Του ερευνητή, συγγραφέα και εκδότη Χρυσόστομου Φουντούλη
Το βιβλίο αποτελείται από πέντε μέρη:
1. Τη φιλία του Κωνσταντίνου Ι. Μυριανθόπουλου με τον Ιωάννη Μαλαχία, όπως προκύπτει από τα δύο πρώτα ταξίδια του πρώτου στην Ικαρία και την επιστροφή του στην Κύπρο.
2. Την αλληλογραφία του Κωνσταντίνου Ι. Μυριανθόπουλου με τον Ίωνα Στ. Δραγούμη (Δεκέμβριος 1911 – Σεπτέμβριος 1915) και την αναφορά (πολεμική ανταπόκριση) για τα γεγονότα που ακολούθησαν τις κρίσιμες δύο εβδομάδες μετά την επανάσταση της 17ης Ιουλίου 1912.
3. Την αφήγηση των γεγονότων της Επανάστασης από τον Ηλία Γ. Φουντούλη (1900-1999), αυτόπτη μάρτυρα που τότε ήταν μόλις δώδεκα ετών.
4. Την τραγική ιστορία του Φίλιππου Πυροβολικού, Τσακουμάκου, όπως τη δημοσίευσε ὁ —και κοινωνικά ευαίσθητος— Μυριανθόπουλος, σε συνέχειες, στην εφημερίδα “Κήρυξ” που κυκλοφορούσε στην Κύπρο, και το πώς αυτὴ η ιστορία έφτασε στις μέρες μας μέσα από την προφορική παράδοση.
5. Παράρτημα με τους προλόγους-επιλόγους-περιεχόμενα από τους δύο ανέκδοτους τόμους των “Ικαριακῶν” που έγραψε ο Κωνσταντίνος Ι. Μυριανθόπουλος το 1937, επί την 25ετηρίδι από την επανάσταση.
Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας
Χρυσόστομος Ηλ. Φουντούλης
Τίτλος: Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας
Υπότιτλος: Κωνσταντίνος Μυριανθόπουλος – Ίων Δραγούμης: τεκμήρια της κοινής τους δράσης για την απελευθέρωση της Ικαρίας 1912
Σειρά: Ιστορία, Ικαρία
Συγγραφέας: Χρυσόστομος Ηλ. Φουντούλης
Εξώφυλλο – Εικονογράφηση:
Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2024
Κωδικός: 978-960-9659-16-1
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Χρυσόστομος Φουντούλης γεννήθηκε το 1946 και μεγάλωσε στην Ικαρία. Σπούδασε Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη και πήρε διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το Wye College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Εργάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε εταιρείες κτηνιατρικών φαρμάκων, εμβολίων και ζωοτροφών. Μετέφρασε και επιμελήθηκε το βιβλίο του Lester Brown “Ο πλανήτης μας στα όριά του”. Οργάνωσε ομιλίες και παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό και ντοκιμαντέρ —σε συλλόγους, ομάδες πολιτών και σχολεία— για θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο και την εξέλιξη της υλοποίησης του Σχεδίου Β, πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στα χρόνια της πανδημίας συμμετείχε στην έκδοση του βιβλίου του Δρ William Li “Η διατροφή ως ασπίδα υγείας”, ως μία κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου, διότι η σωτηρία του Πλανήτη ξεκινάει και από το πιάτο μας. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολήθηκε με τη συλλογή και τη μελέτη τεκμηρίων σχετικών με την επανάσταση της Ικαρίας του 1912. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ο εντοπισμός των “Ικαριακών” του Κωνσταντίνου Μυριανθόπουλου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Το παρόν βιβλίο ας αποτελέσει την αφορμή να ξεκινήσει μία προσπάθεια έντυπης κυκλοφορίας των “Ικαριακών” 87 χρόνια μετά τη συγγραφή τους και 112 μετά την επανάσταση.