Ένα ζωντανό παράδειγμα πως η θέληση και η πίστη στις δυνατότητές μας μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο
Στον κόσμο των υπεραποστάσεων, όπου τα όρια του ανθρώπινου σώματος και του νου δοκιμάζονται καθημερινά, υπάρχουν ιστορίες που ξεχωρίζουν. Μία από αυτές είναι η ιστορία της Φανής Μυτιληνού, μιας γυναίκας που κατάφερε να κάνει τη δική της υπέρβαση.
Με ρίζες από την Ικαρία και τη Σάμο, η Φανή μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο αξίες και αγάπη, κάτι που φάνηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Η Αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού Φανή Μυτιληνού, το δεύτερο παιδί του Νίκου Μυτιληνού (από το Μαραθοκαμπο Σάμου) και της Στέλλας Γέμελα (από τον Ξυλοσύρτη Ικαρίας), είναι αθλήτρια του Τμήματος Δρομέων του Α.Π.Ο.ΕΛ. (Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας), ενός εκ των ιστορικών και αναγνωρισμένων αθλητικών συλλόγων της Κύπρου.
Από τα πρώτα της βήματα στον στίβο, μέχρι μια μεγάλη παύση για να αφιερωθεί στη μητρότητα και τη δυναμική της επιστροφή στον αθλητισμό, η πορεία της είναι μια απόδειξη ότι η θέληση μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.
Η συμμετοχή της στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο, τον πιο απαιτητικό υπερμαραθώνιο παγκοσμίως, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωής της. Μια διαδρομή ενάντια στον χρόνο και τις σωματικές αντοχές με την πραγματική δύναμη της Φανής να βρίσκεται στα ψυχικά της αποθέματα και στον τρόπο που επέλεξε να ζήσει αυτό το ταξίδι.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς εξελίχθηκε η ιστορία αυτής της μοναδικής γυναίκας, πώς άντεξε στις δυσκολίες και πώς συνεχίζει να μας εμπνέει.
Γράφοντας μια ακόμη σελίδα θάρρους και επιμονής στην πορεία της
Στις 21 Νοεμβρίου 2024, η Φανή Μυτιληνού στάθηκε για πρώτη φορά στην εκκίνηση του 8ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου. Ενός αγώνα-θρύλου, που ακολουθεί τα βήματα του αρχαίου δρομέα Φειδιππίδη και απαιτεί από τους συμμετέχοντες να διανύσουν 490 χιλιόμετρα, από την Αθήνα στη Σπάρτη και πίσω.
Μέχρι την έναρξη, μόλις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως είχαν τερματίσει αυτόν τον αγώνα, με μοναδική Ελληνίδα την πρωτοπόρο Μαρία Πολύζου στις 2/8/2010. Στο φετινό αγώνα μετείχαν έξι γυναίκες, η Ιρινα Μασάνοβα (Ρωσία) που τερμάτισε πρώτη γυναίκα και δεύτερη στη γενική κατάταξη, η Μιλένα Γκράμπσκα Γκρζέγκορτσικ (Πολωνία) που τερμάτισε δεύτερη γυναίκα και τέταρτη στη γενική κατάταξη, η Λένκα Μπερούς (Τσεχία), η Μίλκα Ράγιαλα (Φινλανδία) και οι δύο Ελληνίδες, Φανή Μυτιληνού και Μαρία Σταμούλη.
Η Φανή γνώριζε ότι αυτή η πρόκληση ήταν κάτι περισσότερο από έναν σωματικό άθλο. Ήταν μια διαδρομή αυτογνωσίας, αντοχής και πίστης. Με εκκίνηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, άρχισε να τρέχει με στόχο να φτάσει εκεί όπου λίγοι έχουν καταφέρει.
Πάλεψε με όλη της την ψυχή. Την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, έφτασε στο σταθμό των 41 χλμ σε 4 ώρες και 42 λεπτά. Συνέχισε με δύναμη, φτάνοντας τα 87 χλμ σε 11 ώρες και 37 λεπτά και τα 119 χλμ σε 17 ώρες και 13 λεπτά. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, είχε καταφέρει να διανύσει 170 χλμ, σημειώνοντας χρόνο 28 ωρών και 19 λεπτών.
