Ηρώ Τσαρνά: Συνέντευξη & αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή της καριωτίνας ποιήτριας
Ηρώ Τσαρνά
Γεννήθηκε στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας, ζει στην Αθήνα από 4 χρονών.
Φιλόλογος Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Γαλλική Φιλολογία στη Γαλλική Ακαδημία. Εργάστηκε σε πολλά Σχολεία της Ελλάδας και πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου. Για δύο χρόνια συμμετείχε στη συγγραφή βοηθητικών σχολικών βιβλίων για τα Νέα Ελληνικά στο Γυμνάσιο και Λύκειο ( 1999-2000, εκδόσεις Πατάκη).
D.E.A (Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος), Doctorat (Γιώργος Σαραντάρης) Γαλλία-Strasbourg II.
Ποιητικές συλλογές :
1981 : Γκρίζο και πράσινο (εκδ. Διογένης, Κώστας Κουλουφάκος)
1985 : Δώδεκα καταθέσεις και ο έρωτας ( Διογένης,Κ. Κουλουφάκος)
1996 : Αίμα αλμυρό (Πιτσιλός)
2012 : Αλς άργυφος, έκδοση συγκεντρωτική (Ιδεόγραμμα)
2013 : Οι κασίες (Σάμης Γαβριηλίδης)
Νουβέλες :
2005 : Αλεξάνδρεια-Γεντί Σκαρί (Σ. Γαβριηλίδης) (Βραβείο «Ιωάννης Μελάς» από την Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών)
2007 : Sheridan’s (Σ. Γαβριηλίδης)
Μεταφράσεις :
2010 : Το ταξίδι στην Ικαρία, του Etienne Cabet (Εταιρεία Ικαριακών Μελετών)
2015 : Δύο Γαλλίδες ποιήτριες, Louise Labé, Ingrid Auriol (εκδ. Γαβριηλίδης)
2016/2017 : Αγαπημένοι απόντες, της Claude Pujade-Renaud ( εκδ. Μελάνι)
Προς έκδοση : Pierre Bayard , L’ énigme Tolstoïevski, Les éditions de Minuit, 2017)
Άλλα κείμενα :
2013 : συγκέντρωση, επιμέλεια Ανθολογίας Ικάριων Ποιητών(Εταιρεία Ικαριακών Μελετών)
2017 : « Ίκαρος και Αρέθουσα», Αθήνα (μυθολογικό διαλογικό ποίημα, μελοποιήθηκε από τον Δημήτρη Θέμελη, πρώην καθηγητή Μουσικολογίας στο Α.Π.Θ. και συνθέτη – γιο του ποιητή Γιώργου Θέμελη- ο οποίος το χαρακτήρισε ορατόριο με δυνατότητες όπερας).
2020 : συγγραφή και επιστημονική επιμέλεια (μαζί με Τούλα Σπανού) : Τα; Δελφικά Παραγγέλματα στο μονοπάτι της Ικαρίας (Εταιρεία Ικαριακών Μελετών)
Συμμετοχές σε βιβλία :
2009 : «D’ une frontière à l’ autre. Mouvements de fuites, mouvements discontinus dans le monde Néo-Hellénique». Lile 20ο Διεθνές Συνέδριο, 2007. Ο τίτλος της εργασίας μου : «Chalcis de Yannis Scaribas : une outopie (dans l’ Air de Figaro et dans sa poésie)», σ.σ. 190-205. (εκδόσεις Σ. Γαβριηλίδη, 2009).
2018 : “Αριστείδης Ε. Φουτρίδης (1887-1923) …από την Ικαρία στο Harvard” (ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ). Συμμετοχή μου με το δοκίμιο «Αριστείδης Φουτρίδης : Ένας λυρικός ανάμεσα Ανατολής και Δύσης. Ποιήματά του από τη συλλογή Lights at Dawn (Πρωινές Ανταύγειες).
2019 : «Από τη Σαπφώ έως την Έμιλυ Ντίκινσον. Γυναίκες ποιήτριες μέσα στον χρόνο», συμμετοχή μου με την εργασία : «Η Λυωνέζα Σαπφώ (Λουίζ Λαμπέ) και το χνάρι της στην ιστορία της γυναικείας δημιουργίας», σ.σ. 25-38,(εκδ. Σ. Γαβριηλίδης).
