ΦΟΙΝΙΚΙΑ
Δημοσιεύθηκε στη facebook σελίδα του συλλόγου Ικαρίας “Κάβο Πάπας” (23 Δεκεμβρίου 2020
Ο Σύλλογος Ικαρίας “Κάβο Πάπας”, το 2007 είχε εκδώσει το βιβλίο ‘Ούλα είναι φάδια της κοιλιάς’ με συνταγές από την κουζίνα της Ικαρίας, με περιγραφές της εκτέλεσης των φαγητών, των συνταγών, όπως τις αφηγήθηκαν οι συγχωριανοί τους, παλιοί και νεότεροι.
Μέρες που είναι, σκεφτήκανε να παρουσιάσουν κάποιες από τις συνταγές, μεταφέροντας κάπως, λίγο χωριό, στο γιορτινό τραπέζι.
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι (περίπου)
- 2 ποτήρια ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι πορτοκάλι
- 1/2 ποτήρι αλουσά (την αλουσά τη βράζουμε και αφού κατασταλάξει, την περνάμε από ένα τουλουπάνι).
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- Ζάχαρη άχνη
- Χυμό ενός λεμονιού
- 2 κουταλάκια σόδα (που την διαλύουμε μέσα σε λεμόνι)
- Ξύσμα λεμονιού
- 1 μεγάλη κουταλιά κανέλα και μοσχοκάρφι (γαρίφαλο)
- Μέλι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, βάζοντας τελευταία το αλεύρι. Πλάθουμε τα φοινίκια στενόμακρα με σχέδια από τον τρίφτη. Κάποια τα γεμίζουμε σαν τα πιταράκια με καρύδια, μέλι και μοσχοκάρφι (ή κανέλα) που τα λέμε σκαλτσούνια. Τα φτιάχνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και τα κόβουμε με τη βοήθεια ενός κρασοπότηρου. Τα ψήνουμε περίπου 30 λεπτά σε λαδωμένο ταψί. Όταν κρυώσουν λίγο, τα τυλίγουμε σε άχνη ζάχαρη. Παλιά δεν τα μελώναμε, γιατί δεν υπήρχε αρκετό μέλι στα περισσότερα σπίτια. Τα φοινίκια διατηρούνται για πολύ καιρό.
(Η αλουσά ήταν απαραίτητη και για την μπουγάδα, κυρίως για τα άσπρορούχα. Σε ένα κοφίνι βάζαμε τα ρούχα που τα είχαμε από πριν ξεπλύνει και από πάνω ένα πανί με αλουσά. Έπειτα ρίχναμε το καυτό νερό και η στάχτη περνούσε μέχρι κάτω. Τα αφήναμε για λίγο και τα ξεπλέναμε. Τα ρούχα γίνονταν κάτασπρα και μυρωδάτα).
Την συνταγή είχε δώσει η Άννα Γαγλία από το Καρκινάγρι.
Καλή σας όρεξη!