Παρά την κούραση και τις αντιξοότητες, έδωσε την τελική της μάχη φτάνοντας ως την Τεγέα, φάση κατά την οποία ήταν η μόνη Ελληνίδα μεταξύ των τριών γυναικών που συνέχιζαν μέχρι και εκείνη τη στιγμή στον αγώνα. Εκεί, οι κριτές αναγκάστηκαν να τη σταματήσουν λόγω χρονικών περιορισμών. Είχε διανύσει 193 χιλιόμετρα σε 32 ώρες και 38 λεπτά, σημειώνοντας ένα άτυπο προσωπικό ρεκόρ συνολικής διανυθείσας διαδρομής, γράφοντας μια ακόμη σελίδα θάρρους και επιμονής στην πορεία της.
Σε μια συγκινητική ανάρτηση μετά τον αγώνα, η Φανή ανέφερε:
«Αυτά είναι τα δώρα του ταξιδιού μου. Παρά την εξάντληση, τον πόνο και τις δυσκολίες, είμαι περήφανη. Δεν ξέρω αν θα φτάσω ποτέ στη Σπάρτη, αλλά ξέρω ότι αυτό το ταξίδι με άλλαξε. Όχι μόνο ως αθλήτρια, αλλά και ως άνθρωπο.»
Η παρουσία της στον ιστορικό αυτό αγώνα ήταν μια δοκιμασία των προσωπικών της ορίων και ένα μήνυμα πως η πραγματική νίκη βρίσκεται στην προσπάθεια, το θάρρος και την πίστη στον εαυτό μας.
Μέσα από τα μάτια των υποστηρικτών
Η συμμετοχή της Φανής Μυτιληνού στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο δεν ήταν απλώς μια προσωπική της προσπάθεια. Ήταν μια συλλογική εμπειρία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι την παρακολούθησαν και την στήριξαν ζωντανά μέσα από το προσωπικό της facebook προφίλ αλλά και τις αναρτήσεις του Ράδιο Ικαρία, αποδεικνύοντας ότι ο αντίκτυπος του ταξιδιού της ξεπέρασε τα όρια ενός αθλητικού αγώνα. Η κοινότητά της – από συναθλητές, φίλους, μέχρι θαυμαστές και άγνωστους υποστηρικτές – δημιούργησε έναν κύκλο ενθάρρυνσης, αγάπης και περηφάνιας. Από την εκκίνηση μέχρι τον σταθμό της Τεγέας, οι Ικαριώτες αλλά και πολλοί άλλοι την ενθάρρυναν με σχόλια που κατέκλυσαν τις δημοσιεύσεις:
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής:
- «Η θεά Άρτεμις να σου φτερώνει τα πόδια! Η αγάπη όλων μας να σε εμψυχώνει!» – Toula Spanou
- «Πάμε θηρίο! Φανή, σειρά σου!» – Isidoros Binikos
- «Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη Ελληνίδα ανάμεσα στις τρεις γυναίκες που συνεχίζουν!» – Γιώργος Σούρτης
- «Μπράβο, καλή δύναμη! Είσαι έμπνευση για όλους μας!» – Θεοδώρα Νιαπα
Μετά το τέλος του αγώνα κάτω από την ανάρτηση του Ράδιο Ικαρία:
Όταν ανακοινώθηκε ότι η Φανή έφτασε μέχρι την Τεγέα, έχοντας διανύσει 193 χιλιόμετρα, τα σχόλια έδειξαν την απέραντη στήριξη και τον θαυμασμό:
- «Κοριτσάκι μας, είσαι νικήτρια για όλους εμάς που σε πιστεύουμε και σε αγαπάμε! Καλή συνέχεια σε νέους αγώνες!» – Toula Spanou
- «Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Είσαι δύναμη!» – Angelos Peristeris
- «Μας διδάσκεις τη δύναμη της θέλησης και της ψυχής. Συγχαρητήρια, Φανή!» – Θεοδώρα Κελαιδωνη
- «Μπράβο σου κορίτσι μου! Μας κάνεις και νιώθουμε τόση περηφάνια!» – Bessie Kalampogia
Μηνύματα που δείχνουν πως η Φανή κατάφερε να ενώσει ανθρώπους με το παράδειγμά της. Η προσπάθειά της έγινε σημείο αναφοράς, δείχνοντας ότι η αξία δεν βρίσκεται μόνο στον τερματισμό, αλλά στο θάρρος να ξεκινήσεις και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.
