Δελτίου Τύπου Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας
4 εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο (16/3/21)
* Εισήγηση πρώτη: Ερωτήσεις σχετικές με την διαχείριση των απορριμμάτων.
- Σχετικά με την Περιφερειακή αδειοδότηση του έργου «Μελέτη περιβαλ/κων επιπτώσεων του ΧΥΤΥ Ικαρίας & και εξωτερ. οδού πρόσβασης». Ανέχειδημοσιευθεί η Απόφαση ΈγκρισηςΠεριβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
- Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η ένταξη του Δήμου Ικαρίας στο ΦΟΔΣΑ ΧΙΟΥ-ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. ( η έγκριση της ένταξης είχε ψηφισθεί στο ΔΣ της 25/8/2020) και η έναρξη της μεταφοράς των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Χίου;
- Ενημερώστε μας αν υπάρχει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την οριστική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των 2 ΧΑΔΑ του νησιού.
* Εισήγηση δεύτερη:Η θέση της Α.Σ.Π.Ι. για την πρόταση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας»
Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις μονομερώς, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, θεωρώντας ότι κατέχει την αυθεντία και την ελέω θεού εξουσία.
Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση, αν και θιασώτης της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, σχεδιάζει μία μονοπωλιακή Ανώνυμη Εταιρεία, με κύριο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και με Εποπτεύοντα τον Υπουργό Τουρισμού, κάνοντας το πρώτο βήμα για το ξεπούλημα και αυτού του δημόσιου-κοινοτικού αγαθού στον ιδιωτικό τομέα.
Σε αυτήν την Ανώνυμη Εταιρεία, «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», που προβλέπεται να συσταθεί, δεν εκχωρείται μόνο η διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και των εγκαταστάσεών τους, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου τους σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την Ικαρία αυτό σημαίνει την εκμετάλλευση όλου του παραλιακού μετώπου, από τον Ξυλοσύρτη μέχρι τα Νεάλια, και από τον Άγιο Φωκά μέχρι το Φάρο.
Απαιτούμε:
- Να απορριφθούν τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού.
- Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος της Κυβέρνησης, με τους Δήμους και τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών τους και αφορούν σε τομείς όπως γραφειοκρατία, δυσκίνητες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, δυσκολίες και κολλήματα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αδυναμία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Δηλώνουμε με αποφασιστικότητα ότι δε θα επιτρέψουμε στο κράτος να μας υφαρπάξει αυτόν τον κοινοτικό φυσικό πόρο, ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε την αναγκαία χρηματοδότηση από αυτό για την αναβάθμιση των λουτρικών εγκαταστάσεων.
Οι Ιαματικές Πηγές ανήκουν στους Δήμους και σε αυτούς θα παραμείνουν.
* Εισήγηση τρίτη: Το νομοσχέδιο υποβάθμισης της αυτοδιοίκησης
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» έρχεται να εναρμονίσει τη διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων της ΤΑ με την πολιτική αντίληψή της. Αν με το νόμο του «Κλεισθένη» έγινε ένα βήμα μπροστά, όσον αφορά μία καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων μέσα στα όργανα του Δήμου, με το νομοσχέδιο αυτό γίνονται δύο βήματα προς τα πίσω, καθότι επιχειρείται να αλλοιωθεί η αναλογική συμμετοχή των παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια και υποβαθμίζεται εντελώς ο ρόλος των συμβουλίων κοινότητας.
Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
-Μειώνεται ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Στην περίπτωση του Δήμου Ικαρίας μειώνεται κατά 4 και το ΔΣ από 21μελές γίνεται 17μελές.
-Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μελών των Συμβουλίων των Κοινοτήτων (τοπικά). Στην περίπτωση της Ικαρίας όλα τα Συμβούλια θα είναι 3μελή (αντί 7μελή ή 5μελή που ισχύει σήμερα) και μονομελή.
‑Καταργούνται τα Συμβούλια κοινοτήτων στην έδρα του Δήμου.
‑Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών»
‑Το όριο εκλογής του Δημάρχου από τον πρώτο γύρο κατεβαίνει στο 43%.
‑Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή τουλάχιστον των 3/5 των μελών του ΔΣ στο νικητή των εκλογών. Δηλαδή ο νικητής των εκλογών με 43% και κάτι ‚αντί να πάρει 7 συμβούλους, παίρνει δώρο 3 ακόμα, για να τους κάνει 10, ενώ οι υπόλοιποι που έχουν το 57% περίπου θα εκπροσωπούνται με 7 συμβούλους.!
‑Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
‑Επανέρχεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβρη του 2023.
‑Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, δυσκολεύοντας πολύ την συγκρότηση ψηφοδελτίων για τις μικρές παρατάξεις.
