15.2 C
Ikaria
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Aπολογισμός ενεργειών και δράσεων μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι

Δείτε επίσης

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Ν. Σάμου Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Ι. Στεφανάδη (16 Ιανουαρίου 2021)

Στις 30 Οκτωβρίου 2020,η Σάμος επλήγει από έναν μεγάλο καταστροφικό σεισμό, από αυτούς που γίνονται κάθε εκατό χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε το πρώτο εικοσιτετράωρο στη Σάμο, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας,  κ. Ν. Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο, τον Γ.Γ. Υποδομών, κ. Γ. Καραγιάννη,  τον Γ.Γ. Λιμένων, κ. Ε. Κυριαζόπουλο, για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και να εξαγγείλει την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των σεισμόπληκτων.

Παράλληλα, έσπευσαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής κ. Ε. Λέκκας, και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Κ. Συνολάκης.

Στις 31 Οκτωβρίου, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών αρχική χρηματοδότηση 3.290.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.500.000 ευρώ χορηγήθηκε στο Δήμο Δυτικής Σάμου, 1.500.000 ευρώ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου και 290.000 ευρώ στο Δήμο Ικαρίας για τις πρώτες ανάγκες και την παροχή κοινωνικής προστασίας στους σεισμόπληκτους. 

Από αυτό το κονδύλι, ο κάθε Δήμος, μέσω των υπηρεσιών του κατέβαλλε ποσό ύψους 600 ευρώ στους κατοίκους, των οποίων η πρώτη κατοικία επλήγει από το σεισμό για τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες.

Στις 31 Οκτωβρίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά, που βρισκόταν στη Σάμο, κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, η Ικαρία και η Χίος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Την 1ηΝοεμβρίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σ. Ζαχαράκη, πραγματοποίησε αυτοψία σε σχολικές αίθουσες του νησιού.

Στις 2 Νοεμβρίου, υπεγράφη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση, η απόφαση που προβλέπει τις διευκολύνσεις σε ότι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, στις 6 Νοεμβρίου, μετέβη στο νησί με σκοπό τη συνάντηση με θεσμικούς παράγοντες και την καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν σε σημαντικά πολιτιστικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, έξι μέρες μετά το σεισμό, έφτασε στη Σάμο και ανήγγειλε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης.

Στις 6 Νοεμβρίου, υπεγράφη η απόφαση εξαίρεσης της Σάμου από το καθολικό lockdown.

Την 1η Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ορίστηκε ως υπεύθυνος συντονιστής για την επίβλεψη και εφαρμογή των μέτρων, μετά από πρόταση και παρότρυνση του Βουλευτή Ν. Σάμου, καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Την 1ηΔεκεμβρίου, εκδόθηκε το ΦΕΚ (5293/Β/01.12.2020) που χαρακτηρίζει τη Σάμο σεισμόπληκτη περιοχή.

Στις 2 Δεκεμβρίου, χορηγήθηκε στεγαστική συνδρομή μετά από κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών στους κατοίκους του Ν. Σάμου που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό (ΦΕΚ B’ 5297/02.12.2020) .

Στις 14 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε το ΦΕΚ (5500/14.12.2020) για το  επίδομα ενοικίου προς στήριξη των σεισμόπληκτων μετά από κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών.

Στις 24 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 2.000.000 ευρώ στη Σάμο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021,δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ (Β29 8/1/2021) για την άμεση καταβολή του 20% της συνολικής ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις της Σάμου από τον καταστροφικό σεισμό.

Στις 8 Ιανουαρίου, με την αμέριστη αρωγή του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας του Δημοσίου «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», κ. Γιάνναρη, και τη στήριξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε η προμήθεια, μεταφορά και συναρμολόγηση 42 προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών.

Στις 11 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χ. Τριαντόπουλος, με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ε. Μπακογιάννη, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ε. Κυριαζόπουλο, κατέγραψαν την εξέλιξη των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης.

Από τις 11 Ιανουάριου, λειτουργεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών –ΔΑΕΦΚ στη Σάμο, για την ενημέρωση των πληγέντων, την παραλαβή κάθε είδους απαιτούμενων αιτήσεων και την επίλυση του προβλήματος της προσωρινής στέγασης.

ΤοΥπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανακοίνωσε: 1) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων,2) Επιχορήγηση πληττόμενων επιχειρήσεων, 3)Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων, 4) Προστασία των θέσεων εργασίας,5)Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών,6)Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ,7)Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της ακίνητης περιουσίας, και8)Παρατάσεις υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση της τάξεως των 10.000.000 ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, οδικά δίκτυα και λιμάνια της Σάμου, στο πλαίσιο στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Είναι αυτονόητο ότι στα πλαίσια της αποκατάστασης των ζημιών και της συντονισμένης προσπάθειας για την επαναφορά της Σάμου στην κανονικότητα, ο Βουλευτής Νομού Σάμου, καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, με όλα τα δυνατά σε εκείνον μέσα, στήριξε την επιτάχυνση των διαδικασιών και προώθησε τα αιτήματα και δικαιώματα των κατοίκων και επιχειρήσεων. Με δική του παρέμβαση, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN, στις 17 Νοεμβρίου, δώρισε σε μαθητές της Σάμου 2ΟΟ τάμπλετ για την ενίσχυση και διευκόλυνση τους στην συνέχιση των εκπαιδευτικών τους υποχρεώσεων.

Ακόμη, ο Βουλευτής Νομού Σάμου, από την πρώτη στιγμή, είναι σε στενή επικοινωνία και αγαστή συνεργασία με:την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, συντονιστή της επίβλεψης και εφαρμογής των μέτρων, κ. Χ. Τριαντόπουλο,τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. κ. Ευσέβιο, τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Κ. Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Β. Πανουράκη, τους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, κ. Γ. Στάντζο και κ. Α. Λυμπέρη, αντίστοιχα, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, κ. Ν. Στεφανή, την Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, κ. Α. Σταμούλη, και όλο το διοικητικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των ζημιών και την εύρυθμη λειτουργία του νησιού. Επίσης, με τη Στρατιωτική Διοίκηση, την Αστυνομία, και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αναμένεται η έγκριση πολλών ακόμα μέτρων στήριξης για την ανακούφιση και αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός. Ανάμεσα τους είναι η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους που έχουν πληγεί, και η πριμοδότηση των τελειόφοιτων μαθητών λυκείου για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Μέσα από αυτή την καταστροφή δίδεται μία ευκαιρία και για την προώθηση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων του νησιού, και την ανάδειξη βασικών αναπτυξιακών κλάδων, όπως το χωροταξικό, τα έργα υποδομών, ο Τουρισμός, η συγκοινωνία, και φυσικά στο κομμάτι της εκπαίδευσης, η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και η λειτουργία περισσότερων τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο. Και βέβαια, η οριστική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει το νησί τα τελευταία χρόνια.

Γραφείο Τύπου Βουλευτή Νομού Σάμου
Καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη

Aπολογισμός ενεργειών και δράσεων μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img