Η ίδια, συγκινημένη, ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της λέγοντας:
«Σας ευχαριστώ για την αγάπη και τη στήριξή σας! Όλοι σας γίνατε κομμάτι αυτής της διαδρομής.»
Η ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ για το πρώτο της DNF (Did Not Finish) στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο συνοδεύτηκε από έναν κατακλυσμό σχολίων υποστήριξης, παρηγοριάς και θαυμασμού, μέσα από 374 σχόλια, αγάπης και εκτίμησης του κόσμου, που με τη δύναμη και το θάρρος της ενέπνευσε πλήθος ανθρώπων.
Ακολουθούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια:
- Popi Bouzaki: «Συγχαρητήρια Φανή, για τη δύναμη και το πάθος που έδειξες! Είσαι σούπερ κορίτσι!»
- Christos Sfikas: «Το ότι ‘κόπηκες’ δεν μειώνει στο ελάχιστο τη μεγάλη σου δρομική ικανότητα. Αυτό είναι καύσιμο για να συνεχίσεις ακόμη πιο δυνατά!»
- Anastasia Stavrianidou: «Όταν περάσει η απογοήτευση, θα καταλάβεις τι έχεις καταφέρει!»
- Louis Valiantis: «Είναι όλα μέσα στο παιχνίδι, Φανή μου! Συγχαρητήρια για την αξιοθαύμαστη προσπάθειά σου!»
- Nikos Stathakopoulos: «Είσαι μεγάλη μαχήτρια! Σε λίγο χρόνο έχεις καταφέρει τόσα πολλά που άλλοι δεν μπορούν καν να φανταστούν. Ξεκουράσου και πάμε για τα επόμενα!»
Ανάμεσα στους σχολιαστές ήταν και ο αθλητής Γιώργος Ζαχαριάδης (TemonAEK), που τερμάτισε για 8η συνεχόμενη χρονιά την ιστορική διαδρομή, στο φετινό του άθλο βγήκε τέταρτος στους άνδρες και έκτος στη γενική κατάταξη. Ο Ζαχαριάδης την παρότρυνε να συνεχίσει την προσπάθεια με μερικούς στίχους του Καβάφη:
«Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει νάσαι υπερήφανη κι ευτυχισμένη. Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι, τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα. Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο, πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει»..
Μέσα από τα λόγια των υποστηρικτών της, ένα μήνυμα ξεχωρίζει:
«Δεν υπάρχει αποτυχία όταν τολμάς να προσπαθήσεις. Κάθε βήμα σε φέρνει πιο κοντά στο όνειρό σου.»
Σχόλια που αναδεικνύουν ότι η Φανή δεν είναι μόνο μια σπουδαία αθλήτρια, αλλά και μια πηγή έμπνευσης. Το γεγονός ότι έφτασε μέχρι τα 193 χιλιόμετρα, παρά τις αντιξοότητες, δείχνει τη δύναμη της ψυχής της και την αφοσίωσή της στα όνειρά της. Η Φανή έχει ήδη κερδίσει τον πιο σημαντικό αγώνα: Αυτόν της καρδιάς του κόσμου.
Ολόκληρη η ανάρτηση της Φανής για το πρώτο της DNF (Did Not Finish)
Δυστυχώς, ήρθε η στιγμή που κι εγώ θα ζούσα αυτό που φοβόμουν: Ένα DNF σε αγώνα. Έφτασα μέχρι τα 193 χιλιόμετρα, όμως ο χρόνος στο σταθμό της Τεγέας με έκοψε. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, έκλαψα, ένιωσα το βάρος της στιγμής, γιατί μέσα μου ήθελα τόσο πολύ να φτάσω τουλάχιστον στη Σπάρτη. Αυτός ήταν ο πρώτος μου στόχος όταν αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτόν τον αγώνα.Όμως, παρά την πίκρα της στιγμής, ο αγώνας αυτός μου χάρισε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια προσωπική επίδοση. Έζησα συγκινήσεις που δε χωρούν σε λόγια. Ένιωσα μια αγάπη και μια στήριξη από τον κόσμο που δεν είχα ποτέ φανταστεί. Ήταν απανωτές οι στιγμές που η καρδιά μου γέμισε χαρά, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες.Δεν ξέρω πραγματικά από πού να ξεκινήσω και ποιον να πρωτοευχαριστήσω. Ο κάθε άνθρωπος που με στήριξε, με τις λέξεις του, την παρουσία του, το χαμόγελό του, έγινε ένα κομμάτι αυτής της διαδρομής. Ναι, δεν έφτασα εκεί που ήθελα, αλλά έζησα κάτι τόσο βαθύ και ανθρώπινο που θα το κρατήσω για πάντα στην καρδιά μου.Σας ευχαριστώ όλους, από τα βάθη της ψυχής μου.
