21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ο εορτασμός των Θεοφανείων σε Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο

Δείτε επίσης

Μια παλιά γιορτή που συγκινεί μέχρι τις μέρες μας

Κάθε χρόνο τη μέρα των Θεοφανείων πλήθος κόσμου παρευρίσκεται στον καθαγιασμό των υδάτων σε όλο το νησί. Έτσι και φέτος, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν την χειμερινή περίοδο, ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή γιορτή. Ο εορτασμός των Θεοφανείων είναι μια παλιά γιορτή που έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση μας, διατηρείται μέχρι τις μέρες μας και συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Στα ορεινά χωριά συνηθίζεται να “αγιάζονται τα ύδατα” των ποταμιών, των ρυάκων, πηγών, δεξαμενών και γενικά του γλυκού νερού και στα παραθαλάσσια χωριά λαμβάνει χώρα η ρίψη του σταυρού στη θάλασσα.

Εικόνες από την τελετή Αγιασμού των υδάτων στον Εύδηλο

Εν μέσω πλήθους κόσμου που παρακολούθησε την τελετή στο λιμάνι του Ευδήλου δύο τολμηροί νέοι έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό. Παραδοσιακά θεωρείται “μεγάλη ευλογία” κάποιος να καταφέρει να βρει και να βγάλει το σταυρό από τη θάλασσα. Παλιά οι νεότεροι πήγαιναν τον σταυρό σε όλα τα σπίτια για ευλογία και ο κόσμος τους κερνούσε. Τελευταία το έθιμο αυτό έχει αλλάξει και συνηθίζεται να συλλέγεται ένα χρηματικό ποσό για κάποιο κοινωφελή σκοπό ο οποίος ανακοινώνεται δημόσια πριν την τελετή.

Οι φωτογραφίες από την τελετή στο λιμάνι του Ευδήλου είναι της εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής κ. Μαριάννας Κολιού.

Αγιασμός των υδάτων στον Εύδηλο Ικαρίας
Τις φωτογραφίες από τον Εύδηλο μας διέθεσε η κ. Μαριάννα Κολιού

Εικόνες από τον Άγιο Κήρυκο (pics+vid)

Στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου στη θάλασσα έπεσε μόνο ένας άνθρωπος, ο γιατρός Νίκος Δεσύπρης, ηλικίας 73 χρόνων! Έπεσε φορώντας την μπλούζα του συλλόγου των νεφροπαθών Ικαρίας και έπιασε τον σταυρό. Η συμβολική αυτή κίνηση προξένησε έκπληξη μόνο σε όσους δεν γνωρίζουν τον αγαπητό γιατρό που πρώτος, από τους λιγοστούς συναδέλφους του που ακολούθησαν το παράδειγμά του στην Ιταλία, υιοθετήσει ένα σύστημα αμοιβής για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει, στην πόλη που ζει και εργάζεται (Γένοβα), με βάση την οικονομική δυνατότητα των ασθενών του. Για αυτή την ανθρώπινη δράση του καριώτη γιατρού Νικόλα Δεσύπρη θα καλέσουμε πολύ σύντομα τον ίδιο για να μας ενημερώσει εκτενέστερα.

Την συγκινητική σκηνή που ο γιατρός Νίκος Δεσύπρης πέφτει στη θάλασσα για να προσφέρει το σταυρό στο σύλλογο νεφροπαθών Ικαρίας κατέγραψε με την κάμερα του ο Ισίδωρος Κέφαλος ο οποίος την προηγούμενη μέρα έκανε μαζί με την παλιά μας συνεργάτιδα, Μαρία Κεφάλου, την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή από τη συχνότητά μας.

Μεγάλα αποσπάσματα της εκπομπής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Ιανουαρίου από τη συχνότητά μας και που επιμελήθηκαν η Μαρία και ο Ισίδωρος μπορείτε να παρακολουθήσετε στη facebook σελίδα του Ράδιο Ικαρία.

Ο Ισίδωρος είναι o διάσημος youtuber G.X.I. που ζει και δραστηριοποιείται στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Η Μαρία και ο Ισίδωρος, που μας έκαναν το τυχερό ποδαρικό στα φετινά Live του Ράδιο Ικαρία 87,6 FM, είναι αδέλφια και παιδιά του γνωστού και αγαπημένου μας Κοσμά Κέφαλου βιοτέχνη και παραγωγού των εξαιρετικής ποιότητας αναψυκτικών Ικαρίας.

