλλων για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και θέτει σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις όλων των σχετικών χωρών για τη διατήρηση της θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς, η οποία απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (27/02/2024):
Σπάνια είδη και στρατιωτικές ασκήσεις στις ίδιες θάλασσες μοναδικής βιοποικιλότητας
Συνεχίζουμε και αυτές τις ημέρες την έρευνα που στοχεύει στην προστασία των πληθυσμών από 7 είδη θαλάσσιων θηλαστικών στην περιοχή της λεγόμενης Τάφρου της Ικαρίας – μία περιοχή η οποία με τη βιοποικιλότητα της εκπλήσσει ακόμα και τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες. Παράλληλα όμως συνεχίζουμε να καταγράφουμε και τις αναγγελίες μέσω navtex των στρατιωτικών ασκήσεων που αυτές τις μέρες είναι από το τουρκικό, το ελληνικό και το βρετανικό πολεμικό ναυτικό, με τη χρήση πραγματικών πυρών ή/και ισχυρά σόναρ κ.ά. σε θαλάσσιες περιοχές του βόρειου και του νότιου Αιγαίου.
Σε μία θάλασσα διεθνούς περιβαλλοντικής σημασίας, όπου δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για διαχωριστικές γραμμές όταν αναφερόμαστε σε θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα, αυτή η κατάσταση αποτελεί μόνιμη οπισθοδρόμηση. Είναι ενάντια στις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των σπάνιων θαλάσσιων ειδών τις οποίες υποκριτικά τελικά έχουν υπογράψει όλες αυτές τις χώρες, αλλά και ενάντια στα Νατοϊκά πρωτόκολλα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, που τελικά και αυτά είναι προσχηματικά.
Για άλλη μία φορά φαινόμαστε όλοι μας ανάξιοι για να διαφυλάξουμε πραγματικά και να προστατεύσουμε αυτή τη μοναδική φυσική κληρονομιά, που στις μέρες μας απειλείται όσο ποτέ από την ανθρώπινη δραστηριότητα.