Ευγνωμοσύνη και όνειρα που δεν τελειώνουν, παρά μόνο μεγαλώνουν
Το DNF της Φανής στο σταθμό της Τεγέας, στα 193 χιλιόμετρα, εμπλουτίζει για την ίδια το κεφάλαιο των υπεραποστάσεων με δύναμη και όραμα για το μέλλον. Mέσα από αυτή τη μοναδική εμπειρία, σπάζοντας τα προσωπικά της όρια και γράφοντας τη δική της ιστορία, απέδειξε ότι τα όρια δεν είναι αμετακίνητα και ότι το ταξίδι της δεν αφορά μόνο τον προσωπικό της αγώνα, αλλά και το μήνυμα που μεταφέρει: Κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία να γίνουμε πιο δυνατοί.
Ένα ζωντανό παράδειγμα πως η θέληση και η πίστη στις δυνατότητές μας μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο. Για το πέρασμά της στο Αρτεμίσιο Όρος έγραψε:
«Το βουνό μου χάρισε μια μάχη που δεν θα ξεχάσω ποτέ, αλλά και μαθήματα που θα κουβαλάω για πάντα», σημείωσε η Φανή, αντικατοπτρίζοντας την ουσία κάθε σπουδαίου αγώνα: Όχι μόνο να ξεπεράσεις τα όριά σου, αλλά να ανακαλύψεις τη δύναμη που κρύβεται μέσα σου.
Η Φανή Μυτιληνού έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την οικογένειά της και την κόρη της, Μαρίνα, που αποτελούν τις βασικές πηγές έμπνευσης, δύναμης και στήριξής της, όπως και ο σύντροφός της, που είναι πάντα δίπλα της. Επιπλέον, μεγάλη σημασία στην πορεία της έχουν οι ειδικοί συνεργάτες της, από τον προπονητή της Seppo Leinonen, μέχρι τους διατροφολόγους της Χρυσόστομο Ηλιάδη και Παναγιώτη Μπασουράκο.
Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, ιδιαίτερα ευχαρίστησε την ομάδα υποστήριξης που τη συνόδευσε στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο και που αποτελούνταν από τους Διονύση Σαργέντη, Γιώργο Μπουραζάνη, Γιώργο Στάη, Τάσο Μπούφη, Μπάμπη Γιούλη και Αναστασία Σταυριανίδου.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ευρύτερη υποστήριξη που λαμβάνει από φίλους, δρομείς και την κοινότητα του ΑΠΟΕΛ, που της προσφέρουν ένα περιβάλλον αφοσίωσης και αλληλεγγύης. Τέλος, στους χορηγούς της, όπως η μπίρα “Ικαριώτισσα”, οι Πέτρος Ρουστάς και Αντώνης Πυροβολικός και όλους τους Ικαριώτες και Ικαριώτισσες, που με τη συνεχή ηθική υποστήριξή τους, της υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν τρέχει μόνη.
Μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχει τρέξει σε 8 μαραθώνιους και 15 υπερμαραθώνιους
Η Φανή Μυτιληνού μετάτρεψε την προσωπική της πορεία σε σύμβολο δύναμης και θάρρους. Από τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό, μέχρι την επιστροφή της μετά από χρόνια αφοσίωσης στη μητρότητα, κατάφερε να διακριθεί σε έναν απαιτητικό χώρο, γεμάτο προκλήσεις.
