Μετακινήσεις χωρίς sms, επέκταση ωραρίου κυκλοφορίας, απελευθέρωση διαπεριφερειακών μετακινήσεων με κάθε μέσο, άνοιγμα του τουρισμού για τουρίστες με μοριακό τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος
Συγκεκριμένα, για το άνοιγμα του τουρισμού (στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών) ο κ. Σκέρτσος αναφέρει:
Από τις 14 Μαΐου, από αυτή την Παρασκευή, όπως έχουμε ανακοινώσει, η χώρα μας, λοιπόν, ανοίγει με ασφάλεια και τον τουρισμό της.
Για τον επόμενο ενάμιση μήνα και ως το τέλος Ιουνίου που αναμένουμε τότε ουσιαστικά να ξεκινήσουν με πιο μαζικό τρόπο οι τουριστικές ροές, έχουμε χρέος όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να βελτιώνουμε κάθε εβδομάδα το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει συνολικά ως κοινωνία να κερδίσουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ανακοινώνουμε μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης των περιορισμών, έχοντας όμως πάντα κατά νου ότι περισσότερη ελευθερία και σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη για όλους μας.
Έτσι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ από αυτή την Παρασκευή, καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032, καταργούνται επίσης οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Το άνοιγμα με κανόνες συνεχίζεται με την επαναλειτουργία στις 17 Μαΐου των βρεφονηπιακών σταθμών, στις 21 Μαΐου των θερινών κινηματογράφων, στις 28 Μαΐου των ανοιχτών πολιτιστικών θεαμάτων και ακροαμάτων και κατά τον Ιούνιο, πλέον, των εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, για παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσεις.
Αντίστοιχα το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς όμως πλέον το click away και το click in shop.
Κατά τον Μάιο, ωστόσο, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης, καθώς μας αναγκάζει να φωνάζουμε περισσότερο και να εκτοξεύουμε πιθανώς μολυσματικά σταγονίδια. Είναι μια μικρή θυσία που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και αυτό το μήνα.
Η Ελλάδα απέδειξε πέρυσι, σε πολύ πιο αχαρτογράφητα νερά, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και το ίδιο θα πράξουμε και φέτος και ακόμη καλύτερα.
Η ασφαλής υποδοχή, διαμονή και επιστροφή των επισκεπτών μας, αποτελούν τις βασικές αρχές του σχεδίου μας για το άνοιγμα του τουρισμού.
Από την 1η Ιουνίου, λοιπόν, τίθεται σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, το λεγόμενο Green Pass, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της δικής μας χώρας, του Πρωθυπουργού μας, του κυρίου Μητσοτάκη, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.
Ταυτόχρονα, με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA, θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη μας.
Θυμίζω εδώ ότι πέρυσι είχαμε 5.000.000 αφίξεις στις πύλες εισόδου όλης της χώρας και πραγματοποιήσαμε περίπου 700.000 δειγματοληψίες. Εντοπίσαμε έτσι κοντά στα 2.700 θετικά κρούσματα. Καταφέραμε με αυτό τον τρόπο να συγκρατήσουμε το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα από όλες τις υπόλοιπες τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου. Από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Μάλτα.
Δείξαμε δηλαδή ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ασφάλειας σε συνθήκες δύσκολες και σε συνθήκες κυκλοφορίας του ιού.
Προκειμένου να προστατεύσουμε τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμόσουμε από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια μας προς και από τα νησιά, την ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, να είναι δηλαδή πλήρως εμβολιασμένος, είτε να διαθέτει αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών ή διαφορετικά να υπάρχει μια βεβαίωση νόσησης, δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.
Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Η δήλωση των self-test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, είτε για PCR είτε για rapid test αντιγόνου, θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Κατά το διάστημα αυτό, απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους πολίτες που πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις, χερσαίες με το αυτοκίνητό τους από Νομό σε Νομό. Καθώς οι χερσαίες μετακινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν πολύ εύκολα, ως προς αυτό θα πρέπει κάθε πολίτης να είναι πολύ προσεκτικός όταν ταξιδεύει σε άλλη περιοχή από τη μόνιμη κατοικία του.
Μολονότι βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η Πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών. Δείκτες που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής.
Στόχος μας να έχουμε καθαρή εικόνα, τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι πολίτες, οι τοπικές αρχές, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τυχόν περιορισμό τοπικών εξάρσεων.
Έτσι, σε εβδομαδιαία βάση θα παρακολουθούμε μέσω του παρατηρητηρίου Covid το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις Περιφέρειες της χώρες, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και φυσικά, την πληρότητα του Ε.ΣΥ. ανά Υγειονομική Περιφέρεια.