Κατά τη γνώμη μας είναι ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που στρέφεται κατά του ρόλου και της ουσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα γραφειοκρατικής διαχείρισης και διεκπεραίωσης, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της κεντρικής εξουσίας, συρρικνώνοντας τις όποιες λειψές, ούτως ή άλλως, συμμετοχικές διαδικασίες. Εξασφαλίζει την υπερεξουσία στο Δήμαρχο και την πλειοψηφούσα παράταξη, αφού θα έχουν δεδομένη την πλειοψηφία στο Συμβούλιο, ενώ παράλληλα απαξιώνει την αντιπολίτευση, ακόμα και αν είναι πλειοψηφία, αποδυναμώνοντας έτσι και το ρόλο της, που είναι ο έλεγχος της Δημοτικής Αρχής, αλλά και το βασικό δικαίωμά της, που είναι η συμμετοχή της στις αποφάσεις.
Συμπερασματικά παραποιεί την βούληση των δημοτών και τους στρέφει στην αδιαφορία και την ιδιώτευση.
Να αποσυρθεί άμεσα αυτό το αυτοδιοικητοκτόνο νομοσχέδιο.
Να καθιερωθεί το σύστημα της απλής αναλογικής.
Να ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος των Συμβουλίων Κοινότητας.
* Εισήγηση τέταρτη: Ανάρτηση δασικών χαρτών και υφαρπαγή ιδιωτικών γαιών
Με την ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Ικαρίας οι δυσοίωνες προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν. Η γη του νησιού χαρακτηρίσθηκε κατά συντριπτικό ποσοστό δασική!
Να δούμε τι σημαίνει όμως ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων ως δασικών:
Α) σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θεωρούνται δημόσιες και τις διαχειρίζεται το κράτος!
Β) δε θα μπορούν να μεταβιβαστούν ή να αξιοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο από τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες!
Γ) θα μπορούν να πουληθούν ή να παραχωρηθούν από το Δημόσιο, σε οποιονδήποτε, για οποιαδήποτε χρήση!
Η διαδικασία των αντιρρήσεων-ενστάσεων είναι μία κοροϊδία, αφού με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι πιθανότητες του κάθε ιδιώτη να κερδίσει τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης του είναι μικρές, ενώ θα έχει πληρώσει το «χαράτσι» για να διεκδικήσει το αυτονόητο, δηλαδή τη γη που του ανήκει και την έχει ήδη δηλώσει στο κτηματολόγιο. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, τα κτήματά τους ήδη έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του Δημοσίου.
Είναι προφανές ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών (όπως αυτή έχει γίνει) αποσκοπεί στην αλλαγή κυριότητας των ιδιωτικών γαιών σε δημόσιες. Η απάντηση δε στην εύλογη απορία, πως μία κυβέρνηση που προμετωπίδα της πολιτικής της είναι να συρρικνώσει το δημόσιο χώρο υπέρ του ιδιωτικού, διεκδικεί υπέρ της τη γη, είναι πάλι εύκολα αντιληπτή και δεν είναι άλλη από να την εκχωρήσει σε ιδιώτες επενδυτές για εκμετάλλευση ( ΒΑΠΕ κλπ)
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αυτοί οι χάρτες ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος!
Πρόκειται για υφαρπαγή στις ιδιωτικών εκτάσεων του νησιού! Και έρχεται σε συνέχεια της οικειοποίησης από το δημόσιο των κοινοτικών-δημοτικών εκτάσεων του νησιού τις οποίες έχει ήδη δηλώσει στο εθνικό κτηματολόγιο ως δημόσιες, εκμεταλλευόμενο την ολιγωρία της σημερινής δημοτικής αρχής να τις χαρτογραφήσει και να τις δηλώσει έγκαιρα, αλλά και των προηγούμενων δημοτικών-κοινοτικών αρχών που δεν έπραξαν τα δέοντα ( όπως έκανε η κοινότητα Αγ. Κηρύκου το 1954), για να κατοχυρώσουν τις διακατεχόμενες εκτάσεις ως κοινοτικές-δημοτικές.
Αυτό που υλοποιείται σήμερα, σχεδιάζεται εδώ και χρόνια και οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και λύνεται μόνο με άμεση νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει:
–Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τα κριτήρια του χαρακτηρισμού της γης ως δασικής ή μη δασικής και θα ρυθμίζει περιπτώσεις, όπως δασωμένες εγκαταλειμμένες καλλιέργειες (ΑΔ) ή εκχερσωμένους φρυγανότοπους (ακισαριές, αστιβέςκλπ) που πριν από δεκαετίες έγιναν καλλιέργειες (ΔΑ).
— Κατάργηση του δασικού χάρτη όπως αναρτήθηκε, καθώς και διακοπή της όλης διαδικασίας αντιρρήσεων.
— Ολοκλήρωση πρώτα του κτηματολογικού χάρτη στο νησί μας, προκειμένου οι πολίτες να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους και εν συνεχεία σύνταξη του δασικούχάρτη.
– Μοναδικό κριτήριο επιλογής των πράσινων περιοχών να είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
— Σεβασμό στα δικαιώματα κυριότητας των ιδιοκτητών!
Η γη της Ικαρίας ΔΕΝ είναι δημόσια (κρατική) και ΔΕΝ παραχωρείται!
Ικαρία, 16/3/2021