Συμμετοχή σε συνέδρια Νεοελληνιστών στην Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, Αυστραλία.
Ενδεικτικά :
1998 : Πάτρα (Πανεπιστήμιο): Γλώσσα και Ποίηση, η συμμετοχή μου με εργασία μου για τον Γιώργο Σαραντάρη…
2002 : Ρέθυμνο (Πανεπιστήμιο ) στο Β΄ Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, με τίτλο «Η Ελλάδα των νησιών από τη Φραγκοκρατία ως σήμερα» συμμετείχα με την εργασία : «Νησιώτες ποιητές και πνευματικός περίγυρος στην Αλεξάνδρεια στις αρχές του 20ού αιώνα». Πρακτικά του Συνεδρίου εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2004, τ. Α΄ , σ.σ. 343-358.
2003 : Στο 18ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων στο Paris X Nanterre με θέμα «Το σώμα στη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία, τις τέχνες, και τις τέχνες του θεάματος. Ο τίτλος της παρουσίασής μου : « Le corps dans l’ œuvre de Yannis Scaribas : ou l’ installation de l’ in- vraisemblable dans le réel », σ.σ. 181-198.
2006 : Βουκουρέστι Ρουμανίας, στο Γ΄ Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών της ΕΕΝΣ με τίτλο «Ο ελληνικός κόσμος ανάμεσα στην εποχή του Διαφωτισμού και στον εικοστό αιώνα», συμμετείχα με την εργασία : «Όψεις του μεταφραστικού έργου του Εμμανουήλ Δ. Ροḯδη». Πρακτικά Συνεδρίου εκδ. Ελληνικά Γράμματα, τ. Γ΄, σ.σ. 235-239.
2007 : Αδελαϊδα Αυστραλίας, συμμετείχε με την εργασία : «Μουσικές αναφορές στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα», εκδόθηκε στο περιοδικό «Διαβάζω», Ιανουάριος 2008
κ. ά.
Εργασίες σε περιοδικά :
Ενδεικτικά :
«Ομπρέλα» :- Δεκ 1996, τεύχος 35, «Ο Κώστας Καρυωτάκης και οι επιδράσεις»
- Στο ίδιο :«Η άλλη γλώσσα της ποιητικής, από τον Ούγο Φώσκολο στον Διονύσιο Σολωμό», 1998, αναδημοσιεύτηκε στη «Φιλολογική» τρίμηνη περιοδική έκδοση ενημέρωσης και προβληματισμού της Π.Ε.Φ., 1999.
- «Το στοιχείο του κωμικού στο έργο του Γιώργου Ιωάννου»
- «Τι γύρευε ο Ανδρέας Εμπειρίκος με τον Χαλκιδαίο;»
Σεμινάριο 23 της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Αθήνα 1997, «Οδυσσέας Ελύτης, ένας τολμηρός λυρικός μπαίνει από την πίσω πόρτα στην παράδοση».
Περιοδικό «Διαβάζω» τεύχος 481, Ιανουάριος 2008, «Μουσικές αναφορές στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα»
Νέα Εστία τεύχος 181 Μάιος 2008, «Ένας Φραγκισκανός της ποίησης»(τεύχος αφιερωμένο στον Γιώργο Σαραντάρη)
Οδός Πανός, τεύχος 144, Απρ.-Ιούν. 2009, «Το κουκούλι των λέξεων μιας αθέατης ύπαρξης» (τεύχος αφιερωμένο στον Γιώργο Σαραντάρη)
Και πολλές άλλες.
Συμμετοχή στο Συνέδριο της Π.Ε.Φ. στην Καβάλα για τον Ηρόδοτο (2017) με την εργασία: «Ηρόδοτος, ο «πατέρας» της Ιστορίας και η λογοτεχνική του πλευρά»
Και στο Συνέδριο της Π.Ε.Φ. στην Ιθάκη για τον Όμηρο, ( 2018) με την εργασία : «Ελένη και Οδυσσέας, δύο ομηρικοί ήρωες στους ποιητές της ουμανιστικής Αναγέννησης Ντι Μπελαί και Ρονσάρ. Από τον μύθο στην πραγματικότητα και από την πραγματικότητα στον μύθο.»