Η Επιτροπή Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 και η εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Να ζητηθεί από τη Κυβέρνηση η απόσυρση των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν στη δημιουργία της ΙΠΕ ΑΕ. Προτείνουμε τη συγκέντρωση όλων των επί μέρους νόμων, ΥΑ, τροποποιήσεων (2006-2021), και τη δημιουργία σύγχρονης νομοθεσίας που δομικά ο “Ελληνικός Θερμαλισμός“ να λειτουργεί ευέλικτα και αποκεντρωμένα κάθετα στα εξής τρία επίπεδα:
α. Εθνικός Θερμαλισμός, Αποτελεί την «ευφυΐα» του συνολικού συστήματος. Αναλαμβάνει, αξιολογεί και διασφαλίζει με τις αποφάσεις το νόημα της δράσης θερμαλισμός-τουρισμός. Το συγκροτούν η κεντρική πολιτική ηγεσία και τα θεσμικά
της όργανα.
β. Περιφερειακός Θερμαλισμός: Αναλαμβάνει το συντονισμό, (διοίκηση) και μεριμνά τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης. Συγκροτείται από περισσότερα θερμαλιστικά περιβάλλοντα τα οποία συντονίζονται και λειτουργούν στο πλαίσιο της περιφέρειας.
γ) Τοπικός Θερμαλισμός: Περιβάλλον στο οποίο συντελείται ο πυρήνας δραστηριοτήτων μορφών τουρισμού υγείας & ευεξίας.
2. Να γίνουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε οι φορείς του δημοσίου και των ΟΤΑ που είναι ιδιοκτήτες ή/και διαχειριστές των πηγών και των ιαματικών κέντρων να μπορούν να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάπτυξη του θερμαλισμού και του τουρισμού ευεξίας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
3. Να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού για την ανάπτυξη του Θερμαλισμού και του Τουρισμού Ευεξίας στη χώρα μας μέσα από τη πρόβλεψη για την ύπαρξη ΟΧΕ τουρισμού σε κάθε Περιφέρεια.
4. Να δημιουργηθεί επειγόντως δομή στο Υπουργείο Τουρισμού που να αναλάβει τη στήριξη Περιφερειών, Δήμων & ιδιωτών για την αξιοποίηση του πόρου και για την ανάπτυξη περιφερειακών οικοσυστημάτων θερμαλισμού, επιλύοντας όλα τα πολεοδομικά, διοικητικά, χρηματοδοτικά θέματα καθώς και τα θέματα τεχνογνωσίας.
5. Να ξεκινήσει μέσα στη Περιφέρεια Β.Αιγαίου οργανωμένη συζήτηση για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης με δράσεις αναβάθμισης ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών, ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και προϊόντων, κατάρτιση εργοδοτών, εργαζόμενων και νέων και όπου ο θερμαλισμός με τον τουρισμό ευεξίας να είναι στο επίκεντρο. Προς τούτο είναι αναγκαίο σε ενεστώτα χρόνο στην Π. Β Αιγαίου να αποφασίσουμε τη θέσπιση κριτηρίων ποιοτικής ταξινόμησης των θερμαλιστικών τόπων με βάση τα προσόντα που θα προτείνουμε σε συνεργασία με τους ΟΤΑ (ιαματικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, κ.α.)».