21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Πολυκάρπου στις Ράχες

Δείτε επίσης

23 Φεβρουαρίου: Εορτή του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης

Ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων κ.κ. Ευσέβιος αναμένεται αύριο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, να χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου στον Άγιο Πολύκαρπο Ραχών. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σύλλογος Αγίου Πολυκάρπου Ραχών Ικαρίας θα προσφέρει βραστό κρέας και λουκουμάδες στην αίθουσα του χωριού.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου στον Άγιο Πολύκαρπο Ραχών ανεγέρθηκε το 1889 επί των θεμελίων παλαιότερου, που σύμφωνα με την προφορική παράδοση ήταν δισυπόστατος, του Αγίου Πολυκάρπου και της Ζωοδόχου Πηγής. Ο σημερινός ναός του Αγίου Πολυκάρπου φιλοξενεί σε περίοπτη θέση την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής εις ανάμνηση του παλαιού ναού, η οποία φιλοτεχνήθηκε το 1894 από έναν Σμυρναίο καλλιτέχνη αγνώστων λοιπών στοιχείων με δαπάνη του Σταμάτη Νικ. Τσεπέρκα. Μία επίσης εκ των παλαιότερων εικόνων του ναού βρίσκεται στο τέμπλο, απεικονίζει την Παναγία και φιλοτεχνήθηκε το 1894 από τον ζωγράφο Αντώνιο Ε.Ι. (ή Ε.Ζ.). Αξιόλογη είναι επίσης η εικόνα του Αγίου Ελευθερίου που φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη του σχολάρχη Γεώργιου Στ. Λομβαρδά το 1906.
 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου βρίσκεται σε επιβλητική θέση στο κέντρο του χωριού. Είναι Βασιλική μετά τρούλου και χτίστηκε με πρωτομάστορες τεχνίτες των οικογενειών Τσεπέρκα και Φουντούλη και τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών χωριανών που συμμετείχαν στις εργασίες. Λέγεται πως κατά την κατασκευή του τρούλου ένας τεχνίτης έπεσε με το κεφάλι στο έδαφος και ενώ όσοι ήταν παρόντες θεώρησα πως είναι νεκρός και αναπόφευκτα η ανέγερση του ναού θα σταματούσε, με έκπληξη διαπίστωσαν πως δεν είχε πάθει απολύτως τίποτα. Έτσι οι εργασίες συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου.
 
Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν προφορικώς από τους Λεωνίδα Κιουλανή, Γιάννη Λομβαρδά, Γιάννη Τσάκαλο και τον ιερέα Λεωνίδα Τσαρνά και από τα βιβλία του Γεώργιου Σταμ. Λομβαρδά, με τίτλο «Ικαρία, γεωγραφική της νήσου περιγραφή» εκδόσεως 1903, του Ιωάννη Μελά, με τίτλο «Ιστορία της νήσου Ικαρίας» εκδόσεως 1955, του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννου, με τίτλο «Η Εκκλησία της Ικαρίας» εκδόσεως 1978, και της Αλεξίας Παλαιστή, με τίτλο «Ικαρία & Φούρνοι, μια εξερεύνηση» έτους 2015 (εκδόσεις Ελεύθερες Πτήσεις).
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img