Τα παιδιά μας είναι κάτι εποχές που δεν ζήσαμε,
είναι κάτι αισθήματα
που δεν υποπτευθήκαμε ποτέ την ύπαρξή τους,
είναι κάτι θεοί μεγαλοδύναμοι
που κατορθώνουν ό,τι δεν τολμήσαμε.
Αργύρης Χιόνης , Σχήματα απουσίας (1973) , Η φωνή της σιωπής , εκδόσεις Νεφέλη
—-
Λίγο πριν την Μ. εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι τρεις από τις 4 ομάδες γονέων μέσω διαδικτύου με τη συμμετοχή γονέων από τη Σάμο και την Ικαρία: Η πρωινή ομάδα γονέων εφήβων, η πρωινή ομάδα γονέων παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και η ομάδα για μονογονεϊκές οικογένειες. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η απογευματινή ομάδα γονέων εφήβων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάϊο.
Μέσα σε οχτώ και εννιά δίωρες συναντήσεις, τα μέλη της ομάδας με την υποστήριξη των συντονιστριών προσπάθησαν να προσεγγίσουν ερωτήματα, προκλήσεις, προβληματισμούς που αναδύονται μέσα από τις πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις του γονεϊκού ρόλου. Στον χρόνο που είχαμε, ασχοληθήκαμε με θέματα οριοθέτησης των παιδιών και του εαυτού μας, ουσιαστικής επικοινωνίας και ενεργητικής ακρόασης των παιδιών μας, εξισορρόπησης του ρόλου μας ως γονείς, σύντροφοι, εργαζόμενοι.
Επιπλέον, στις ομάδες για γονείς εφήβων ήρθαμε σε επαφή με τις αρχές της Ήρεμης Δύναμης και της Μη βίαιης Αντίστασης για συμπεριφορές εφήβων που μας προκαλούν να δράσουμε, επεξεργαστήκαμε σε μικρές ομάδες περιστατικά μέσα από την καθημερινή ζωή με τα παιδιά και πώς θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε αισθανόμενοι/ες καλά γι’ αυτό που κάνουμε μέσα από το ρόλο μας. Φάνηκε πολύ συχνά ότι, όπως το παιδί χρειάζεται τη στήριξη και τη καθοδήγησή μας στα βήματά του προς την αυτονομία, έτσι και ο γονιός του έχει ανάγκη από πλαίσια αλληλέγγυας γονεϊκότητας.
Η γονεϊκότητα είναι μια μεγάλη διαδρομή, απαιτητική, συχνά δύσκολη καθώς φέρνει το γονιό αντιμέτωπο με δικά του βιώματα, κομμάτια της ανατροφής του, με διλήμματα, ερωτήματα στα οποία χρειάζεται να δοκιμάσει, να ψάξει και να επιλέξει τελικά τη θέση που θα πάρει. Σε αυτή τη διαδρομή χρειάζεται κανείς να έχει “παρέα”, συμμάχους και συνοδοιπόρους ώστε να γίνεται και πιο εύκολη και πιο ευχάριστη αυτή η πορεία του μεγαλώματος. Ένα τέτοιο παράδειγμα πλαισίου είναι η ομάδα γονέων, απαλλαγμένη από επικρίσεις και κριτική, όπου με βιωματικό τρόπο κατανοούμε τις ανάγκες τόσο των παιδιών όσο και τις δικές μας, ξεχωρίζουμε όσα ήδη λειτουργούν, τα εκτιμούμε και υποστηριζόμαστε ώστε να μετακινηθούμε, όπου χρειάζεται, σε λειτουργικότερα μοτίβα μεγαλώματος του παιδιού.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για γονείς με εργαστήρια πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Μετά το Πάσχα θα υπάρξει νέα ενημέρωση για την ακριβή θεματολογία και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συναντήσεων.
Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Σάμου “Φάρος”
Σάμος :Πατριάρχου Δαμιανού,83100
Τηλ. 22730 23443, 87070-1
Ικαρία: Άγιος Κήρυκος
Τηλ.: 22750 24047
www.kpfaros.gr
www.kpfaros.blogspot.gr
e-mail: kpfaros@gmail.com
Facebook:Κέντρο Πρόληψης Φάρος