Από την πρώτη σχολική ημέρα, ένα πάγιο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του νησιού μας, είναι αυτό της μεταφοράς των μαθητών.
Ο Σύλλογος μας χρόνια τώρα παλεύει προκειμένου να εξασφαλίσει τους όρους που θα οδηγήσουν στην κατεύθυνση της μεταφοράς των μαθητών ισότιμα και ορθολογικά.
Αυτοί οι όροι για μας, ήταν και είναι η προσέλευση των μαθητών αυστηρά εντός των χρονικών ορίων της υποδοχής μαθητών, η αποχώρηση των μαθητών αμέσως με τη λήξη του υποχρεωτικού ή του ολοήμερου σχολικού προγράμματος, η παρουσία συνοδού κατά τη μεταφορά, η εφαρμογή των υψηλότερων προϋποθέσεων ασφαλείας και η ύπαρξη σχολικών λεωφορείων σε όλες τις γραμμές μεταφοράς.
Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με μια αλλαγή προς την κατεύθυνση που χρόνια τώρα ο σύλλογος προσπαθούσε να οδηγήσει τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα οι μαθητές στη γραμμή Αυλάκι-Κάμπος-Εύδηλος δεν θα εξυπηρετούνται πλέον από την μικροσυγκοινωνία μέσο ειδικού μαθητικού δελτίου, αλλά από το σχολικό λεωφορείο της γραμμής Φραντάτο-Μάραθο-Πηγή-Εύδηλος.
Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πλέον δεν θα εγκαταλείπονται, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι με ευθύνη της περιφέρειας, έξω από την κλειστή πύλη του σχολείου και πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα.
Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πλέον θα μεταφέρονται με σχολικό λεωφορείο και άρα θα βιώνουν ισότιμα τους ίδιους όρους ασφαλείας (συνοδός, ζώνες, μη παρουσία τρίτων).
Μας ικανοποιεί αυτή η λύση; Nαι!
Σαν σύλλογος όμως θεωρούμε ότι τελική βέλτιστη λύση μπορεί να είναι μόνο το αυτόνομο σχολικό λεωφορείο στην γραμμή Αυλάκι-Κάμπος-Εύδηλος και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την δράση μας.
Δυστυχώς όμως η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε αναπαράγοντας και τις υπόλοιπες χρόνιες παθογένειες των μεταφορών.
- Οι συμβάσεις των σχολικών ταξί είναι λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για να εξυπηρετηθεί το σύνολο των μαθητών που δικαιούνται μεταφορά, με αποτέλεσμα παιδιά να μην μεταφέρονται.
- Μετά την λήξη του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος πολλά παιδιά παραμένουν αδικαιολόγητα πολύ ώρα στο χώρο του σχολείου έως ότου τα παραλάβει το μέσο μεταφοράς τους, ανατρέποντας με τον τρόπο αυτό τον όποιο καθημερινό τους προγραμματισμό (διάβασμα, ξεκούραση, δραστηριότητες).
Συνεπώς ζητάμε ειλικρινές ενδιαφέρον και άμεση ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων προκειμένου και στα δύο αυτά ζητήματα να έχουμε άμεσα λύση, κοινωνικά αποδεκτή.
Συνεχίζουμε αγωνιζόμενοι για την εφαρμογή στην πράξη του κοινωνικά αυτονόητου στις μεταφορές και οραματιζόμενοι ένα δημόσιο σύστημα (κεντρικό, περιφερειακό η δημοτικό) μεταφοράς των μαθητών.