3.5 C
Ikaria
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
- Advertisement -

Ακούστε ξανά την Εκπομπή της Δ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου

Δείτε επίσης

Αν η ειρήνη είχε ήχο, θα ήταν η φωνή των παιδιών!

Υπάρχουν στιγμές που το ραδιόφωνο αποκτά μια ξεχωριστή λάμψη. Όχι επειδή μεταδίδει ειδήσεις ή μουσική, αλλά επειδή γίνεται αγκαλιά όπου ακούγεται κάτι αληθινό, γεμάτο ελπίδα. Αυτή ήταν η αίσθηση που άφησε η εκπομπή της Δ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου, όταν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025, τα παιδιά μπήκαν στο στούντιο του Ράδιο Ικαρία 87,6 FM και “μας χάρισαν” τα όνειρά τους για παγκόσμια ειρήνη.

Ακούστε ξανά την ξεχωριστή εκπομπή τους!

 

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Μαριάνθης Ρούσσου, είχαν ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στην ειρήνη, διαλέγοντας αντιπολεμικά τραγούδια που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική μουσική σκηνή.

Σχεδόν μιάμιση ώρα γεμάτη συγκίνηση, ελπίδα και παιδική αθωότητα. Η ατμόσφαιρα στο στούντιο ήταν ζωντανή, γεμάτη ενθουσιασμό. Οι μικροί παρουσιαστές μιλούσαν, ρωτούσαν, γελούσαν. Κανένα παιδί δεν κουράστηκε, κανένα δεν έδειξε σημάδια ανυπομονησίας. Μας κατέκλυζαν με ερωτήσεις! Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο; Που ακούγονται; Πόσοι και πως τους ακούν; Πως διαλέγουμε τα τραγούδια; Πως αποφασίζεται τι θα μεταδοθεί; Ενδιαφέρονταν για τα πάντα, κι αυτό έκανε το στούντιο να μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο, ζωντανό εργαστήριο ήχου και επικοινωνίας.

Πώς μιλάς για την ειρήνη όταν είσαι παιδί; Δεν μιλάς με πολύπλοκες αναλύσεις, δεν χρησιμοποιείς δύσκολες έννοιες και σενάρια. Λες απλά την αλήθεια. Λες ότι δεν θέλεις να φοβούνται τα παιδιά. Ότι δεν θέλεις να ακούγονται σειρήνες πολέμου. Ότι ο κόσμος πρέπει να είναι δίκαιος και οι άνθρωποι να αγαπιούνται. Κι αυτό έκαναν.

Και μετά, ήρθε το πρώτο τραγούδι

Τα παιδιά τραγουδούσαν αυθόρμητα μαζί με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο «Κάποτε θα ‘ρθουν» των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μίκη Θεοδωράκη. Κάτι μαγικό συνέβη εκείνη τη στιγμή! Χαμηλώσαμε τη στάθμη του τραγουδιού, αφήνοντας τις παιδικές φωνές να ακουστούν καθαρά, σαν να ήταν κι αυτά μέρος της ηχογράφησης.

Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα.

Τραγούδι με τραγούδι, η εκπομπή εξελίχθηκε σε ένα παζλ από μελωδίες και σκέψεις. Τα παιδιά δεν ήταν απλοί ακροατές. Ήταν κομμάτι αυτής της αφήγησης. Μίλησαν για την ειρήνη, για τους πολέμους που διαβάζουν στα βιβλία, για τις εικόνες που βλέπουν στις ειδήσεις, για το πως θα ήθελαν να είναι ο κόσμος όταν μεγαλώσουν.

Μια λέξη, ακούστηκε σε τριάντα γλώσσες. Ειρήνη.

Τα παιδιά είχαν προετοιμάσει μηνύματα προς τους ηγέτες χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο ή με κάποιο τρόπο συμμετέχουν είτε για κάποιο λόγο ενισχύουν. Τους μίλησαν όπως μόνο τα παιδιά μπορούν. Χωρίς κατηγορίες, χωρίς περίπλοκες λέξεις, χωρίς βαριές αναλύσεις. Μόνο με την απλότητα της αλήθειας.

Μίλησαν με τα δικά τους λόγια για έναν κόσμο που δεν έζησαν ακόμα, αλλά ήδη καταλαβαίνουν καλύτερα από πολλούς. Η λέξη ειρήνη ακούστηκε σε τριάντα διαφορετικές γλώσσες. Και εκεί, ανάμεσα στα μικρόφωνα και τα ακουστικά, γεννιόταν κάτι πιο σημαντικό. Μια αίσθηση συμμετοχής. Σαν να είχαν όλοι τους έναν μικρό ρόλο σε κάτι μεγαλύτερο.

Στο τέλος της εκπομπής, οι φωνές τους ενώθηκαν, κι αυτό το σημείο, ίσως, ήταν το πιο δυνατό. Τραγούδησαν το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου, σε στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, και αμέσως μετά τα «Μαλαματένια λόγια» του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στις παιδικές φωνές και τις νότες, η ελπίδα έμοιαζε λιγότερο αφηρημένη έννοια και περισσότερο κάτι που μπορείς να κρατήσεις στα χέρια σου.

Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου από το ποίημα «Ειρήνη», που διάβασε συγκινητικά η δασκάλα τους, Μαριάνθη Ρούσσου, βάζοντας το πρώτο, αλλά και το τελευταίο λιθαράκι, σε αυτό το μουσικό οδοιπορικό, αφού η ίδια μας πρότεινε την υλοποίηση και έκανε όλη την προετοιμασία, την εισαγωγή και τον επίλογο της εκπομπής. Μεταξύ των δύο τραγουδιών που τραγούδησαν πριν το τέλος τα παιδιά, η δημοσιογράφος Γεωργία Νιαπά μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, υπενθυμίζοντας πως το ραδιόφωνο είναι φωνή και επικοινωνία. Στο τέλος, ο Γιώργος Σούρτης, υπεύθυνος διαχείρισης του Ράδιο Ικαρία, αφηγήθηκε το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο», με την ευχή να ταξιδέψουν ως τις καρδιές των ισχυρών της γης και να τις αγγίξουν, τα μηνύματα των μικρών μαθητριών και μαθητών της Ικαρίας.

Οι στιγμές που μένουν

Φωτογραφίες. Πολλές φωτογραφίες. Οι μαθητές πόζαραν μπροστά στα μικρόφωνα, δοκίμασαν να πειράξουν τα κανάλια της κονσόλας του ραδιοφωνικού αέρα, ρώτησαν αν θα μπορούσαν να ξαναέρθουν. Και φυσικά, θα μπορούν να έρχονται, τους ζητήσαμε να νιώθουν το Ράδιο Ικαρία 87,6 σαν σπίτι τους και τους προτείναμε να μας επισκευθούν ξανά, πολύ σύντομα, μαζί με τους γονείς τους, που όπως φανταστήκαμε μερικοί θα μπορούσαν να έχουν, γιατί όχι, κι εκπομπή δική τους.

Στο τέλος, τους χαρίσαμε ηχητικό αντίγραφο της εκπομπής, γιατί αυτά τα μηνύματα από αυτές τις φωνές άξιζαν να κρατηθούν ζωντανά, για πάντα.

Πήραν μαζί τους ένα μικρό ενθύμιο, κάτι που να τους θυμίζει αυτή τη μέρα. Εμείς, πάλι, κρατήσαμε κάτι πιο πολύτιμο. Την ενέργεια, την αθωότητα και την αφοπλιστική σοφία τους. Γιατί κάποτε, όταν κι εμείς ήμασταν παιδιά, σκεφτόμασταν καλύτερα. Και τώρα, ίσως, είναι καιρός να θυμηθούμε.

Τα ονόματα των παιδιών που γέμισαν το στούντιο αλλά και τον αέρα των ραδιοφώνων με τις σκέψεις και τη φωνή τους

Στέλιος, Αγγελική, Αλεξάνδρα, Ειρήνη, Κωνσταντίνα, Αργύρης, Ζαχαρίας, Βίκτορας, Σεβαστή, Άννα, Λυδία, Εμμανουέλλα, Βαλεντίνα, Χαρά και Μπαντία.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν

Κάποτε θα ‘ρθουν – Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Θεοδωράκης, Π. Σιδηρόπουλος
Ο Μέρμηγκας – Μ. Λοΐζος
Ο Στρατιώτης – Κ. Μητροπούλου, Μ. Λοΐζος, Β. Παπακωνσταντίνου
Τον πόλεμο τον κάνουνε – Δ. Χριστοδούλου, Λ. Κόκοτος, Ν. Ξυλούρης
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
– Γ. Σκούρτης, Γ. Μαρκόπουλος, Ν. Ξυλούρης & Μ. Δημητριάδη
Ο μικρός στρατιώτης
– Δ. Χριστοδούλου, Λ. Κόκοτος, Ν. Ξυλούρης
Τρίτος Παγκόσμιος
– Γ. Νεγρεπόντης, Μ. Λοΐζος, Β. Παπακωνσταντίνου
Μη με ρωτάς – Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Λοΐζος
Ο Αρχηγός – Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Λοΐζος, Χ. Αλεξίου
Η μπαλάντα του Κυρ Μέντιου – Κ. Βάρναλης, Λ. Θάνος, Ν. Ξυλούρης
Το Τραγούδι της Ειρήνης – Γ. Μαρκόπουλος
Μες στον κόσμο – Δ. Χριστοδούλου, Λ. Κόκοτος, Ν. Ξυλούρης
Ειρήνη – Δ. Λεοντάρης, Λ. Χαλκιάς
Αρνιέμαι – Ι. Καμπανέλλης, Μ. Θεοδωράκης, Β. Παπακωνσταντίνου
Αν όλα τα παιδιά της Γης – Γ. Ρίτσος, Λ. Κηλαϊδόνης
Άννα μην κλαις – Μ. Μπρεχτ, Μ. Πλωρίτης, Θ. Μικρούτσικος, Γ. Κούτρας

Τα παιδιά ζωγράφισαν την ειρήνη και μας έδειξαν τα έργα τους στο στούντιο! Μέσα από λέξεις, νότες και χρώματα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον κόσμο! Αυτή η εκπομπή ήταν κάτι περισσότερο από ραδιόφωνο. Ήταν μια εμπειρία.

Και ίσως, μια μικρή υπενθύμιση πως η ειρήνη βρίσκεται πάντα στις καρδιές, στα όνειρα και στις φωνές των παιδιών. Κι ότι αν η ειρήνη είχε ήχο, θα ήταν αυτός.

Γνωρίζουμε την επιτυχία της εκπομπής όχι μόνο από τα συστήματά μας, αλλά κι από τα δεκάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα που λάβαμε! Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας!

Ακούστε ξανά τη μοναδική αυτή εκπομπή!

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img