10.1 C
Ikaria
Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025
- Advertisement -

Ερπετά και αμφίβια: Οι παρεξηγημένοι και απειλούμενοι σύμμαχοι του οικοσυστήματος

Δείτε επίσης

Η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία ενημερώνει, προστατεύει και μάχεται ενάντια στην παραπληροφόρηση

Η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, με στόχο την προστασία των ερπετών και αμφίβιων που απαντώνται στην Ελλάδα και πολλά από αυτά είναι προστατευόμενα είδη, έχει φτιάξει ενδιαφέροντα σύντομα ενημερωτικά σποτ. 

Τα ενημερωτικά σποτ της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές, εστιάζουν κυρίως στις χελώνες, τις σαύρες και τα φίδια. Τρεις κατηγορίες ερπετών που συχνά παρεξηγούνται και απειλούνται από τον άνθρωπο.

Χελώνες: Εμβληματικά και ειρηνικά πλάσματα που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από τις δραστηριότητες των ανθρώπινων.

Οι χελώνες που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι κατοικίδια. Ανήκουν στην άγρια πανίδα, είναι προστατευόμενα είδη και απαγορεύεται να τις πάρουμε στο σπίτι μας. Αν δούμε χελώνα να κινείται στη μέση του δρόμου, ας προσπαθήσουμε να τη μεταφέρουμε σε ασφαλές σημείο ή, αν βρίσκεται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και δεν μπορούμε να την προστατέψουμε, καλούμε την τροχαία και ενημερώνουμε για το ακριβές σημείο που βρίσκεται το ζώο. Επίσης, αν βρούμε  τραυματισμένη χελώνα επικοινωνούμε άμεσα με τα σωματεία που μεριμνούν για την άγρια ζωή.

 

Σαύρες: Σημαντικοί ρυθμιστές των οικοσυστημάτων, καθώς συμβάλλουν στον έλεγχο των εντόμων.

Στην Ελλάδα έχουμε με τεράστια ποικιλία από σαύρες. Οι σαύρες είναι ερπετά, ανήκουν στην άγρια πανίδα και είναι προστατευόμενα είδη. Εδώ και χρόνια οι σαύρες και ειδικά τα σαμιαμίδια και τα λιακόνια, δέχονται έναν ανελέητο πόλεμο, καθώς υπάρχει μία τελείως ανυπόστατη φήμη ότι έχουν δηλητήριο και είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν δηλητηριώδεις σαύρες. Καμία σαύρα δεν έχει δηλητήριο, καμία σαύρα δεν είναι τοξική, καμία σαύρα δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Αντιθέτως, όλες οι σαύρες τρέφονται κυρίως με βλαβερά για τον άνθρωπο έντομα που σημαίνει ότι είναι χρήσιμα και ωφέλιμα ερπετά.
 

 

Φίδια: Αν και φοβίζουν πολλούς, τα περισσότερα ελληνικά φίδια είναι εντελώς ακίνδυνα, με εξαίρεση την οχιά, και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας.

Τα φίδια που ζουν στη χώρα μας λανθασμένα θεωρούνται επικίνδυνα, επιθετικά και δηλητηριώδη από την πλειονότητα των ανθρώπων. Τα μόνα επικίνδυνα ερπετά για τον άνθρωπο είναι τα τρία από τα πέντε είδη οχιάς που απαντώνται στη χώρα μας. Ωστόσο, οι οχιές θα δαγκώσουν μόνο όταν νιώσουν απειλή. Και μάλιστα το δάγκωμα της οχιάς αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Τα φίδια της Ελλάδας είναι προστατευόμενα είδη και πάρα πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της ζωής. Τρέφονται, κυρίως, με βλαβερά τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίους) και έντομα και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούνται σύμμαχοι των γεωργών.
 

 

Τα φίδια της Ελλάδας ανήκουν στην άγρια πανίδα, είναι προστατευόμενα είδη και απαγορεύεται η θανάτωση και η αιχμαλωσία τους. 
 
Χρήσιμες οδηγίες για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες συναντήσεις και δαγκώματα…
 
  • Αν μπει φίδι στο σπίτι, στην αποθήκη ή στο αμάξι σου μην το σκοτώσεις. Ζήτα βοήθεια από τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία της άγριας ζωής, την πυροσβεστική ή την αστυνομία. Μην επιτρέψεις να πεθάνει ένα σημαντικό και προστατευόμενο είδος.
  • Απομάκρυνε από τον κήπο σου ξερά κλαδιά, σορούς με ξύλα και πέτρες. Μην αφήνεις λιμνάζοντα νερά και μη βάζεις τα χέρια σου μέσα σε τρύπες.
  • Αν βγεις να περπατήσεις στην εξοχή, φόρα ορειβατικά παπούτσια ή γαλότσες και μακρύ παντελόνι. Χρησιμοποίησε ένα μακρύ μπαστούνι ή κλαδί για να παραμερίσεις τυχόν ξερά χόρτα και κλαδιά που εμποδίζουν τον δρόμο σου.
  • Αν συναντήσεις φίδι, οπισθοχώρησε με ήρεμες κινήσεις και μην το ενοχλήσεις.
  • Έχε πάντα τον σκύλο σου με λουρί στη βόλτα για να μπορείς να τον ελέγχεις ώστε να αποφύγεις ανεπιθύμητες συναντήσεις και δαγκώματα.
  • Ενημέρωσε τα παιδιά ότι πρέπει να προσέχουν και ότι δεν πρέπει να ενοχλούν ή να πιάνουν τα φίδια.
  • Αν παρ’ όλα αυτά σε δαγκώσει φίδι, μην πανικοβληθείς. Ακόμη και αν είναι οχιά, το δηλητήριό της είναι αντιμετωπίσιμο. Μη δέσεις το σημείο που σε δάγκωσε, μη χαράξεις την πληγή για να βγει αίμα και μην προσπαθήσεις να ρουφήξεις το δηλητήριο. Κάλεσε το 166 ή ζήτα από κάποιον να σε μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
 
 
 
 

Η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και δραστηριοποιείται στην προστασία και τη μελέτη των ερπετών και των αμφιβίων της Ελλάδας. Παράλληλα, επιδιώκει την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία αυτών των ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα και την απομυθοποίηση των λανθασμένων αντιλήψεων που τα συνοδεύουν.

Τα ερπετά  και αμφίβια της Ελλάδας είναι υπέροχα και μοναδικά και πολλά από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση. Ανήκουν στην άγρια πανίδα της χώρας μας και οφείλουμε να τα σεβαστούμε και να τα προστατεύσουμε καθώς είναι σημαντικός κρίκος στη ζωική αλυσίδα. 

Επιπλέον, η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία παρέχει επιστημονικές συμβουλές σε αρμόδιους φορείς σχετικά με τη διαχείριση των ελληνικών ειδών ερπετών και αμφιβίων, ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης άγριων ειδών. Στο πλαίσιο των δράσεών της διοργανώνει επιστημονικές συναντήσεις και διεθνή συνέδρια, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ειδικών που μελετούν τα ερπετά και τα αμφίβια.

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img