ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας -10η Συνεδρίαση
ΘΕΜΑ 1ο : Εκκρεμότητες θεμάτων από προηγούμενα Δ.Σ και όχι μόνο
- Σχετικά με την υποβολή των Δασικών εκτάσεων του Δήμου στο Κτηματολόγιο:
Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο από όλες τις παρατάξεις για να εποπτεύσει τη διαδικασία της χαρτογράφησης. Παράλληλα εκκρεμεί η πρόσληψη ενός μηχανικού και η συμμετοχή της δασολόγου Ελένης Μανώλη. Έκτοτε απόλυτη σιγή. Αν δεχθούμε, ότι η πανδημία πήγε πίσω τις δραστηριότητες της Δημοτικής αρχής, θα θέλαμε να ξέρουμε, αν συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου και τι χρονοδιάγραμμα βάζετε για την ολοκλήρωση του έργου. Υπόψη ότι αυτό έχει άμεση σχέση με την ιστορία των διακατεχόμενων εκτάσεων, πρόβλημα που μας δημιούργησε μια υπουργική απόφαση. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η Δημοτική αρχή με την συμπαράσταση όλων μας θα τρέξει αυτήν την υπόθεση μέχρι την τελική δικαίωση του Δήμου μας. Με την ευκαιρία ζητάμε να έλθει στο Δ.Σ η λίστα με τα μη δασικά περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, ποια είναι εκμεταλλεύσιμα και πως τα αξιοποιείτε : - Σχετικά με το κτίριο του Συνεταιρισμού Ραχών, που πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου:
Θα θέλαμε να ξέρουμε, εάν έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του κτιρίου; Εάν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της καθυστέρησης; Εάν ναι, γιατί δεν πέρασε ακόμα στην ιδιοκτησία του Δήμου; Εδώ θεωρούμε, ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε μια μικρή αναδρομή, γι’ αυτούς από εμάς που ενδεχόμενα δεν ξέρουν ούτε την ύπαρξη του κτιρίου και της έμπροσθεν πλατείας, την πρώτη πλατεία του χωριού, ούτε πως πέρασε στο Δήμο; Αλλά δεν είναι δική τους ευθύνη. Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα, που παραχώρησε τη κυριαρχία της Χώρας σε μια αδίστακτη ομάδα τεχνοκρατών-τρόϊκα- που μεταξύ των άλλων δεινών επέβαλαν και τη μείωση του αριθμού των Δήμων. Έτσι βρεθήκαμε να μη ξέρουμε ούτε τους ανθρώπους, ούτε τα προβλήματα τους. Η Ικαρία λόγω της ιδιομορφίας της, είναι πολύ δύσκολο να διοικείται από ένα Δήμο, εκτός αν θέλουμε απρόσωπους Δήμους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι το κτίριο αυτό διαθέτει τρις χώρους οι οποίοι είναι νοικιασμένοι από το δώδεκα, στη λογική να ξεχρεώσει ο Συν/σμός. Νομίζουμε ότι ήλθε η ώρα τα έσοδα αυτά να πηγαίνουν για τις Δημοτικές ανάγκες. - Σχετικά με την Ολοκλήρωση της κατασκευής του στεγάστρου για τα οχήματα του πυροσβεστικού κλιμακίου Ραχών:
Όταν μετακινήθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο από το Δημοτικό κτίριο στις Καρρές στο χώρο του Δημοτικού σχολείου, ο Δήμος Ραχών υποσχέθηκε να κατασκευάσει ένα στέγαστρο, για να προστατεύονται τα πυροσβεστικά του κλιμακίου. Πράγματι το στέγαστρο ξεκίνησε άλλα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση αυτή δημιούργησε μια διένεξη μεταξύ του πολιτιστικού συλλόγου και του κλιμακίου. Και οι δύο πλευρές έχουν δίκαιο. Από τη μια πλευρά