Μια ιστορία από το 2012 που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και θα θέλαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας μέσα από την καινούργια ιστοσελίδα.
Γειά σας!
Σας στέλνω από το μακρινό Σαν Φρανσίσκο! Είμαι η δασκάλα μιας τάξης μαθητών με Ελληνικές ρίζες που έρχονται στο Ελληνικό σχολείο δύο φορές την εβδομάδα για να μάθουν την Ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις….
…Φέτος ονομάσαμε την τάξη μας Ικαρία!
Το μήνυμα ήρθε στο Ράδιο Ικαρία γύρω στα μέσα του Οκτώβρη και ήταν η πρώτη μας επικοινωνία με την δασκάλα της τετάρτης δημοτικού κα. Λώρα Μούσα. Η έκπληξη ήταν δεδομένη και άλλος τόσος ο ενθουσιασμός όταν μας ενημέρωσε ότι τα παιδιά κάνουν έρευνα για τις παραδόσεις και τα έθιμα του νησιού.
Η έρευνα θα μετουσιωνόταν σε χριστουγεννιάτικη σχολική γιορτή, κατά την οποία τα παιδιά θα τραγουδούσαν τα ικαριώτικα κάλαντα. Γι’ αυτό το λόγο η κα. Μούσα μας ρώτησε αν υπάρχει κάπου η ορχηστρική έκδοση του τραγουδιού. Στη δισκογραφία θεωρήσαμε σχεδόν απίθανο να υπάρχει μόνο ο σκοπός, χωρίς τα λόγια (βεβαίως αν κάποιος γνωρίζει το αντίθετο, ας μας διορθώσει). Έτσι προτείναμε στην κα. Μούσα να ηχογραφήσουμε φίλους μουσικούς στο Ράδιο Ικαρία και να στείλουμε το αποτέλεσμα, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν τελικά να τραγουδήσουν στη γιορτή τους.
Η πρώτη σκέψη ήταν να ηχογραφήσουμε τσαμπουνοφυλάκα, κυρίως γιατί είναι ένα από τα παραδοσιακά όργανα της Ικαρίας που τον τελευταίο καιρό επανέρχεται στα ζεύκια μας.
Ο Σιδερής Λιάρης, από την εκπομπή Επιστροφή στη Ρίζα, ήρθε στο στούντιο και μετά από φιλότιμες προσπάθειες, καταφέραμε να ηχογραφήσουμε, σε σχετικά καλή ποιότητα, το σκοπό.
Όπως μας ενημέρωσε η κα. Μούσα η γιορτή κύλησε υπέροχα, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με αυτή την επικοινωνία και εμείς συγκινηθήκαμε με τα χαμόγελα και τις εικόνες που μας έστειλαν.
Το μόνο που χρειάζεται άλλωστε είναι φαντασία και θέληση.
Υ.Γ : το βίντεο που ακολουθεί είναι αυτό της παρουσίασης και της προετοιμασίας των παιδιών.
Υ.Γ 2: Αυτή ήταν και η σπίθα για να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις του Ράδιο Ικαρία 87.6.