“Δεν θέλουμε hotspot στην Ικαρία, δεν συζητήθηκε με κανένα εκπρόσωπο της κυβέρνησης το ενδεχόμενο αξιοποίησης οποιουδήποτε ακίνητου για αυτό το σκοπό”
Ο Δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντά στα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το θέμα των μεταναστών – προσφύγων και της δήθεν συμφωνίας του Δήμου Ικαρίας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας μεταναστών.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δημάρχου Ικαρίας (12/06/2024):
Σχετικά με την παραφιλολογία για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ικαρία
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την υποτιθέμενη συμφωνία του Δήμου Ικαρίας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για δημιουργία Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών.
Δεν συνηθίζουμε να εμπλεκόμαστε σε διαδικτυακές συζητήσεις και καφενειακές κουβέντες, αλλά συμμεριζόμενοι την ανησυχία που δημιούργησε αυτή η παραφιλολογία που έχει λάβει διαστάσεις φαιάς προπαγάνδας, επανερχόμαστε μετά από όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ , τονίζοντας τα εξής:
Αυτό το νησί έχει υπάρξει πολλές φορές τόπος εξορίας στην μακραίωνη ιστορία του, με την πιο πρόσφατη στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Από θέση αρχής και μόνο, για να μην επεκταθούμε σε περαιτέρω μακρηγορίες, είμαστε οι τελευταίοι που θα δίναμε την οποιαδήποτε συγκατάθεση στο να ξαναγίνει αυτός ο βράχος τόπος εξορίας, πόσο μάλλον να αναλάβουμε εμείς το ρόλο του «ανθρωποφύλακα» με δημιουργία ενός hotspot.
Προς επίρρωση των παραπάνω, και για την αποφυγή παρανοήσεων (σκόπιμων ή μη), παραπέμπουμε στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη :
Υπόμνημα για τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου
Ολοκληρώνοντας, το να πιστεύει κάποιος ότι η Ικαρία είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη, μια «Σάνγκρι-Λα» που θα μένει ανεπηρέαστη από τα δεινά και τις δυστυχίες της ανθρωπότητας, είναι μεγάλη αυταπάτη. Αυτοί οι «φτωχοδιάβολοι» δεν επέλεξαν ξαφνικά να έρχονται στο νησί μας με την θέληση τους. Δεν επέλεξαν την Ικαρία γιατί στην πλειοψηφία του δήμου βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση», άλλωστε ροές μεταναστών υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια και η προηγουμένη διοίκηση του δήμου προσπαθούσε να διασφαλίσει στοιχειώδης συνθήκες διαβίωσης κατά την προσωρινή παραμονή τους. (Προφανώς οι διακινητές έχουν εντοπίσει ότι το στενό Σάμου – Ικαρίας είναι προς στιγμή το ευκολότερο πέρασμα σε ευρωπαϊκό έδαφος). Αυτό που γίνεται διαφορετικά σήμερα είναι ότι δεν το κρύβουμε και ζητάμε οικονομική στήριξη από το αρμόδιο υπουργείο για τις δαπάνες που καταβάλλονται για αυτό το σκοπό και μόνο.
Η όποια χρηματοδότηση που ζητήθηκε από τον Δήμο μας έγινε με το σκεπτικό να εξασφαλίσει ότι τις λίγες ώρες που θα παραμένουν στο νησί μας άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, δεν θα διαβιούν σε συνθήκες που μόνο σε τρωκτικά αρμόζουν. Ότι δεν θα επιβαρύνεται περαιτέρω ο προϋπολογισμός ενός ήδη στραγγαλισμένου οικονομικά Δήμου κι ότι τα δύο-τρία άτομα που τρέχουν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πρέπει να βασίζονται στην φιλάνθρωπη διάθεση και την καλοσύνη των συλλογών του νησιού και του προσωπικού των μαγειρείων του νοσοκομείου και του γηροκομείου.
