16.4 C
Ikaria
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Κάλυψαν 200 ναυτικά μίλια με κανό Καγιάκ & μήνυμα την προστασία των θαλασσών

Δείτε επίσης

Ικαρία – Ρόδος με Καγιάκ | South Evian Gulf team | Άγγελος Χριστοφίδης, Κωνσταντίνος Ντιλιακός, Ανδρέας Σανδαλής και Αντώνης Σωτηρόπουλος

Κάμειρος – βορειοδυτική Ρόδος – 23/06/2022 (12 μ.μ.). 10η ημέρα, Στάση 8η. Τερματισμός!

200 ναυτικά μίλια με κανό Καγιάκ & μήνυμα την προστασία των θαλασσών κάλυψε η ομάδα South Evian Gulf team. Η φετινή ομάδα αποτελείται από τέσσερις κωπηλάτες, τους Άγγελο Χριστοφίδη, Κωνσταντίνο Ντιλιακό, Ανδρέα Σανδαλή και Αντώνη Σωτηρόπουλο που με αφετηρία την Ικαρία και τελικό προορισμό τη Ρόδο κάλυψε με κανό Καγιάκ μια απόσταση συνολικά 200 ναυτικών μιλίων και με μήνυμα την προστασία των θαλασσών!

Ακολουθούν οι καθημερινές ανταποκρίσεις όπως καταγράφηκαν από το Ράδιο Ικαρία 87.6 που από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα παρακολούθησε την αποστολή της ομάδας:

14 Ιουνίου Άγιος Κήρυκος – Φούρνοι
15 Ιουνίου Φούρνοι – Λειψοί
16 Ιουνίου Λειψοί – Κάλυμνος
17 Ιουνίου Κάλυμνος – Κως (διήμερη στάση)
19 Ιουνίου Κως – Νίσυρος
20 Ιουνίου Νίσυρος – Τήλος (διήμερη στάση)
22 Ιουνίου Τήλος – μέσω Χάλκης στη νισήδα Αλιμιά
23 Ιουνίου Αλιμιά – Κάμειρος Ρόδου (τερματισμός)
 
 
Συνέντευξη μελών της ομάδας South Evian Gulf team και του προέδρου του Ν.Ο.Ι. (13 Ιουνίου 2022)
 
 
 
Ικαρία – Ρόδος, μέρα 10η
Τερματισμός!
 
Μία ακόμη μεγάλη κωπηλατική αποστολή της ομάδας, η 12η συναπτή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 200 ναυτικά μίλια στην καρδιά του ανατολικού Αιγαίου, από την Ικαρία μέχρι τη Ρόδο, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Φούρνους, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ψέριμο, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη και Αλιμιά.
 
Μια αποστολή που εξέπεμψε μήνυμα ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλασσών μας από τη ρύπανση και ταυτόχρονα υπηρέτησε δυο ερευνητικούς σκοπούς: τη δειγματοληπτική καταγραφή της ποσότητας μικροπλαστικών σε θαλάσσιες περιοχές της διαδρομής μας και τη φωτογραφική αποτύπωση θαλάσσιων θηλαστικών που πιθανόν να συναντούσαμε στη ρότα μας.
 
Οι καιρικές συνθήκες που συναντήσαμε ήταν μεν διαχειρίσιμες, απαιτώντας ωστόσο πολύ καλή στρατηγική στη διαχείριση του χρόνου και τον επανασχεδιασμό των σκελών, ενώ και η πλεύση στα περισσότερα σκέλη είχε σαφώς τεχνικές απαιτήσεις. Ο καιρός στα πρύμα και τα δευτερόπρυμα έχει μεν το θετικό ότι σε κατεβάζει χωρίς μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις αλλά από την άλλη, ειδικά από κάποια μποφόρ και πάνω, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για την αποφυγή λαθών που μπορεί να σε βάλουν σε περιπέτειες. Με άλλα λόγια «έπεσε λίγο ξύλο», καθώς το τεσσαροπεντάρι ήταν σχεδόν κάθε μέρα στο πρόγραμμα. Το σημαντικό πρόβλημα ήταν ότι ο καιρός αυτός δεν ενδείκνυται για δειγματοληψίες. Οι λόγοι είναι ότι, πρώτον, τα κύματα αναδεύουν τη θάλασσα και τα μικροπλαστικά βυθίζονται σε μεγαλύτερα βάθη, οπότε τα δεδομένα της δειγματοληψίας δεν είναι αντιπροσωπευτικά, και, δεύτερον, η ρυμούλκηση του δειγματολήπτη με το καγιάκ είναι απλώς αδύνατη.
 
Καταφέραμε, παρ’ όλα αυτά, να βρούμε κάποιες ήρεμες θάλασσες, σε σημεία που έκοβε ο καιρός, και μπορέσαμε να κάνουμε 4 συνολικά δειγματοληψίες σε Κω, Νίσυρο, Τήλο και Αλιμιά. Αν και θα πρέπει να περιμένουμε την επιστημονική ανάλυση των δειγμάτων από το Hellenic Centre for Marine Research – HCMR, είναι άκρως ανησυχητικό ότι και στα 4 δείγματα υπήρχαν κομμάτια μικροπλαστικών, ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό. Για τα πλαστικά, συνεργαστήκαμε και με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών – Dept of Marine Sciences, αλλά δεν υπήρξε παρατήρηση κάποιας μεγάλης συσσώρευσης μακρο-πλαστικών, προς περαιτέρω έρευνα.
 
Αναφορικά με τα θηλαστικά, πήραμε μερικές φωτογραφίες από ένα ρινοδέλφινο στην Κάλυμνο, τις οποίες θα αξιολογήσουμε σε συνεργασία με το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών Πέλαγος.
 
Ήταν ένα απαιτητικό εξπεντίσιον. Δεν μας χάρισε ούτε μια μέρα μπουνάτσας, με την εξαίρεση της σημερινής, που είχαμε να κάνουμε μόλις 9 μίλια από την Αλιμιά μέχρι την Κάμειρο Σκάλα της Ρόδου. Όμως, ζήσαμε υπέροχες στιγμές σε κάθε νησί και νησίδα, μεσοπέλαγα, μέρα και νύχτα, με καλούς φίλους σχεδόν σε κάθε στεριά να μας υποδέχονται. Ο χρόνος λιγοστός αλλά οι στιγμές ήταν εκεί. Από τον Ναυτικό Όμιλο Ικαρίας, που και φέτος ήταν στο πλευρό μας, και τον Γιώργος Σούρτης με τις καθημερινές ανταποκρίσεις του στο Ράδιο Ικαρία 87.6 / Radio Ikaria 87.6, μέχρι την Αλιμιά και τη Ρόδο που οι φίλοι μας του Blutopia Diving Center ετοίμασαν μια πολύ ξεχωριστή υποδοχή και μια θαυμάσια φιλοξενία, που θα θυμόμαστε για πάντα. Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον καπτα-Νικόλα Πεταλά στην Κάλυμνο, τη Δήμητρα Γιάχου στην Κω, τον Παναγιώτη Φλεβοτόμο στην Τήλο και τον αντιδήμαρχο Χάλκης Βασίλη Ρουσσάκη, που έκαναν την παραμονή μας στα νησιά πιο ευχάριστη και πιο ξεκούραστη.
 
Το να ταξιδεύεις στην ανοιχτή θάλασσα με καγιάκ είναι μια πανέμορφη εμπειρία ούτως ή άλλως. Οι εναλλαγές συναισθημάτων, από την έξαψη και την προσμονή μέχρι την απογοήτευση και την ανησυχία, η αμεσότητα στην επαφή με τη θάλασσα, το άγγιγμα των βράχων, οι συναντήσεις με μεγάλα πλοία, η διαρκής σκέψη και εγρήγορση με μικρά διαλείμματα ανάπαυλας, ο ύπνος κάτω από τα αστέρια, το σερφάρισμα του καγιάκ στα μεγάλα κύματα, οι σπιλιάδες από τα κάθετα βράχια που θέλουν να σου πάρουν το κουπί από τα χέρια, τα σημάδια στο σώμα, όλα είναι μέρος της ζωής του καγιάκερ.
 
Κάποια στιγμή όμως το ταξίδι τελειώνει.
 
Ήδη όμως έχει ξεκινήσει στο μυαλό ο σχεδιασμός του επόμενου.
 
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για τα λόγια υποστήριξης και ελπίζουμε ότι καταφέραμε να μεταδώσουμε λίγη από την αίσθηση και αυτής της αποστολής.
 
Ας μην ξεχνάμε. Η θάλασσα μας δίνει ζωή. Ας την προστατεύσουμε.
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img