72 φοιτητές και αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Πολυτεχνείο) θα μελετήσει παραδοσιακά οικιστικά σύνολα στην Ικαρία και τη δομικής τους συγκρότηση
Από τις 18 έως και 22 Οκτωβρίου θα έρθει στην Ικαρία κλιμάκιο από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (Πολυτεχνείο), στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων», με 100 φοιτητές και αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό. Μεταξύ των φοιτητών υπάρχει σημαντικός αριθμός από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστή τη σημασία και τις αξίες της αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς.
Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική διερεύνηση και αξιολόγηση παραδοσιακών οικιστικών συνόλων και της δομικής τους συγκρότηση. Το μάθημα το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων, περιλαμβάνει εργασία πεδίου σε επιλεγμένους ιστορικούς/ παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ η εξέλιξη της αναλυτικής εργασίας συνεχίζεται στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια.
Φέτος, η περιοχή μελέτης εντοπίζεται σε χωριά της Ικαρίας και συγκεκριμένα στους οικισμούς: Κουντουμά, Μαυρικάτο, Περδίκι, Καραβόσταμο, Ακαμάτρα, Αρέθουσα και Χριστό Ραχών.
Μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι εργασίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π. ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο (http://5a.arch.ntua.gr/) και θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους στο ΕΜΠ. Σε αυτό το site μπορεί κανείς να δει παραδείγματα αυτής της δουλειάς και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, να βοηθήσουν τους φοιτητές, δίνοντάς τους όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες. Επίσης όταν θα χρειαστεί να αποτυπώσουν κάποια κτίρια, θα ήταν καλό να τους επιτρέψουν να μπουν σε αυτά.
Τα οφέλη που προκύπτουν από την εκπόνηση των εργασιών είναι σημαντικά, ως ουσιαστική προσφορά στην κωδικοποίηση και καταγραφή της παράδοσης του τόπου και συμβολή στη συγκρότηση ενός αρχείου αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Για την Ικαρία η σημασία είναι μεγάλη, γιατί έτσι θα μελετηθεί και θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός της πλούτος, μαζί με στοιχεία ιστορίας και οργάνωσης της κοινωνίας.
Το υλικό μετά την συλλογή και επεξεργασία του, θα είναι δυνατόν να το δει κανείς μέσω του Internet από οποιοδήποτε σημείο της γης και ειδικά από τις Ικαριακές παροικίες του εξωτερικού.
Αυτοί είναι οι λόγοι που τα Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας δέχτηκαν την πρόταση του Πολυτεχνείου να συνδιοργανώσουν την δραστηριότητα αυτή στην Ικαρία και ευχαριστούν όσους βοήθησαν.
Update #1: Συνεντεύξεις
Ακούστε τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο Ράδιο Ικαρία 87.6 FM δεκαπέντε Φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι οποίοι επισκέφθηκαν και μελετήσαν παραδοσιακά οικιστικά σύνολα στην Ικαρία στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων». Μας μίλησε επίσης ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Βασίλης Γκανιάτσας εκπροσωπόντας το διδακτικό προσωπικό που συνόδεψε τους φοιτητές στην πρώτη αυτή επίσκεψη του τμήματος στην Ικαρία. Όλες οι συνεντεύξεις δόθηκαν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 και αναπαράχθηκαν από τη συχνότητά μας την επομένη μέρα.