Ο Γιώργος Μητροβγένης συνοψίζει στο Short Stories πλευρές της προσωπικότητας του οδοντίατρου Γιάννη Λομβαρδά, του ξεχωριστού επιστήμονα, μαρξιστή διανοούμενου και προσωπικού του φίλου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή
Το αεροπλάνο της επιστροφής από την Ικαρία μετά την κηδεία, στις 29 Μαΐου 2024, του διακεκριμένου επιστήμονα οδοντίατρου Γιάννη Λομβαρδά πέταγε πάνω από τα σύννεφα του Αιγαίου.
Η χαρμολύπη που συνοδεύει αυτές τις στιγμές, αλλά και η εγωιστική συνειδητοποίηση πως «είμαστε ακόμη ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα», ήταν η αναγκαία συναισθηματική επένδυση, καθώς το φιλμ όσων ζήσαμε μαζί περνούσε μπροστά από τα κλειστά μάτια μας.
Ήταν αρχές του ’90 όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Παθολογία της σύγκλεισης. Ένα πόνημα που αποτέλεσε σταθμό στην οδοντιατρική. Τα δυο προηγούμενα δεμένα βιβλία του, η Κλινική οδοντιατρική και η Προσθετική, υπήρχαν ήδη στη βιβλιοθήκη μου. Τα γραφόμενα όμως του Γιάννη Λομβαρδά σε εκείνο το τελευταίο βιβλίο μου έφεραν μια έντονη επιθυμία να τον γνωρίσω.
Συνάντησα έναν άνθρωπο ζεστό και ευγενικό, με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς ίχνος αλαζονείας. Έναν επιστήμονα έτοιμο να μοιραστεί τις γνώσεις του.
Αυτή η συνάντηση έμελλε να είναι η αρχή της πολύχρονης σχέσης μας. Πάνω από τρεις δεκαετίες. Σταδιακά ο Γιάννης έγινε ο Δάσκαλος, ο γιατρός για τα πιο δύσκολα περιστατικά. Και τελικά ο καρδιακός φίλος. Οι απόψεις μας σε μια σειρά κοινωνικά ζητήματα συνέπιπταν.
Είναι γνωστό πως παρά την αλματώδη ανάπτυξη των ειδικοτήτων και της τεχνολογίας, των χειρουργικών τεχνικών και των υλικών, μια ολιστική προσέγγιση στη στοματική κοιλότητα ως μέρος του όλου οργανισμού ήταν και είναι το ζητούμενο.
Ο Λομβαρδάς έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αναβάθμισε την οδοντιατρική. Εγκαθίδρυσε την αλληλοσύνδεσή της με τη βιολογία, τη φυσική και τις άλλες ιατρικές ειδικότητες.
Όπως όμως οι καλύτεροι δεξιοτέχνες μουσικών οργάνων χωρίς τη συνολική γνώση της μελωδίας και χωρίς τον μαέστρο αρμονία δεν βγάζουν, έτσι και στον «μαέστρο» Λομβαρδά χρωστάμε την κατανόηση της λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος ως μέρους του όλου οργανισμού.