Eπίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Λέσβου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Μαρίας Κομνηνάκα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στο Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας» (03/04/2023).
Στην ερώτηση της κ. Κομνηνάκα θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Πέτσας.
Κυρία Κομνηνάκα, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η κοινωνία και οι μαζικοί φορείς της Ικαρίας με επανειλημμένες παρεμβάσεις τους, τις οποίες σας έχουμε γνωστοποιήσει σε προηγούμενη ερώτηση που δεν απαντήθηκε, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολύ σοβαρά κτιριακά προβλήματα που παρουσιάζει το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου στον Άγιο Κήρυκο.
Προβλήματα που δεν είναι, βέβαια, καινούργια, στην πραγματικότητα συνδέονται με κατασκευαστικές αστοχίες που δεν αντιμετωπίστηκαν ήδη από πριν παραδοθεί το κτίριο στα μέσα της δεκαετίας του 90, αλλά σε όλα αυτά τα χρόνια και με την υποχρηματοδότηση και τη μη συντήρηση του κτηρίου, η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο.
Μέρος αυτών των προβλημάτων, έχει γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προηγούμενα χρόνια με επιμέρους παρεμβάσεις της τοπικής διοίκησης στο βαθμό που επαρκούσαν και οι ελάχιστοι πόροι που δίνονται γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, παραμένει το πολύ σοβαρό πρόβλημα της εισροής υδάτων από την ταράτσα του κτιρίου, η οποία διαβρώνει τις οροφές όλου του κάτω ορόφου, με σοβαρούς κινδύνους βέβαια, για την ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών, για να μην συζητήσουμε, βέβαια, και για το αν είναι αυτές συνθήκες για να λειτουργεί ένα σχολικό κτίριο.
Ήδη η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ικαρίας, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, ώστε να αντιμετωπίσει τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα υποχρηματοδότησης που υπήρχαν, είχε καταφέρει να αποσπάσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το ποσό των 200.000 ευρώ, για την εκπόνηση των αναγκαίων εργασιών συντήρησης του έργου, που δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2018 και συμβασιοποιήθηκε τον Φλεβάρη του 2019. Ωστόσο, χρειάστηκε μια συμπληρωματική σύμβαση το 2021 για 54.000 ευρώ υποτίθεται με παράταση προθεσμίας περαίωσης των εργασιών έως τον Αύγουστο του 2022.
Σήμερα αν και έχουν παρέλθει όλοι αυτοί οι χρόνοι εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, η κατάσταση του σχολικού κτηρίου παραμένει απογοητευτική. Τα προβλήματα μένουν και διογκώνονται όλον αυτόν τον καιρό και βέβαια είναι μια κατάσταση που αποτυπώνει, αν θέλετε -ουσιαστικά είναι μια φωτογραφία- της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας, μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος στην τοπική διοίκηση με ελάχιστα κονδύλια για να ανεγερθούν και να συντηρηθούν τα σχολεία, που ακολουθήσατε πιστά τόσο εσείς όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Σας ρωτάμε, λοιπόν, ποια μέτρα θα πάρετε, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί στατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και βέβαια για να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα στο σχολικό συγκρότημα που παραμένουν και αυτή η αποκατάσταση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κτιρίων και την αντισεισμική τους προστασία, σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς κι όχι βέβαια με τα γνωστά μπαλώματα που ακολουθείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ πολύ, κυρία συνάδελφε.
Τον λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Στυλιανός Πέτσας.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών):
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ και την κ. Κομνηνάκα για την ερώτηση.
Πράγματι, το ζήτημα της σχολικής στέγης, είναι ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά τους μαθητές μας φυσικά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αλλά και δείχνει την ευαισθησία της κοινωνίας μας απέναντι σε ένα πολύ σημαντικό θέμα.
Η Κυβέρνηση, μάλιστα, για πρώτη φορά, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών έχει προβλέψει ένα κονδύλι πολύ σημαντικό, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τον προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των σχολείων μας.
Όπως, όμως, γνωρίζετε το ζήτημα της σχολικής στέγης, η συντήρηση και επισκευή των κτηρίων αυτών που στεγάζουν τα παιδιά μας και τα μαθήματά τους, είναι αρμοδιότητα των δήμων και το άρθρο 75 του ν. 1894/1990, προβλέπει αυτό το ζήτημα, σε συνδυασμό με το ν. 3463/2006, όπως και το Σύνταγμά μας, προβλέπει το τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επομένως, η κύρια αρμοδιότητα εδώ είναι του Δήμου. Καταθέτω στα Πρακτικά τις ενέργειες που έχει κάνει για το συγκεκριμένο σχολείο που έχει ρωτήσει η κυρία Βουλευτής.