Οι φωτογραφίες, όπως και το βίντεο, από την τελετή στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου είναι του Ισίδωρου Κέφαλου

Μια ακόμη ωραία σύμπτωση, που επίσης μας γεμίζει χαρά, υπήρξε το γεγονός ότι το γεμάτο εκπλήξεις τριήμερο φιλοξενήθηκε στη συχνότητά μας ραδιοφωνικό μήνυμα του γιατρού Νίκου Δεσύπρη που με “ζωντανή φωνή” ο ίδιος καλούσε όλους τους Καριώτες στο σπίτι του στον Άγιο Κήρυκο για να φάνε και να πιούνε όλοι μαζί και να τιμήσουν τη μνήμη της Ικαριώτισσας μητέρας του κ. Φωτεινιώς Τσαντέ εκπαιδευτικού στο Γυμνάσιο Αγίου Κηρύκου. Για λόγους αρχειακούς δημοσιεύουμε το συγκινητικό μήνυμα του γιατρού Νίκου Δεσύπρη όπως ακριβώς καταγράφηκε από εμάς και ακούστηκε από τη συχνότητά μας λίγο πριν την Κυριακή των Θεοφανείων οπότε και ο ίδιος έπιασε το σταυρό στον Άγιο Κήρυκο. Η αναπαραγωγή του, κάθε δύο ώρες για δύο μέρες (από Παρασκευή 4 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019), από τη συχνότητά μας ήταν μια χορηγία επικοινωνίας του Ράδιο Ικαρία 87.6 FM προς τον άνθρωπο που με ήθος και ευαισθησία ασκεί την ιατρική πρωτίστως σαν λειτούργημα. Ο ίδιος είχε την καλοσύνη να περάσει από τα γραφεία του σταθμού το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Ιανουαρίου για να μας αποχαιρετήσει λίγο πριν το ταξίδι της επιστροφής.

Ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους της Ικαρίας “στην επιφάνεια”

Η συμβολική κίνηση του γιατρού Νίκου Δεσύπρη στα 73 του χρόνια να πέσει στη θάλασσα για να βγάλει το σταυρό φορώντας την μπλούζα του συλλόγου νεφροπαθών Ικαρίας, πέραν του ότι προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό, επανέφερε στην επιφάνεια το χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους της Ικαρίας και κυρίως τους νεφροπαθείς. Δυστυχώς οι νεφροπαθείς που ζουν στην Ικαρία για να κάνουν την απαραίτητη αιμοκάθαρση, υποχρεούνται ή να πηγαίνουν στην Σάμο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή απλά να εγκαταλείψουν οριστικά το νησί. Το νησί που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν. Οι περισσότεροι ήδη ζουν στην Αθήνα.

Η μονάδα τεχνητού νεφρού δεν αποτελεί πολυτέλεια, ως υποδομή, για οποιοδήποτε νοσοκομείο. Μικρό ή μεγάλο. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου της νέας μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο Ικαρίας.  Αν κάποιος διάβαζε μόνο τους τίτλους των άρθρων και των σχετικών ανακοινώσεων θα ήταν ίσως πεπεισμένος ότι η υποδομή αυτή ήδη λειτουργεί στο νοσοκομείο Ικαρίας. Κάποιοι ίσως περιμένουν από εμάς ότι θα μετράμε το χρόνο που απομένει για να “κόψουν την κορδέλα” και ότι θα ξεχνάμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα ήταν προτιμότερο να προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες στο νοσοκομείο κι ας μην “κόψουν ποτέ κορδέλα”.  Μας είναι αδιάφορο. Απλώς ας λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό η μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Ικαρίας. Τη δικαιούμαστε. Λιγότερες ανακοινώσεις λοιπόν και περισσότερη δουλειά!

Η Ικαρία φημολογείται ότι είναι ένα νησί, που οι κάτοικοί του ζουν και κινούνται ήρεμα, αργά και χωρίς άγχος. Αυτό όμως, αν ισχύει, δε σημαίνει ότι δε πρέπει ο κάθε αρμόδιος να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του εκάστοτε προβλήματος άμεσα. Ευελπιστούμε και ευχόμαστε να υπάρξει ένας “Νικόλας Δεσύπρης” και στο χώρο της πολιτικής, σύντομα, γιατί ήδη το χιόνι σκεπάζει την Ικαρία και κάποιοι δικοί μας άνθρωποι ίσως να μην μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την αναγκαία μετακίνησή τους.

Φωτογραφία: Δημήτρης Φωκιανός
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img