Πρόκειται για προσπάθεια να γνωρίσουμε ανθρώπους με καταγωγή ή και κάποια σχέση με την Ικαρία με ενεργό ρόλο στην επιστήμη, στην έρευνα, στον πολιτισμό, στην κοινωνική δράση, αλλά κυρίως να γνωρίσουμε σημαντικές πρωτοβουλίες σ’ αυτούς τους τομείς.
Ο Σύλλογος Ικάριων επιστημόνων ξεκινάει αυτή τη δράση με μια μικρή συζήτηση με τη Γεωργία Τριπόδη, με καταγωγή από τον Άγιο Παντελεήμονα. Η Γεωργία είναι εκ των συντελεστών (παραγωγός) του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (Los Angeles Greek Film Festival), που είναι και το μεγαλύτερο εκτός συνόρων και «τρέχει» τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτώβρη του 2020.
Συνέντευξη με τη Γεωργία Τριπόδη
Γεωργία, πες μας λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του LosAngeles. (Την ιστορία του, πώς ξεκίνησε, πόσα χρόνια τρέχει ο θεσμός, τους στόχους του, τη σχέση του με την βιομηχανία του κινηματογράφου στην Αμερική, ποια είδη κινηματογράφου φιλοξενούνται κλπ.);
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (LosAngelesGreekFilmFestival) ιδρύθηκε το 2007 από δύο σκηνοθέτριες, την Έρση Ντάνου και την Αγγελική Γιαννακοπούλου, με κύριο στόχο την προβολή ταινιών για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και δημιουργών ελληνικής καταγωγής, από όλο τον κόσμο.
Ο στόχος του Φεστιβάλ είναι να «φέρει»σύγχρονες ελληνικές ταινίες και σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες στη «Μέκκα» της κινηματογραφικής βιομηχανίας, στο Χόλυγουντ!
Πολλοί ήταν δύσπιστοι για το εγχείρημα και την επιβίωσή του εκείνη την εποχή, αλλά με τις ακούραστες προσπάθειες των διοργανωτών και των εθελοντών και υπό την καθοδήγηση του Άρη Κατοπόδη τα τελευταία 7 χρόνια, το LAGFF έχει εξελιχθεί, από ένα τριήμερο φεστιβάλ 20 ταινιών, σε έναν θεσμό με πάνω από 250 υποβολές ετησίως και ένα πρόγραμμα 54 ταινιών που περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, κινούμενα σχέδια, αφιερώματα, ακόμα και έργα εικονικής πραγματικότητας.
Υπάρχει διαγωνιστικό τμήμα στο φεστιβάλ;
Ναι, βέβαια! Τα βραβεία Orpheus (ένα όμορφο αγαλματίδιο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Φεστιβάλ μας) απονέμονται σε μια λαμπρή τελετή στο κλείσιμο της βραδιάς τουLAGFF.
Τα βραβεία απονέμονται στις κατηγορίες ταινιών, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους. Υπάρχουν, επίσης, βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου/ης ηθοποιού και ένα βραβείο κοινού. Όλα, εκτός από το βραβείο κοινού,ψηφίζονται από μια κριτική επιτροπή γνωστών και καταξιωμένων ανθρώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο.
Τι σημαίνει για έναν Έλληνα δημιουργό να προβληθεί ή/και να φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ;
Μια σημαντική δράση του Φεστιβάλ είναι το Διεθνές Φόρουμ Ανακάλυψης Έργων (InternationalProjectDiscoveryForum), το οποίο λειτουργεί ως εργαστήριο ανάπτυξης επιλεγμένων διεθνών ταινιών μεγάλου μήκους από χώρες των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο του Φόρουμ διοργανώνονται σεμινάρια πάνω σε θέματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας και συζητήσεις πάνελ με εξέχοντες επαγγελματίες του χώρου, με έμφαση στον τρόπο ανάπτυξης και προώθησης κινηματογραφικών έργων.
Αφηγήσου μια στιγμή που εσύ θεωρείς σημαντική.
Η συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ τα τελευταία 10 χρόνια είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Είμαι μέρος μιας προσπάθειας που προωθεί στο αμερικανικό κοινό Έλληνες κινηματογραφιστές και έργα για την Ελλάδα του σήμερα με τις ομορφιές και τις δοκιμασίες της.
Το γεγονός ότι μια ταινία που επιλέχθηκε να προβληθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζει να κερδίζει διεθνή αναγνώριση σε φεστιβάλ όπως το Tribeca και το Τορόντο, μου δίνει τεράστια ώθηση να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια.
Από τις πιο ευχάριστες στιγμές μου στο LAGFF είναι όταν καλωσορίζω σκηνοθέτες από την Ικαρία. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το 2020 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ 6 Ικαριώτες και ένα ντοκιμαντέρ για την Ικαρία και τους Φούρνους. Οι συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί είναι ο Γιώργος Καρναβάς, ο Γιώργος Γεωργόπουλος, ο Γιώργος Φουρτούνης, ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος, ο Δημήτρης Τσακαλέας και ο Θοδωρής Τσιμπίδης. Η Ικαρία «εμφανίζεται» στην κατηγορία «Αιγαίο Πέλαγος».
Και λίγα λόγια για σένα (καταγωγή, ανατροφή, γονείς, Ικαρία, ρόλο στο φεστιβάλ, κλπ.)
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ικαρία.Στην ηλικία των 11 ετών, η οικογένειά μου μετανάστευσε στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Ο πατέρας μου, Νικόλας (Μπαχάρης) Τρίποδης, και η μητέρα μου, Στέλλα (Λιλίκα) Τρίποδη,πάλεψαν για να μην ξεχάσω ποτέ τις ρίζες μου. Παρόλο που η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν στην ταξιδιωτική βιομηχανία, η αγάπη μου για τον ελληνικό πολιτισμό με κρατούσε πάντα ενεργή στην προώθηση της γλώσσας και της κουλτούρας του τόπου. Από το 1992 έως το 2008 συμμετείχα στο «The Greek TheatreGroup of LosAngeles», όπου παρουσιάσαμε ελληνικά θεατρικά έργα για το αγγλόφωνο ακροατήριο. Σήμερα, φυσικά, υπάρχει στη ζωή μου το LAGFF.
Λόγω του Covid19, το Φεστιβάλ φέτος θα παρουσιαστεί διαδικτυακά/Εξ’ αποστάσεως σε όλον το κόσμο από 1-15 Οκτωβρίου. Όποιος και όποια επιθυμεί να το παρακολουθήσει και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις ταινίες, τα σεμινάρια και τις διαδικτυακές συζητήσεις, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στο http://lagff.org/
Δείτε το τρέιλερ του Φεστιβάλ εδώ: https://vimeo.com/458318325