(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στυλιανός Πέτσας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και θα σας πω ότι, συγκεκριμένα και συνοπτικά, το έργο με τίτλο «Συντήρηση και επισκευή κτιρίου Γυμνασίου–Λυκείου, Αγίου Κηρύκου» αρχικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ που δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις 30 Αυγούστου του 2018 και συμβασιοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2019, συμπληρώθηκε με νέα σύμβαση ύψους 54.613 ευρώ στις 19 Οκτωβρίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου του 2022.
Αυτό που αναμένεται είναι η επιδιόρθωση από τον εργολάβο τυχόν αστοχιών που έχουν γίνει στο έργο, όπως μας ενημερώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Συμπληρωματικά με αυτό, ο Δήμος Ικαρίας από τις 7 Μαρτίου 2023 έχει προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιώτη πολιτικό μηχανικό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν στατική έλεγχοι στο σχολικό συγκρότημα.
Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του Δήμου και της Περιφέρειας. Έχουν κάνει τις ενέργειές τους και εμείς συμπληρωματικά, ως Κυβέρνηση, προσφέρουμε πόρους στην αυτοδιοίκηση για να κάνει τη δουλειά της. Συγκεκριμένα, έχει χορηγηθεί στον Δήμος Ικαρίας το ποσό των 425.370 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του έτους 2022 και το ίδιο ποσό αναμένεται μέσα στο 2023.
Επίσης, επειδή είναι ένας μικρός νησιωτικός δήμος, στον Δήμο Ικαρίας έχει χορηγηθεί το ποσό των 283.300 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών του, καθώς και για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Τρίτον, ειδικά για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, στον Δήμο έχει χορηγηθεί το 2022 το ποσό των 25.500 ευρώ και το ίδιο ποσό θα λάβει και το 2023.
Τέταρτον, από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ο Δήμος έχει χρηματοδοτηθεί με ποσό 516.500 ευρώ σε σχετικές με την παιδεία προσκλήσεις.
Επομένως, έχουμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις προς τον δήμο. Επίσης, η «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» είναι έτοιμη να συνδράμει τον δήμο σε οποιαδήποτε συνδρομή αυτή απαιτείται από την τεχνική του υπηρεσία.
Επιφυλάσσομαι, κυρία Πρόεδρε, στη δευτερολογία μου να τοποθετηθώ για τα ευρύτερα θέματα προσεισμικού ελέγχου που ανέφερε η κ. Κομνηνάκα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ και εγώ, κύριε Υπουργέ. Συνεπέστατος στον χρόνο!
Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι αναγνωρίζετε και εσείς ότι η κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα -δεν ξέρω αν έχετε δει τις εικόνες που έχουμε καταθέσει, τις οποίες θα καταθέσω και στη συνέχεια στα Πρακτικά- πραγματικά εκπέμπει SOS και δεν επιτρέπει, αν θέλετε, να συνεχίζεται αυτό το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ του κράτους και των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε βέβαια χωρά άλλη αναβολή η επισκευή του κτηρίου.
Δεν ακούσαμε ούτε τώρα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα κατά τα οποία πρόκειται πραγματικά να αποκατασταθούν οι πολύ σοβαρές βλάβες και σας το λέω, γιατί οι εικόνες είναι πραγματικά αποκαλυπτικές.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά τα εξής. Μιλάμε εδώ για αίθουσα που υποτίθεται ότι θα ήταν το κλειστό γυμναστήριο του κτηρίου. Χάσκουν σωληνώσεις και τρέχουν νερά από την τουαλέτα στην αίθουσα αυτή. Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης είναι πεσμένοι οι σοβάδες και φαίνονται το τσιμέντο και τα σίδερα πάνω από τα βιβλία και υπάρχει η υγρασία βέβαια, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το πράγμα για βιβλιοθήκη. Μιλάμε για κολόνες στο σχολείο όπου έχουν πέσει σοβάδες και φαίνονται τα σίδερα.
Σε αυτούς τους χώρους καλούνται να κάνουν μάθημα οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στον Άγιο Κήρυκο. Σας ρωτάμε με την αρμοδιότητα που έχετε, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης αν είναι αυτές συνθήκες για να γίνεται διδασκαλία εν έτει 2023.
