«Πέντε την ημέρα» δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών καθημερινά είναι ο σωστός συνδυασμός μακροζωίας σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Harvard
Η κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων και τριών μερίδων λαχανικών κάθε μέρα είναι ο σωστός συνδυασμός μακροζωίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Harvard T. H. Chan School of Public Health.
«Αυτή η αναλογία πιθανότατα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά την πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων και είναι μια σχετικά εφικτή πρόσληψη για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dong Wang, ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Harvard, την 1η Μαρτίου 2020, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο CNBC.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα διατροφικής αξίας 30 ετών σε περισσότερους από 100.000 γυναίκες και άνδρες που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και δεδομένα από 26 άλλες μελέτες που περιελάμβαναν άλλα 2 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως.
Η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα δεν συνδέεται με πρόσθετα οφέλη για την υγεία, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά παρείχαν τα μεγαλύτερα οφέλη, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τρόφιμα πλούσια σε βήτα καροτίνη, εσπεριδοειδή και μούρα. Λιγότερο υγιεινά ήταν αμυλώδη λαχανικά όπως μπιζέλια, καλαμπόκι και πατάτες.
Στις 5 Μαρτίου 2021, το άρθρο Inverse, ο Wang συνέστησε συνεργασίες μεταξύ κυβέρνησης, ΜΚΟ και σεφ ώστε να «κάνουν το θρεπτικό φαγητό πιο νόστιμο» προκειμένου να ωθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες να τρώνε καθημερινά το μείγμα των πέντε μερίδων.