17.5 C
Ikaria
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Οδηγίες και λήψη μέτρων λόγω εμφάνισης πανώλης μικρών μηρυκαστικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Δείτε επίσης

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος ούτε μολύνεται ούτε νοσεί από αυτήν

Με αφορμή την επιβεβαίωση παρουσίας του ιού της πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων σε περιοχές της χώρας, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω της Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα εφιστά τη προσοχή των εκτροφέων αιγοπροβάτων και προτείνει μια σειρά μέτρων πρόληψης, τονίζοντας ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος ούτε μολύνεται ούτε νοσεί από αυτήν.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα (19/07/2024):

Θέμα: Λήψη Μέτρων Λόγω Εμφάνισης Πανώλης μικρών Μηρυκαστικών στην Π.Ε. Τρικάλων και Π.Ε Λάρισας

Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών), επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε εκτροφή αιγοπροβάτων στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), γνωστή και ως «πανούκλα των αιγών» ή «σύνδρομο στοματίτιδας-πνευμονοεντερίτιδας» αποτελεί υψηλής μεταδοτικότητας, ιογενές νόσημα των μικρών μηρυκαστικών (κατοικίδιων και άγριων). Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας. Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, από το στόμα αναδύεται δυσάρεστη οσμή έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων. Κατά συνέπεια, και με δεδομένο το γεγονός ότι ο ιός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από τον ξενιστή του (μέχρι 72 ώρες) η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού, αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης, είτε νοσούν. Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που μεταφέρονται με τους τουρίστες και τους επισκέπτες είναι υπαρκτός και συχνά υποτιμάται.

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
– Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
– Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
– Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
– Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων, που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις, στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.
– Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.
– Περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.
– Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
– Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες (χρόνος ανώτατης επώασης της νόσου, δηλαδή που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αυτής) και χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν
– Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που
χρησιμοποιούνται, όπως και εργαλείων, εξοπλισμού (να μην προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις).
– Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων.
– Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
– Απεντόμωση, μυοκτονία, καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
– Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων

Επιπλέον οι κάτοικοι των νησιών που επισκέπτονται την Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές, περιοχές κατά την επιστροφή τους να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τα ζώα και να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή με ζώα των ευαίσθητων ειδών, θα πρέπει για τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την επιστροφή τους, να μην έρθουν σε επαφή με ζώα.

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και η έγκαιρη ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών σε περίπτωση υποψίας, πέρα από νομική υποχρέωση (Νόμος 4235/2014 ΦΕΚ Α32, Β 26/3/1936 ΦΕΚ Α174, Π 133/1992 ΦΕΚ Α66), συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του.

Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω σε ένα ή περισσότερα ζώα ειδοποιούμε αμέσως τις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων της Υπηρεσίας .

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: για την Δ/νση
Κτηνιατρικής ΠΕ Λέσβου στα τηλέφωνα 2251047427 και 2251042236, για το Τμήμα Κτηνιατρικής Λήμνου στο τηλέφωνο 2254022302, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Χίου στα τηλέφωνα 2271353203 και 2271353202, για την Δ/νση Κτηνιατρικής ΠΕ Σάμου στα τηλέφωνα 2273350423 και 2273350440 και για το Τμήμα Κτηνιατρικού Κέντρου Ικαρίας στο τηλέφωνο 2275351327.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής
η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης
Πρωτογενούς Τομέα
Αναστασία Αντωνέλλη

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img