Πραγματικά αποτελεί ντροπή για τον ικαριώτικο λαό συμπατριώτες μας να βγαίνουν στην κοινωνία (και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και να στρέφουν τα βέλη τους, βουτηγμένα σε ρατσιστικό δηλητήριο, εναντίον ανθρώπων κατατρεγμένων από τους πολέμους που υποδαυλίζουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί και αποτελούν την ρίζα τους προβλήματος. Είναι τουλάχιστον χυδαίο να αναπαράγεται η αισχρή, φασιστική προπαγάνδα ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να στραφούν ενάντια λαό μας, ενάντια στα παιδιά μας και τα απροστάτευτα σχολειά… Αυτό ήθελαν άραγε και τα 3 κοριτσάκια, αδερφάκια μεταξύ τους (5, 7 και 10 ετών) που πνίγηκαν τον Μάρτη στο ναυάγιο ανοιχτά της Χίου;
Κουβέντα δεν λένε όλοι αυτοί που δήθεν νοιάζονται για τον λαό μας και ομνυούν στην θέση της χώρας μας στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, για την εμπλοκή της κυβέρνησης σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην γειτονιά μας και όχι μόνο.
Πιστεύουμε ότι έχουμε την ελάχιστη υποχρέωση να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης κατά την προσωρινή παραμονή τους, στους ξεριζωμένους πρόσφυγες από την αιματοβαμμένη Παλαιστίνη, την Συρία, την Αφρική που φτάνουν στην Ικαρία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Σε αυτό αποσκοπεί και το αίτημα μας προς τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με αντισταθμιστικά οφέλη που αφορούν υποδομές, τον ΦΠΑ κλπ.
Προφανώς η παράταξη της ΠΕΑ δεν συμμερίζεται την θέση μας που είναι ξεκάθαρη. Το ξαναλέμε τόσο στην ΠΕΑ όσο και στους ποικιλώνυμους διαδικτυακούς ανησυχούντες για να το καταλάβουν:
Δεν θέλουμε hotspot στην Ικαρία, δεν συζητήθηκε με κανένα εκπρόσωπο της κυβέρνησης το ενδεχόμενο αξιοποίησης οποιουδήποτε ακίνητου για αυτό το σκοπό, αντιτασσόμαστε ενάντια σε κάθε δομή – φυλακή προσφύγων και μεταναστών.
Τασσόμαστε ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε, το Δουβλίνο 1 και 2, την συνθήκη Σέγκεν, το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους που δημιουργούν το πρόβλημα. Ο πραγματικός αντίπαλος του λαού μας και όλων των λαών του κόσμου είναι η πολιτική που γεννάει τους πολέμους, την φτώχεια, την καταστροφή του πλανήτη μας για τα κέρδη των λίγων.
Ως δημοτική αρχή, που ουδέποτε παρασιώπησε την κομματική της ταυτότητα, επιλέγουμε να είμαστε με τους λαούς όλου του κόσμου στην πάλη για μια ζωή με ειρήνη, με ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και πατρίδα. Όσο πολλαπλασιάζονται οι τοπικές και περιφερειακές εστίες πολεμικών συρράξεων, όσο διογκώνονται οι οικονομικές ανισότητες κι όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή (εν πολλοίς αποτέλεσμα κι αυτή της ανθρώπινης απληστίας), τόσο θα αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Άλλωστε το ίδιο έπραξαν και οι πρόγονοι μας, γι ́ αυτό και έχουμε χιλιάδες Ικαριώτες σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και αλλού.
Ο Δήμαρχος Ικαρίας
Φανούριος Καρούτσος
Ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε για αυτό το θέμα, αντί επιλόγου παραθέτουμε ένα ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες:
«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του,
εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
Τρέχεις προς τα σύνορα μόνο όταν βλέπεις
ολόκληρη την πόλη να τρέχει κι εκείνη
οι γείτονές σου τρέχουν πιο γρήγορα από σένα
με την ανάσα ματωμένη στο λαιμό τους
το αγόρι που ήταν συμμαθητής σου
που σε φιλούσε μεθυστικά πίσω από το παλιό εργοστάσιο τσίγκου
κρατά ένα όπλο μεγαλύτερο από το σώμα του.
Αφήνεις την πατρίδα
μόνο όταν η πατρίδα δε σε αφήνει να μείνεις.
Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγά
φωτιά κάτω απ΄ τα πόδια σου
ζεστό αίμα στην κοιλιά σου
δεν είναι κάτι που φαντάστηκες ποτέ ότι θα έκανες
μέχρι που η λεπίδα χαράζει απειλές στο λαιμό σου
και ακόμα και τότε ψέλνεις τον εθνικό ύμνο
ανάμεσα στα δόντια σου
και σκίζεις το διαβατήριό σου σε τουαλέτες αεροδρομίων
κλαίγοντας καθώς κάθε μπουκιά χαρτιού
δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να γυρίσεις.
Πρέπει να καταλάβεις
ότι κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα
εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά
κανένας δεν καίει τις παλάμες του
κάτω από τρένα, ανάμεσα από βαγόνια
κανένας δεν περνά μέρες και νύχτες στο στομάχι ενός φορτηγού
τρώγοντας εφημερίδες
εκτός αν τα χιλιόμετρα που ταξιδεύει
σημαίνουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι.
Κανένας δε σέρνεται
κάτω από φράχτες
κανένας δε θέλει να τον δέρνουν
να τον λυπούνται
κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων
ή τον πλήρη σωματικό έλεγχο σε σημεία
όπου το σώμα σου πονούσε
ή τη φυλακή,
επειδή η φυλακή είναι ασφαλέστερη
από μια πόλη που φλέγεται
και ένας δεσμοφύλακας το βράδυ
είναι προτιμότερα από ένα φορτηγό
γεμάτο άντρες που μοιάζουν με τον πατέρα σου
κανένας δε θα το μπορούσε
κανένας δε θα το άντεχε
κανένα δέρμα δε θα ήταν αρκετά σκληρό
για να ακούσει τα:
γυρίστε στην πατρίδα σας μαύροι
πρόσφυγες
βρωμομετανάστες
ζητιάνοι ασύλου
που ρουφάτε τη χώρα μας
αράπηδες με τα χέρια απλωμένα
μυρίζετε περίεργα
απολίτιστοι
κάνατε λίμπα τη χώρα σας και τώρα θέλετε
να κάνετε και τη δική μας
πώς δε δίνουμε σημασία
στα λόγια
στα άγρια βλέμματα
ίσως επειδή τα χτυπήματα είναι πιο απαλά
από το ξερίζωμα ενός χεριού ή ποδιού
ή τα λόγια είναι πιο τρυφερά
από δεκατέσσερις άντρες
ανάμεσα στα πόδια σου
ή οι προσβολές είναι πιο εύκολο
να καταπιείς
από τα χαλίκια
από τα κόκαλα
από το κομματιασμένο κορμάκι του παιδιού σου.
Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα,
αλλά η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
πατρίδα είναι η κάνη ενός όπλου
και κανένας δε θα άφηνε την πατρίδα
εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγούσε μέχρι τις ακτές
εκτός αν η πατρίδα σού έλεγε να τρέξεις πιο γρήγορα
να αφήσεις πίσω τα ρούχα σου
να συρθείς στην έρημο
να κολυμπήσεις ωκεανούς
να πνιγείς
να σωθείς
να πεινάσεις
να εκλιπαρήσεις
να ξεχάσεις την υπερηφάνεια
η επιβίωσή σου είναι πιο σημαντική.
Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα είναι
μια ιδρωμένη φωνή στο αυτή σου
που λέει
φύγε,
τρέξε μακριά μου τώρα
δεν ξέρω τι έχω γίνει
αλλά ξέρω ότι οπουδήποτε αλλού
θα είσαι πιο ασφαλής απ΄ ότι εδώ»
Ακολουθεί το υπόμνημα του Δήμου Ικαρίας προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου (25/05/2024):
Κύριε Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στα νησιά μας, δεν θα αναφερθούμε σε θέματα που γνωρίζει η κυβέρνηση σας και οι συνοδοί σας, όπως το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του δήμου (Ενδεικτικά από την συγκρότηση του Καλλικρατικού δήμου έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι, ενώ έχουν τοποθετηθεί μόλις 4, άρα δεν τηρείται ούτε η αναλογία μια αποχώρηση μια πρόσληψη).
