15.7 C
Ikaria
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ακίνδυνη η εντυπωσιακή πράσινη ανεμώνη που συναντάται στα ρηχά νερά

Δείτε επίσης

Σωστή πληροφόρηση και κοινή λογική είναι τα κλειδιά για ασφαλή αλληλεπίδραση με τα θαλάσσια είδη

Με αφορμή πρόσφατες αναφορές για την πράσινη ανεμώνη, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” ξεκινά ενημερώσεις για διάφορα θαλάσσια είδη που συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες.

Η πράσινη ανεμώνη (Anemonia viridis) είναι ένα εντυπωσιακό μικρό ασπόνδυλο, που μοιάζει με λουλούδι. Ζει προσκολλημένη στα βράχια, κυρίως σε ρηχά νερά μέχρι τα 20 μέτρα βάθος, και συχνά σχηματίζει μικρές αποικίες. Τα “πλοκάμια” της περιέχουν μικρή ποσότητα  τοξίνης, η οποία χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός κατά των θηρευτών της. Αν και η επαφή με την τοξίνη μπορεί να προκαλέσει μικρό ερεθισμό, σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες.

Στη θάλασσα είναι σημαντικό να μην ακουμπάμε τίποτα που δεν γνωρίζουμε και να μην αφαιρούμε τίποτα από τον βυθό. Η σωστή πληροφόρηση και η κοινή λογική είναι τα κλειδιά για την ασφαλή αλληλεπίδραση με τα θαλάσσια είδη.

Δυστυχώς, στα ελληνικά σχολεία η εκπαίδευση για τη θαλάσσια ζωή είναι ανεπαρκής, γεγονός που επηρεάζει την προστασία των θαλάσσιων ειδών και την ορθή διαχείριση των θαλασσών μας. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” καλεί τους εκπαιδευτικούς να ενσωματώνουν στο σχολικό πρόγραμμα μαθήματα για το περιβάλλον και προσφέρει στήριξη με πληροφορίες, έντυπο υλικό, φωτογραφίες και βίντεο.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στο Facebook (13/06/2024):

Πράσινη Ανεμώνη – θαλάσσια είδη που πρέπει να γνωρίσουμε…
 
Με την ευκαιρία διάφορων δημοσιευμάτων για την πράσινη ανεμώνη, ξεκινάμε αναφορές για διάφορα είδη με τα οποία ίσως αλληλοεπιδράσουμε. Προφανώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το σημαντικότερο όλων η σωστή πληροφόρηση και η κοινή λογική!
 
Η Πράσινη Ανεμώνη (Anemonia viridis) είναι ένα μικρό ασπόνδυλο ζώο, που μοιάζει με όμορφο λουλούδι. Είναι εδραίο είδος, δηλαδή είναι προσκολλημένη – συνήθως στα βράχια – δεν κινείται και δεν θα έρθει ποτέ κατά πάνω μας. Συναντάται στα ρηχά νερά μέχρι τα 20m βάθος και συχνά σχηματίζει μικρές αποικίες. Στα «πλοκάμια» της υπάρχει μία μικρή ποσότητα τοξίνης, η οποία έχει ρόλο αμυντικού μηχανισμό έναντι στους θηρευτές της (δηλ. ικανή να αποτρέψει π.χ. ένα μικρό ψάρι).
 
Στους περισσότερους η επαφή ίσως προκαλέσει μικρό ερεθισμό, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης.
 
Για να είμαστε ασφαλείς είναι προφανές ότι στη θάλασσα δεν ακουμπάμε τίποτα που δεν γνωρίζουμε και δεν αφαιρούμε τίποτα από τον βυθό. Με μία μάσκα και με μία ήρεμη παρατήρηση κάτω από το νερό μπορούμε να θαυμάσουμε τους θαλάσσιους οργανισμούς και να δούμε πολλά άγνωστα προς εμάς είδη.
 
Δυστυχώς αν και ζούμε σε μία χώρα όπου έχουμε μία μεγάλη ιστορία συνύπαρξης με τη θάλασσα, στα σχολεία μας δεν διδασκόμαστε τίποτα για τη θαλάσσια ζωή. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι να είμαστε και εμείς ευάλωτοι, αλλά και τα θαλάσσια είδη να κινδυνεύουν από εμάς. Η άγνοιά μας – των πολιτών και των πολιτικών – είναι και σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει την ανεπαρκέστατη διαχείριση των θαλασσών στην Ελλάδα, που επικρατεί εδώ και δεκαετίες.
 
Καθώς λοιπόν σε επίπεδο πολιτείας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, κάνουμε μία έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς, να περιλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία μαθήματα για το περιβάλλον και να μεταφέρουν ουσιαστικές γνώσεις στους μαθητές. Ως Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, είμαστε πάντα κοντά σας για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, με πληροφορίες, έντυπο υλικό, φωτογραφικό υλικό και βίντεο.
 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img