το κλιμάκιο θέλει τα πυροσβεστικά να σταθμεύουν σε ελεγχόμενο χώρο, από την άλλη, όντας η μοναδική πλατεία των καρυδιών, θέλει ο σύλλογος να την εξωραΐσει και τα παιδιά να παίζουν σένα ασφαλές περιβάλλον. Ο μόνος που δεν έχει δίκιο είναι ο Δήμος που καθυστερεί την αποπεράτωση του έργου, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται αυτή η διένεξη. Είμαι σίγουρος, ότι αν ένα παρόμοιο περιστατικό εξελίσσονταν στην έδρα του Δήμου, θα είχε λυθεί άμεσα. Επειδή δεν συμβαίνει να είναι στον Άγιο Κήρυκο και επειδή βασική αιτία της διένεξης είναι τα παιδιά τα οποία φοβάμαι ότι ξέρουν, καλούμε τη Δημοτική αρχή να κινηθεί άμεσα, να δείξει την ευαισθησία της απέναντι στα παιδιά και στις ανάγκες του κλιμακίου και παράλληλα να δείξει ότι, το χωριό αυτό ανήκει στο Δήμο Ικαρίας και όχι στην περιφέρεια του Δήμου Αγίου Κηρύκου. Ζητάμε τη δέσμευση της Δημοτικής αρχής και ει δυνατόν το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου. - Στις 3 του Μάρτη η παράταξη μας έκανε αίτηση στο Δήμαρχο για να μας δοθεί η προκαταρτική μελέτη του βιολογικού Αρμενιστή – Γιαλυσκάρι. Καμιά απάντηση. Αγνοηθήκαμε πλήρως. Δεν πειράζει. Πειράζει όμως, ότι για τους βιολογικούς καθαρισμούς δεν γίνεται κουβέντα. Πειράζει που το ποιο τουριστικό κομμάτι της Ικαρίας στις Ράχες, η λειτουργία του βιολογικού είναι προβληματική, γιατί απλούστατα η δυναμικότητα του δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.
Αλλά δεν αγνοηθήκαμε μόνο γιατί δεν μας δόθηκε η προκαταρτική μελέτη. Για έξη ζητήματα, ζητούσαμε ενημέρωση και δεν πήραμε καμιά απάντηση. Συγκεκριμμένα:
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Ερώτηση 1η : Σε προηγούμενα Δ.Σ συστήθηκε επιτροπή από όλες τις παρατάξεις για το Κτηματολόγιο του Δήμου. Έκτοτε τα ίχνη αυτής της επιτροπής χάθηκαν.
Μήπως μπορείτε να μας απαντήσετε που βρίσκεται το θέμα;
Ερώτηση 2η : Όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά οικιστικά προβλήματα με την εφαρμογή του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης [ΣΧΟΟΑΠ].
Χρονικά υπάρχει η δυνατότητα τροποποιήσεων, τουλάχιστο σε ορισμένες περιοχές, όπως το ζητούν ομάδες κατοίκων.
Θα θέλαμε να ξέρουμε, αν η Δημοτική Αρχή προτίθεται να μπει μπροστά σ΄αυτήν την κίνηση και αν ναι τι χρονοδιαγράμματα βάζει;
Υπάρχουν πληροφορίες ότι, έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί παρεμβάσεις για αλλαγές στο ΣΧΟΟΑΠ. Θα θέλαμε να τα μαθαίνουμε στο Δήμο και όχι από τρίτες πηγές.
Ερώτηση 3η : Στο προηγούμενο Δ.Σ ειπώθηκε ότι για να ξεκινήσουν τα τρία έργα, ΧΥΤΥ, Παράκαμψη Ευδήλου, δρόμος Αεροδρόμιο-Περδίκι, προαπαιτούμενο είναι να βρεθεί ο χώρος απόθεσης των υλικών εκσκαφής. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε, αν την ευθύνη εξεύρεσης των χώρων την έχει ο Δήμος και όχι οι Εταιρείας που θα υλοποιήσουν τα έργα;
Ερώτηση 4η : Εκκρεμεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που καλείται να καταπιαστεί ο Δήμος. Είναι τα διακατεχόμενα, όπως τα χαρακτήρισε η κεντρική εξουσία, Δημοτικές εκτάσεις, όπως πιστεύουμε εμείς.