Ξέρετε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή η μετάθεση ευθυνών, γιατί ιδιαίτερα σε αυτόν τον Νομό έχουμε θρηνήσει ήδη δύο μαθητές στη Σάμο από αντίστοιχη μετάθεση ευθυνών, όταν έβλεπαν τα μισογκρεμισμένα κτήρια να χάσκουν και έπρεπε να φτάσει ο σεισμός, να θρηνήσουμε τα θύματα, για να παρθούν μέτρα για να κατεδαφιστούν τα ακατάλληλα κτήρια.
Άρα, δεν μπορεί να περιμένουμε να έρθει το έγκλημα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχολική στέγη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και σας αναφέρω ότι οι επιστολές του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι πραγματικά αποκαλυπτικές. Μιλούν για αίθουσες όπου υπάρχουν και κρέμονται σωληνώσεις, τα λύματα των τουαλετών και η υγρασία βγαίνουν σε αυτή την αίθουσα, στις κολώνες βγαίνουν τα σίδερα. Μιλάμε για καταστάσεις τουλάχιστον τριτοκοσμικές.
Και επειδή αναφερθήκατε και στα κονδύλια που δίνει το Υπουργείο για την αποκατάσταση της σχολικής στέγης, είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων -που υπάρχουν και σε πολλά άλλα, δυστυχώς, σχολικά κτήρια στην Ικαρία- το 2017, που είχε γίνει κινητοποίηση από την τότε δημοτική αρχή, τότε τα χρήματα που δίνονταν για τη συντήρηση των κτηρίων ήταν περίπου 15.600 ευρώ και οι ανάγκες για να αντιμετωπιστεί τότε, το 2017 και όχι με τις σημερινές τιμές της ακρίβειας, η συντήρηση όλων των σχολικών κτηρίων έφθανε περίπου τις 500.000 ευρώ. Για τέτοια απόκλιση μιλάμε στα ποσά!
Και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, αναφέρατε και εσείς ο ίδιος ότι η ετήσια επιδότηση που δίνετε για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων είναι μόλις 25.500 ευρώ. Για πόσα σχολικά κτήρια; Για να αποκατασταθεί ποιο μέρος όλης της απαραίτητης συντήρησης των υποδομών;
Άρα, πίσω από αυτή την πολιτική που συνεχίζεται να παραπέμπονται αρμοδιότητες και ευθύνες του κράτους, γιατί τέτοιες θα έπρεπε να είναι η συντήρηση των σχολικών κτηρίων, όπως και το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το να μπορεί εύρυθμα να συνεχίζει και να λειτουργεί -που αμφιβάλλουμε αν μπορεί πράγματι να γίνεται σήμερα στις συνθήκες που σας περιέγραψα- μεταθέτετε ευθύνες στην τοπική διοίκηση, χωρίς βέβαια παράλληλα να τους δίνετε και τους κατάλληλους πόρους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ανάγκες.
Άρα, λοιπόν, σας λέμε ότι δεν μπορείτε ότι αυτή τη στιγμή, αν συνεχίζεται αυτή η κατάσταση το σχολικό συγκρότημα του Αγίου Κηρύκου, αναλαμβάνετε την ευθύνη στην καλύτερη περίπτωση ενός τραυματισμού -για να μη μιλήσουμε για πιο τραγικές καταστάσεις- και βέβαια, δεν μπορεί πάλι να βγαίνετε εκ των υστέρων και να λέτε ότι δεν γνωρίζατε. Είναι γνωστές οι συνθήκες, πρέπει να παρέμβετε άμεσα, να λυθούν τα προβλήματα, να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτήρια και βέβαια, να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σχολικό κτήριο που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες, ιδιαίτερα σε αυτές τις ακριτικές περιοχές.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Μαρία Κομνηνάκα καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, δεν μιλήσαμε, εκτός αν δεν έγινε κατανοητό αυτό που είπα, για κανένα πινγκ-πονγκ και μπαλάκι ευθυνών. Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες. Είναι αρμοδιότητα η σχολική στέγη της αυτοδιοίκησης, του δήμου εν προκειμένω. Δεν βλέπω καμιά σύγχυση αρμοδιοτήτων. Επικουρικά συνδράμουμε με χρηματοδότηση. Ποια χρηματοδότηση; Όχι των 25.000 που είπατε.
Σας ανέφερα νούμερα εδώ από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, που πέρα από τις 253.000, με συμπληρωματική σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο, ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος της Ικαρίας μπορούν να κατανείμουν τους πόρους εκεί που είναι προτεραιότητες. Εμένα, αν με ρωτάτε, φυσικά, η σχολική στέγη είναι από τις βασικές προτεραιότητες.