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης (Από την συγκρότηση του Καλλικρατικού δήμου η επιχορήγηση του δήμου για «επενδυτικές» δράσεις δεν έχει περάσει ποτέ τις 600.000).
Τα προβλήματα των συγκοινωνιακών αναγκών ( Υπενθυμίζουμε ότι από τότε που το κράτος με βάση τις αποφάσεις των κυβερνήσεων δεν ασκεί καν έλεγχο στην τιμολογιακή πολιτική, ο μεταφορικό κόστος έχει εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα ένα ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη να μην μπορεί να καλύψει ούτε το μισό κόστος της διαδρομής Ικαρία – Πειραιά. Όταν ένα ημερομίσθιο κάλυπτε την ακτοπλοϊκή διαδρομή με την επιστροφή της και έμεναν και κάτι ψηλά…).
Το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης στα νησιά, που δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα (Τα πάσης φύσεως Pass, Μεταφορικό ισοδύναμο κλπ) οπότε η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φάρμακα, λογαριασμούς ενέργειας, νερού και τηλεφώνου, η έστω η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησί μας. Προτάσεις που υπάρχουν σε παλιότερες αποφάσεις του Δ.Σ Ικαρίας, είναι επί μέρους λύσεις που θα ανακουφίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Τέλος το σοβαρότατο πρόβλημα των ελλιπέστατων υγειονομικών υπηρεσιών (π.χ σήμερα για μια ακόμα φορά το «Πολυδύναμο» περιφερειακό ιατρείο Ραχών δεν έχει κανένα γιατρό).
Με την ευκαιρία όμως της επίσκεψης σας στα νησιά μας, καταθέτουμε ένα συνοπτικό υπόμνημα με το βασικότερα προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου σας :
Κύριε Υπουργέ, αν και το νησί μας δεν έχει δεχθεί την πίεση που ασκούν σε άλλες νησιωτικές περιοχές οι ανεξέλεγκτες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, η αύξηση των περιστατικών αφίξεων τους στο νησί μας, των δυο τελευταίων μηνών και η εξασφάλιση συνθηκών διαμονής αυτών ως την επιβίβαση για τη μεταφορά τους στη Σάμο, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Δήμο Ικαρίας και τις υποστελεχωμένες (ανύπαρκτες στο συγκεκριμένο τομέα ) υπηρεσίες του.
Ενδεικτικά από τον Απρίλιο «δεχόμαστε» μηνιαίως περίπου 100 ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τις χώρες τους λόγω των γενικευμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εσωτερικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής της Αφρικής, και άλλων περιοχών. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι τελευταίοι «επισκέπτες» μας είναι από τα παλαιστινιακά εδάφη και την Συρία.
Αυτή η εξέλιξη κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ που δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμού του δήμου, δεν υπάρχει καμιά σχετική χρηματοδότηση για αυτές τις έκτακτες ανάγκες που δεν είναι καν αρμοδιότητα του δήμου, και δεν υπάρχει κανένας σχετικός μηχανισμός στο νησί ούτε σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών.
Γιατί φεύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις χώρες τους; Η απάντηση για εμάς είναι μία. Θέλουν να φύγουν από το μακελειό, από τους πολέμους ή από την πείνα των χωρών από όπου προέρχονται, εξαιτίας των επεμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια συμμετέχει σε πολέμους που προκαλούν προσφυγιά, μετανάστευση και από την άλλη δεν θέλει τους πρόσφυγες.
Κύριε Υπουργέ, σας είναι γνωστοί ασφαλώς οι κανονισμοί του Δουβλίνου Ι & ΙΙ, Συνθήκη Σέγκεν, συνολικά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μεταναστευτικό, που εγκλωβίζουν μετανάστες στη χώρα μας, ενώ έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας με παλιότερες αποφάσεις του έχει τοποθετηθεί απέναντι στα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών αναφέροντας “(…) Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία hot spots που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού. Αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ελαχίστων προσφύγων, μόνο όσων επιλέξουν με βάση τις ανάγκες των κρατών-μελών της ΕΕ, και οι υπόλοιποι θα παραμένουν μαζικά εγκλωβισμένοι. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα, δημιουργώντας επιπλέον την «πρώτη ύλη» για καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.
