Αποκλειστική συνέντευξη της κ. Καμπά, διευθύντριας Τμήματος Επικοινωνίας και Marketing της FORUM SA, στο Ράδιο Ικαρία
Η FOOD EXPO 2024, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo”, στην Αθήνα, από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ήταν ένα τριήμερο πλούσιο σε εμπορικές συμφωνίες με εκατοντάδες εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες.
Τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: 34.931 επισκέπτες από την Ελλάδα και κάθε γωνιά του πλανήτη, 1.000 φιλοξενούμενοι αγοραστές από 80 χώρες, πάνω από 50.00 ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας τρόφιμα και ποτά από 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες, 24 ζωντανές εκπομπές μαγειρικής και 45 κορυφαίοι ομιλητές στα workshops και σεμινάρια. Καινοτομίες και δικτύωση ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Η διευθύντρια Τμήματος Επικοινωνίας και Marketing της FORUM SA (HoReCa, Food Expo, Artoza κ.λπ.) – Εμπορικές Εκθέσεις και Εκδόσεις, κ. Ελευθερία Καμπά, κατά τη διάρκεια της FOOD EXPO 2024 παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον κ. Γιώργο Σούρτη για το Ράδιο Ικαρία.
Η συμβολή της κ. Καμπά ήταν καθοριστική στη μεγάλη επιτυχία της FOOD EXPO 2024 όπως και σε κάθε διοργάνωση της FORUM SA τα τελευταία χρόνια.
Στη συνέντευξή της η κ. Καμπά επισημαίνει το γεγονός ότι η φετινή FOOD EXPO ήταν η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η συμμετοχή εκθετών ήταν εντυπωσιακή καθώς συμμετείχαν συνολικά 1.300 εκθέτες, από τους οποίους 1.100 ήταν ελληνικές εταιρείες παραγωγής και 200 εταιρείες από το εξωτερικό. Επίσης συμμετείχαν πάνω από 3.000 διεθνείς αγοραστές από περισσότερες από 80 χώρες, οι οποίοι ήρθαν για να εξερευνήσουν την ελληνική αγορά. Από αυτούς οι 1.000 ήταν φιλοξενούμενοι καθώς τα ταξιδιωτικά εισιτήρια και η παραμονή τους για τρεις ημέρες καλύφθηκαν από τη διοργανώτρια εταιρεία.
Η κ. Καμπά στη συνέντευξή της αναφέρεται στο πρόγραμμα φιλοξενίας αγοραστών χαρακτηρίζοντάς το ως μία καινοτόμα υπηρεσία της έκθεσης, στοχευμένη στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο.
Στη συνέχεια αναφέρεται στις παράλληλες εκδηλώσεις, τα workshops και τα σεμινάρια που προσελκύουν συμμετέχοντες από διάφορους κλάδους και περιοχές, όπως την αγροτική και τη χρηματοοικονομική. Επισημαίνει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε εκθέτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής περιπτέρων και της προώθησης μέσω του Διαδικτύου και εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθείται για την οργάνωση συναντήσεων μεταξύ αγοραστών και εκθετών, η οποία ξεκινάει πολλούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή της έκθεσης μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Η κ. Καμπά τονίζει τη σημασία της συμμετοχής περιφερειών και συνεταιρισμών, που αποτελούν σταθερή παρουσία στην έκθεση και παρουσιάζουν τον πλούτο των προϊόντων τους. Αναφέρεται στη νέα υπηρεσία “Forum Total Solutions”, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τους εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κατασκευής περιπτέρων και της διοργάνωσης events., καθώς και στη διαδικασία των προκαθορισμένων ραντεβού μεταξύ αγοραστών και εκθετών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία και η επικοινωνία τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Στο πλαίσιο υποστήριξης των εκθετών, η κ. Καμπά επισημαίνει την παροχή ποικίλων υπηρεσιών, που καλύπτουν τις ανάγκες τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση, προκειμένου να επιτύχουν μια επιτυχημένη παρουσία.
Στη συνέχεια τονίζει ότι η FOOD EXPO και η OENOTELIA είναι ένας τόπος όπου πραγματοποιούνται διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες και συναλλαγές σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά. Επιπλέον, αναφέρει ότι στην έκθεση συμμετέχουν στελέχη από τον κλάδο της επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίοι πιθανόν να είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων ή να εκπροσωπούν επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες.
Στη συνέντευξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έκδοση δύο φυλλαδίων, έναν οδηγό εκθέσεως και ένα μεγάλο φυλλάδιο με στατιστικά στοιχεία και τάσεις στον χώρο του marketing, που διανέμεται σε όλους τους επισκέπτες. Στην αυξημένη επισκεψιμότητα της έκθεσης, που προσελκύει πάνω από 25.000 επισκέπτες, καθώς και στην αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η κ. Καμπά χαρακτηρίζει την έκθεση ως μια κοινότητα που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια, με σημαντικό ρόλο στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας στην Ελλάδα καθώς και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επισημαίνει τη σημασία της φυσικής παρουσίας σε μια έκθεση, σε αντίθεση με τις ψηφιακές πλατφόρμες, με το “vibe” και την εμπειρία που προσφέρει η πραγματική επαφή και αλληλεπίδραση.
