15.1 C
Ikaria
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Φυσητήρας: Ένας γιγάντιος χειμερινός κολυμβητής στα παγωμένα νερά του Αιγαίου

Δείτε επίσης

Με πληθυσμό λιγότερο από 2.500 άτομα στη Μεσόγειο, οι φυσητήρες συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν στις ελληνικές θάλασσες

Μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή στο Αιγαίο να δυσκολεύουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις για τους ανθρώπους, ένας αρσενικός φυσητήρας όμως εντοπίστηκε στο πέλαγος να απολαμβάνει τα κρύα νερά. Αυτά τα θηλαστικά έχουν προσαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια στις συνθήκες της θάλασσας, τόσο στην επιφάνεια όσο και σε μεγάλα βάθη καθώς μπορούν να καταδύονται έως και 2.000 μέτρα για να αναζητήσουν τροφή στο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας τον ηχοεντοπισμό.

Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος, με τα αρσενικά να φτάνουν έως και τα 18 μέτρα μήκος και τους 57 τόνους βάρος. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη. Η προστασία τους παραμένει κρίσιμη για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον πλούτο των θαλασσών μας, πρέπει να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (15/11/2024):
 
Φυσητήρας με χειμωνιάτικο καιρό στο Αιγαίο σήμερα!
 
Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες στη θάλασσα για τους ανθρώπους αυτή την εποχή, για τους πραγματικούς κατοίκους των θαλασσών, όπως αυτός ο αρσενικός φυσητήρας, οι συνθήκες μοιάζουν να είναι φυσιολογικές.
 
Έπειτα από 20-30 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, οι φυσητήρες έχουν προσαρμοστεί απόλυτα όχι μόνο στις συνθήκες της επιφάνειας, αλλά έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται με μία ανάσα σε βάθη που φτάνουν τα 1000-2000 μέτρα όπου και παραμένουν 1-2 ώρες. Εκεί αναζητούν την τροφή τους στο απόλυτο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ηχοεντοπισμό (κύματα ήχου ανάλογα με το sonar).
 
Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.
 
Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!
 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img