Θα θέλαμε να ξέρουμε, αν σκοπεύετε να κινηθείτε δυναμικά, ώστε να κλείσει το θέμα σε όφελος του Δήμου ή το θεωρείτε χαμένη υπόθεση;
Ερώτηση 5η : Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η δωρεά παράδοση και παραλαβή από το Δήμο, της ιδιωτικής βιβλιοθήκης Θοδωρή Κόχιλα στη Δημοτική Ενότητα Ραχών και μέχρι τώρα παραμένει κλειστή.
Σκοπεύετε να τη λειτουργήσετε και πότε;
Ερώτηση 6η : Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι αρμόδιος να μας απαντήσει, αν η παράκαμψη-ανηφόρα του Χριστού Ραχών αποτελεί τμήμα του επαρχιακού ή είναι δημοτικός δρόμος. Σε κάθε περίπτωση χρίζει μελέτης και συντήρησης.
Είναι απαράδεκτο στο ποιο τουριστικό μέρος της Ικαρίας να υπάρχουν τόσο επικίνδυνες διελεύσεις.
P.S. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε, σε ποιο σημείο βρίσκεται η παράκαμψη του Αρμενιστή
ΘΕΜΑ 2ο Δημιουργία Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Διατροφικής Πολιτικής στη Δημοτική Ενότητα Ευδήλου:
- Αποτελούσε μέρος του προγράμματος μας. Σήμερα όμως με την Πανδημία αποκτά ζωτική σημασία. Η θεωρία αυτών που υποστήριζαν, ότι η οικονομία της Χώρας θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών και μάλιστα το έκαναν πράξη, διαλύοντας την βιομηχανία και την πρωτογενή παραγωγή στον Αγροτικό τομέα, με τα σημερινά δεδομένα κατέρρευσε. Αλλά δεν κατέρρευσε μόνο η θεωρία. Μέσα σε αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, στην Ελλάδα φοβάμαι ότι θα εκδηλωθεί και με την έλλειψη διατροφικών αγαθών, ακριβώς γιατί η Χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι πριν τη κρίση του 2008, το κόστος εισαγωγής τροφίμων ξεπερνούσε αυτό της ενέργειας. Η δημιουργία αυτού του Γραφείου θα είναι μια πρωτοποριακή κίνηση στη κατεύθυνση ανατροπής αυτής της θεωρίας στο μέτρο που μας αναλογεί. Εξάλλου ο Δήμος οφείλει να μεριμνά για το επίπεδο ζωής και την παραγωγική απασχόληση των Δημοτών του.
- -Η τεχνική στήριξη που θα παρέχει θα ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγής.
- -Θα συντείνει όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγής αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, με την εφαρμογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής.
- -Θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των αγροτών να δουν επιτέλους τον γεωτεχνικό στο χωράφι. Η στελέχωση του γραφείου θα γίνει από τους γεωπόνους του Δήμου που τους δίνετε η ευκαιρία να ασχοληθούν με το αντικείμενο τους και όχι να ασχολούνται με τους λογαριασμούς των νερών, κάτι που μπορεί να το κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Η επιλογή της έδρας έγινε με κριτήριο το κέντρο του νησιού, ώστε να είναι περισσότερο λειτουργικό
ΘΕΜΑ 3ο : Προστασίας και αποκατάστασης παράκτιων περιοχών λόγω διάβρωσης
Πρόταση για ένταξη στο παρακάτω πρόγραμμα για της Κοινότητα Χρυσοστόμου που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.
Δράσεις προστασίας και αποκατάστασης παράκτιων περιοχών λόγω διάβρωσης | |
Νέο πρόγραμμα – πρόσκληση | |
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: | ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου |
Περιοχή εφαρμογής: | Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου |
Περίοδος υποβολής αιτήσεων: | 9/4/2020 – 3/8/2020 |
Προϋπολογισμός
€ 1.000.000
|