Ακολουθούν οι συμμετοχές της σε μερικούς από τους πιο απαιτητικούς αγώνες:
- Athens Marathon the Authentic 42 χλμ (2021, 2022, 2023, 2024)
- Run Rome Marathon 42 χλμ (Σεπτέμβριος 2021)
- Quantum Nicosia Marathon 42 χλμ (Δεκέμβριος 2022 και 2023)
- Βυζαντινός Αγώνας 50 χλμ. (Ιανουάριος 2023 και 2024)
- Κρόνιο Πέρασμα 70 χλμ. (Ιούλιος 2023 και 2024)
- Σαρωνικός Δρόμος 61 χλμ. (Φεβρουάριος 2023)
- Limassol Marathon 42 χλμ. (Μάρτιος 2023)
- Atromitos Ultra 92,500 χιλιομέτρων 12 ωρών (Απρίλιος 2023)
- Asgata Running Festival 70 χλμ. (Σεπτέμβριος 2023)
- Δρόμος Αθανάτων 142 χλμ. (Οκτώβριος 2023)
- Δρόμος Μουσών 59 χλμ. (Μάιος 2023)
- Sparta City Ultra 158,600 χιλιομέτρων 24 ωρών (Φεβρουάριος 2024)
- Atromitos Ultra 120 χιλιομέτρων 24 ωρών (Απρίλιος 2024)
- Eυχίδειος Άθλος 107.5 χλμ. (Μάιος 2024)
- Ioannina Lake Run 30 χλμ. (Σεπτέμβριος 2024)
- Loutraki International Ultramarathon Festival 93,6 χλμ. (Οκτώβριος 2024)
Χρονιά-Ορόσημο το 2024 στην αγωνιστική της πορεία
Το 2024 είναι χρονιά-ορόσημο στην πορεία της Φανής Μυτιληνού, με επιτυχίες που ενισχύουν την αναγνώρισή της ως κορυφαίας Ελληνίδας υπερμαραθωνοδρόμου με 597.756 χιλιόμετρα μέσα σε δέκα μήνες, χωρίς να μετρούνται, στην επίσημη καταμέτρηση και κατάταξη, τα 193 χιλιόμετρα που κάλυψε στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο.
Με σημαντικές επιτυχίες, όπως κατάκτηση πρώτης θέσης στον διεθνή υπερμαραθώνιο Λουτρακίου με 93,6 χλμ σε 12 ώρες, πρώτης θέσης στον 24ωρο αγώνα «Sparta City Ultra» με 158,600 χλμ, δεύτερης θέσης στον 24ωρο αγώνα «Atromitos Ultra» με 120 χλμ και τις συμμετοχές της σε αγώνες διεθνούς επιπέδου, απέδειξε την αξία και την αφοσίωσή της στο χώρο των υπεραποστάσεων. Η θέση της στην κορυφή, για το 2024, δεν είναι τυχαία.
Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, σε δύο χρόνια θα διεκδικεί την αντίστοιχη πρώτη θέση όλων των εποχών. Ένας από τους στόχους που η ίδια έχει θέσει είναι να ολοκληρώσει επιτυχώς το Spartathlon Ultra Race, μια ακόμη μεγάλη δοκιμασία, στην οποία δεν της έχει δοθεί μέχρι σήμερα η ευκαιρία να αγωνιστεί. Η πορεία της συνεχίζεται με μεγαλύτερους στόχους, δυναμισμό και ακλόνητη πίστη στα όνειρά της.
Η Φανή δεν σταματά να ονειρεύεται τη Σπάρτη, τον απόλυτο στόχο της. Για εκείνη, κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Μέσα από τις εμπειρίες της, μας καλεί να αγκαλιάσουμε τις προκλήσεις της ζωής, να δεχτούμε τις αποτυχίες ως μέρος της διαδρομής και να αντιμετωπίσουμε κάθε βήμα με θάρρος και πίστη. Στα μάτια της, η ουσία δεν είναι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, αλλά να αναγνωρίσεις τη μοναδικότητα του δικού σου ταξιδιού και να παραμένεις προσηλωμένος στους στόχους και στα όνειρά σου. Είναι ένας δρόμος γεμάτος μαθήματα, στιγμές και συναισθήματα που σε κάνουν πιο δυνατό.
Το ταξίδι της συνεχίζεται, και μαζί με αυτό, συνεχίζει να εμπνέει, να ενώνει και να δείχνει τον δρόμο προς το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης.