Η ικαριακή δημιουργία γνωρίζει άνθισει τα τελευταία χρόνια και οι Ικάριοι Δημιουργοί απλώνουν τα φτερά τους και εκτός της Ελλάδας. 2 ικαριακά έργα θα παρουσιαστούν φέτος στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Άντζελες, 1-5 Ιουνίου 2016.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, σάς ενημερώνουμε ότι το “Άγγιγμα” της Φροσύνης Κουτσούτη σεΠαραγωγή Κέντρου Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Δράσης Ικαρίας και επιστημονική επιμέλεια Μαρίας Μπαρέλη – Γαγλία βρίσκεται στο line up του Φεστιβάλ. “Το Άγγιγμα”πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα με αφορμή το àrtεις; fest 2015 | Ημέρες Σύγχρονης Ικαριακής Δημιουργίας (arteis.gr) που διοργάνωσε το ikariamag.gr τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου μαζί με τη ομώνυμη έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Μαλαχίααποτέλεσαν τη βασική εγκατάσταση του δικού μας Φεστιβάλ. Το βίντεο που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Φροσύνη Κουτσούτη (δείτε όλους τους συντελεστές μας στο τέλος της αναφοράς μας), είναι καθηλωτικό, τόσο ιστορικό όσο και ανθρώπινο και αισθανόμαστε τυχεροί και υπερήφανοι στο βαθμό που συμβάλαμε να ολοκληρωθεί και να περάσει προς τα έξω αυτό το καλαίσθητο και δυνατό πρότζεκτ όσο και που συνεργαστήκαμε με όλους τους εξαιρετικούς συντελεστές του.
Στο «Άγγιγμα», οικείες φωνές και γνώριμα χέρια ανθρώπων της Ικαρίας, μας προσφέρουν μνήμες της προσφυγιάς στη Μέση Ανατολή. Ακούγονται ιστορίες για την Πείνα, το ταξίδι με τη βάρκα στις ακτές της Τουρκίας, την περιπλάνηση μέχρι το Τσεσμέ και τη Σμύρνη, και από εκεί, σε αγγλικά στρατόπεδα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ιστορίες για τη λήξη του Πολέμου και το ταξίδι της επιστροφής. Οι μνήμες είναι παιδικές, γιατί παιδιά ήταν οι αφηγητές στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αφηγήσεις αναφέρονται στο παρελθόν, αλλά είναι σύγχρονες. Συνδιαλέγονται με το παρόν, σαν αυτό των ανθρώπων των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που διωγμένοι από τους Πολέμους, φτάνουν στις ακτές νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ αυτών και στην Ικαρία. Συνδιαλέγονται και με το μέλλον, το μόνο μέλλον που μπορεί να επιφυλάσσει η κήρυξη οποιουδήποτε Πολέμου, σε όποια γειτονιά του πλανήτη. Η Έκθεση αποτελείται από δύο μέρη: την έκθεση φωτογραφίας και την ακουστική προβολή των αφηγήσεων. Εικαστικό επίκεντρό της είναι τα χέρια των αφηγητών. Και αυτό διότι στα χέρια χαράσσονται τα χρόνια και οι μνήμες που αυτά κουβαλούν. Με τα χέρια οι άνθρωποι πράττουν και, εν τέλει, με αυτά προσφέρουν ό,τι δημιουργούν, υλικά και άυλα αγαθά, σαν τις ιστορίες που μας αφηγούνται.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Βασική ιδέα, επιμέλεια project, έρευνα: Ευφροσύνη Κουτσούτη, Φωτογραφία: Χρήστος Μαλαχίας, Video Art: Χρήστος Πετρόπουλος, Μουσική Σύνθεση – Sound Design: Χρυσάνθη-Ειρήνη Μπαρέλη, Επιστημονική επιμέλεια – Κείμενα: Μαρία Μπαρέλη-Γαγλία.
Ένα όμως ακόμα έργο Ικαριώτη Δημιουργού θα παρουσιαστεί στο Λος Άντζελες, το ντοκιμαντέρ Ludlow του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών που κατέληξαν στο μακρινό Κολοράντο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία και που μαζί με χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες ξεσηκώθηκαν, μετά τη Σφαγή του Λάντλοου, παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Λεωνίδας Βαρδαρός, ο διευθυντής φωτογραφίας, Προκόπης Δάφνος, ο Ρήγας Αξελός στην αφήγηση, ο Ξενοφώντας Βαρδαρός στο μοντάζ και τις μουσικές επιλογές, ο Ανδρέας Γκόβας στον ήχο και η Φρόσω Τσούκα στην έρευνα αποτέλεσαν τη δημιουργική ομάδα που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τα μέλη της «Αποστόλης Μπερδεμπές» μ.κ.ε. Στέφανο Πλάκα, Φρόσω Τσούκα και Λίνα Γουσίου.