Όσον αφορά στο θέμα του προσεισμικού ελέγχου γενικά, για τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία ξέρετε ότι πολύ πρόσφατα, με το άρθρο 265 του ν. 5037/2023 θεσπίστηκε μια διαδικασία -ας την πω έτσι εξπρές- όπου αναθέτουμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, προκειμένου, μετά από την τραγική εμπειρία που υπήρξε με τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη Συρία και στην Τουρκία, να ελέγξουμε τα δημόσια κτήρια, με προτεραιότητα ιδίως τα κτήρια που είναι προ του 1985 και μετά θα προχωρήσουμε και σε όλα τα υπόλοιπα δημόσια κτήρια.
Άρα, προσεισμικός έλεγχος καθολικός και γρήγορος σε όλα τα δημόσια κτήρια θα γίνει με βάση τη νέα αυτή εξαιρετική διαδικασία που σας περιέγραψα. Όσον αφορά το τι είχαμε κάνει ήδη εμείς, εγώ, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, είμαι περήφανος που στο Υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά υπήρξε σχετική πρόσκληση που απευθυνόταν στους δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους για προσεισμικό έλεγχο. Έχουν ενταχθεί σε αυτό πάνω από πενήντα δήμοι. Το αρχικό ποσό για τη μελέτη και τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο ήταν πάνω από 5 εκατομμύρια και μπορεί να οδηγήσει σε έργα, όπου βρεθούν ευρήματα, ενίσχυσης των συγκεκριμένων κτηρίων, σε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ)
Άρα, βήματα γίνονταν, βήματα θα γίνουν και μάλιστα, με εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, πραγματικά, με νηφαλιότητα να προσεγγίσουμε ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Και δεν μιλάμε εδώ, επαναλαμβάνω, για μπαλάκι ευθυνών. Ως προς τη σχολική στέγη, η αρμοδιότητα ανήκει στην αυτοδιοίκηση.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε.
Ακολουθεί σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα 902.gr
Μ. Κομνηνάκα: Να αποκατασταθούν τα κτιριακά προβλήματα στο σχολείο Αγ. Κηρύκου Ικαρίας (VIDEO)
Να αποκατασταθούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει το Σχολικό Συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας και να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Εσωτερικών.
Σημείωσε πως το Σχολικό Συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, που προέρχονται από κατασκευαστικές αστοχίες, που δεν αντιμετωπίστηκαν πριν δοθεί σε χρήση στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Τα προηγούμενα χρόνια έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν από επιμέρους παρεμβάσεις της Τοπικής Διοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα που παραμένει, παρά τις τεχνικές επεμβάσεις που έχουν γίνει, είναι η εισροή υδάτων από την ταράτσα του κτιρίου, η οποία διαβρώνει τις οροφές όλου του κάτω ορόφου. Αναφέρθηκε επίσης σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με σωληνώσεις που χάσκουν και τα νερά τρέχουν μέσα στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου, στους σοβάδες που πέφτουν πάνω στα βιβλία της βιβλιοθήκης, σε κολώνες όπου φαίνονται τα σίδερα, αφού έχουν φύγει τα τσιμέντα.
Να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησης στην Τοπική Διοίκηση επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, αναφέροντας ότι η κατάσταση των σχολικών κτιρίων είναι αρμοδιότητα των δήμων και όχι των υπουργείων.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης, επισήμανε στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα εκπέμπει sos και δεν χωρά άλλη αναβολή για την αποκατάσταση των βλαβών. Σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, τόνισε, η κυβέρνηση θα φέρει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη και δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Επικαλέστηκε τις επιστολές του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων του Αγ. Κηρύκου Ικαρίας, όπου αναλυτικά καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα του κτιρίου, ενώ υπενθύμισε πως από αντίστοιχη μετάθεση ευθυνών για τα ετοιμόρροπα κτίρια, έχουμε θρηνήσει δύο μαθητές στη Σάμο, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο νησί.
Η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε την υποχρηματοδότηση της Παιδείας, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση και συντήρηση σχολείων, όλα, αποτέλεσμα μιας πολιτικής που πιστά ακολούθησαν οι μέχρι και σήμερα κυβερνήσεις, κάνοντας την Παιδεία ολοένα και πιο ταξική, ένα εμπόρευμα που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει ένα σύγχρονο σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.