Δραματικές οι εξελίξεις στο Γαλάζιο της Σάμου, συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους
Η Σάμος έγινε για ακόμα μια φορά το επίκεντρο μιας τραγωδίας στη θάλασσα, καθώς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή Γαλάζιο, στα βόρεια του νησιού. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 8 νεκρούς, ανάμεσά τους 6 ανήλικα παιδιά και 2 γυναίκες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.
Η τραγωδία ξεκίνησε όταν λέμβος που μετέφερε 50 παράτυπους μετανάστες βυθίστηκε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ανέμους έντασης 5-6 μποφόρ. Οι έρευνες διάσωσης συντονίζονται από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και πραγματοποιούνται με τη συνδρομή ενός περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ), ενός ναυαγοσωστικού, ενός πλωτού σκάφους λιμενικού (ΠΛΣ) και αεροσκάφους και ελικοπτέρου του Λιμενικού Σώματος.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 47 άτομα, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος διακινητής. Από αυτούς, τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν από βραχώδη ακτή, ενώ περισυνελέγησαν οι σοροί 8 ανθρώπων, προσθέτοντας μια νέα σελίδα πόνου στο μεταναστευτικό δράμα.
Ομάδα διασωθέντων που κατάφεραν να βγουν στη στεριά κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου άναψαν φωτιά για να στεγνώσουν και να ζεσταθούν. Ωστόσο, η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο, προκαλώντας την καύση 300 τ.μ. δασικής έκτασης. Άμεση ήταν η επέμβαση 8 οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου και της 14ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), που κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά.
Το τραγικό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές στη διαχείριση του μεταναστευτικού, φέρνοντας για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο. Μια θάλασσα που κάποτε ένωσε πολιτισμούς, γίνεται συχνά μάρτυρας απωλειών και τόπος δοκιμασίας.
Η παγκόσμια κοινότητα καλείται να στραφεί στις ρίζες του προβλήματος, να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αιτιών που ωθούν ανθρώπους να αναζητούν διαδρομές γεμάτες κίνδυνο και με τίμημα τόσο μεγάλο. Η ανάγκη για συνεργασία, ανθρωπιά και ουσιαστική δράση δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, για τους θανάτους 6 μικρών παιδιών και 2 γυναικών στη Σάμο (25.11.2024)
Με αφορμή το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους 6 μικρά παιδιά και 2 γυναίκες σήμερα στη Σάμο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των οκτώ συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων είναι έξι μικρά παιδιά. Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, την εγκληματική δράση των δικτύων των διακινητών και των συνεργών τους, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος περιφρονούν τη ζωή αθώων ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών.
Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών απαιτεί, βεβαίως, συστηματική και κοινή συνεργασία στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας που έχει ήδη ξεκινήσει με απτά αποτελέσματα.
Να ξεκαθαρίσω, για άλλη μια φορά, ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος του Υπουργείου, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και δικός μου προσωπικά, είναι να μπει ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο σύστημα των διακινητών. Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε – και θα αντιμετωπίσουμε – το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που ξεπερνά, πλέον, τα όρια αντοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.