Όσον αφορά το μέλλον της έκθεσης, η κ. Καμπά δηλώνει αισιόδοξη και τονίζει ότι ο στόχος είναι να συνεχίσει η έκθεση να αναπτύσσεται και να προσελκύει νέες επιχειρήσεις και επισκέπτες.
Στο τέλος της συνέντευξης η κ. Καμπά αναφέρεται στη διεξαγωγή ενός φεστιβάλ μπίρας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή μικροζυθοποιείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και νομαδικών ζυθοποιείων, περιγράφοντάς το ως η μεγαλύτερη γιορτή της μπίρας στη χώρα. Το Word of Beer Festival, όπως ονομάζεται, θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με πολύ μουσική και γνωστούς καλλιτέχνες και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες.
Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη της κ. Ελευθερίας Καμπά στον κ. Γιώργο Σούρτη για το Ράδιο Ικαρία:
FOOD EXPO 2024 και OENOTELIA
Στους χώρους της FOOD EXPO 2024 συνολικά 1.300 εκθέτες παρουσίασαν ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι επισκέπτες γνώρισαν μία μεγάλη ποικιλία ethnic προϊόντων στα περίπτερα των 200 ξένων συμμετοχών. Παράλληλα, οι 3.000 διεθνείς αγοραστές από περίπου 80 χώρες είδαν από κοντά ένα πανόραμα από ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα και έκαναν επαφές με νέους προμηθευτές. Άνοιξαν νέοι εξαγωγικοί δρόμοι για τις ελληνικές παραγωγικές εταιρίες, ενώ τα στελέχη του κλάδου που βρέθηκαν στην έκθεση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και όλοι μαζί να διαμορφώσουν μία δυναμική κοινότητα όπου κυριαρχεί η έμπνευση, η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία επικερδών εμπορικών σχέσεων.
Παράλληλα, στο Hall 1 της έκθεσης, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι παραγωγοί που συμμετείχαν στα περίπτερα των περιφερειών, των επιμελητηρίων και των δήμων από σχεδόν όλη τη χώρα κέρδισαν τις εντυπώσεις για τα φημισμένα και σε πολλές περιπτώσεις βραβευμένα τοπικά τρόφιμα, παρασκευασμένα από παραδοσιακά προϊόντα με πρώτες ύλες της ελληνικής γης, ενώ στην OENOTELIA, που λειτουργούσε παράλληλα με την FOOD EXPO, τα ελληνικά κρασιά και αποστάγματα εντυπωσίασαν τους επιχειρηματίες που τα δοκίμασαν.
Η OENOTELIA, η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση οίνου και αποσταγμάτων στην Ελλάδα, με επαγγελματικό χαρακτήρα, φιλοξενεί τα μεγαλύτερα οινοποιεία της με πάνω από 2.000 ετικέτες.
Οι εκθέτες στο σύνολό τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το επίπεδο της FOOD EXPO 2024 και την ποιότητα του κοινού που την επισκέφθηκε, ενώ εκατοντάδες επαγγελματίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισαν τους χώρους των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης, όπου παρακολούθησαν τα special events από κορυφαίους ειδικούς του κλάδου.
Λίγα λόγια για τη διοργανώτρια FORUM SA
Εδώ και 36 χρόνια, η FORUM SA, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες και στους πελάτες της, δραστηριοποιείται στον χώρο διοργάνωσης εκθέσεων και της έκδοσης επαγγελματικών περιοδικών. Σήμερα η FORUM SA διοργανώνει εννέα διεθνούς επιπέδου εκθέσεις και εκδίδει τέσσερα περιοδικά.
Από την ίδρυσή της, το 1988, η FORUM SA έχει διανύσει μια μακρά πορεία ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Τα υψηλής ποιότητας και ευρείας κυκλοφορίας περιοδικά της έχουν καταστεί πολύτιμα εργαλεία επικοινωνίας, ενώ οι εκθέσεις της αποτελούν τα σημαντικότερα εμπορικά φόρουμ για τους επαγγελματίες των κλάδων στους οποίους απευθύνονται.
H FORUM SA από το 2019 είναι μέλος του NURNBERGMESSE GROUP, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δεκαπέντε μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων στον κόσμο. Στο χαρτοφυλάκιό του διαθέτει γύρω στις 120 κλαδικές διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια, οι πιο γνωστές των οποίων είναι οι BIOFACH, BRAU BEVIALE, FACHPACK, CHILLVENTA κ.ά.
Τον Νοέμβριο του 2022 απέκτησε την πιστοποίηση ISO 20121:2012, για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκθέσεων Xenia και HORECA.
Οι επόμενες εκθέσεις της FORUM SA