Ως αιρετοί νησιώτικων περιοχών καταγγέλλουμε την χρόνια εφαρμογή αυτών των πολιτικών και των αποτελεσμάτων που έχουν στα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας και όχι μόνο. Πιστεύοντας ότι είναι ανάγκη σήμερα η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου αλλά και η Ε.Ε, να προβούν σε άμεσα μέτρα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες στην νησιωτική μεθόριο, διεκδικούμε:
– Να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.
– Σε αυτές τις δράσεις να μην υπάρχει καμία εμπλοκή ΜΚΟ, που και ο ρόλος μερικών είναι τουλάχιστον ύποπτος.
– Η λειτουργία τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατεθεί ως ευθύνη στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αφού ούτε τους αναγκαίους πόρους διαθέτουν, ούτε το προσωπικό. Η εξεύρεση και η υπόδειξη των κατάλληλων υποδομών απαιτεί σαφώς την συνδρομή των Δήμων και των περιφερειών όμως μόνο το κράτος μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη και την στήριξης τους. Με το κατάλληλο προσωπικό καθώς και την χρηματοδότηση τους.
– Να αποδίδεται καθεστώς ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.
– Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.»
Ο δήμος μας ταυτόχρονα δεν μένει θεατής στο δράμα των προσφύγων και μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Με τις ενέργειές μας κάνουμε το αυτονόητο, διασφαλίζουμε πως οι άνθρωποι αυτοί, που έφτασαν στη «πόρτα» μας μέσα από τη φωτιά του πολέμου, θα μπορούν να καλύψουν τις βασικές έστω ανθρώπινες ανάγκες τους με αξιοπρέπεια και όχι να ζουν στην πείνα, και τα σκουπίδια. Καμία σχέση δεν έχουν οι ενέργειες του δήμου με τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας. Αυτό προϋποθέτει την κάλυψη όλων εκείνων των αναγκών που περιγράφει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ικαρίας.
Ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με κάθε δυνατό τρόπο, όπως και να διεκδικούμε την άμεση προώθησή τους στις χώρες προορισμού τους, ταυτόχρονα όμως διεκδικούμε:
– Έκτακτη επιχορήγηση ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε την «Έκτακτη ανάγκη της περίθαλψης» που όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες Αστυνομία, Λιμενικό, περιφέρεια, κλπ. «Αναθέτουν» στον δήμο Ικαρίας. Η επιχορήγηση με τουλάχιστον 25.000 είναι ένα ποσό που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες και να μην επιβαρύνονται δαπάνες του προϋπολογισμού μας που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την δραστηριότητα, όπως η προμήθεια τροφίμων της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων του δήμου.
– Πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού με νομοθετική ρύθμιση που θα απομπλέκεται από τις τυπικές διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στους ΟΤΑ, γιατί με αυτό τον τρόπο είναι τυπικά και ουσιαστικά αδύνατο να γίνει τέτοια πρόσληψη.
– Ενναλακτικά δημιουργία μηχανισμού περίθαλψης σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών, η ανάθεση από την υπηρεσία του υπουργείου σας στον νομό Σάμου, σε εξωτερικό συνεργάτη επιλογής σας .
Τέλος κύριε Υπουργέ, με την ευκαιρία της επίσκεψης σας, καταθέτουμε μια ακόμα φορά σε κυβερνητικό επίπεδο, υπόμνημα του Δήμαρχου Ικαρίας και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου , σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν με την προανάρτηση του κτηματολογίου, και την προσπάθεια «ΔΑΣΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» της Ικαρίας. Μετά την συνάντηση με τη διοίκηση του «Ελληνικού Κτηματολογίου», που δυστυχώς δεν δόθηκε ούτε παράταση, ούτε κάποια ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα του δήμου. Επανερχόμαστε και ζητάμε συνάντηση με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να συζητηθούν τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ο Δήμος Ικαρίας, και να αναζητηθεί τρόπος επίλυσης αυτών.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Ικαρίας
Φανούριος Καρούτσος