Ακολουθεί η ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (15/11/2024):
Φυσητήρας με χειμωνιάτικο καιρό στο Αιγαίο σήμερα!
Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες στη θάλασσα για τους ανθρώπους αυτή την εποχή, για τους πραγματικούς κατοίκους των θαλασσών, όπως αυτός ο αρσενικός φυσητήρας, οι συνθήκες μοιάζουν να είναι φυσιολογικές.
Έπειτα από 20-30 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, οι φυσητήρες έχουν προσαρμοστεί απόλυτα όχι μόνο στις συνθήκες της επιφάνειας, αλλά έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται με μία ανάσα σε βάθη που φτάνουν τα 1000-2000 μέτρα όπου και παραμένουν 1-2 ώρες. Εκεί αναζητούν την τροφή τους στο απόλυτο σκοτάδι χρησιμοποιώντας τον ηχοεντοπισμό (κύματα ήχου ανάλογα με το sonar).
Ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus) είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον πλανήτη με μήκος 8-12 μέτρα τα θηλυκά και 16-18 μέτρα τα αρσενικά και βάρος 24 και 57 τόνους αντίστοιχα. Έχει διάρκεια ζωής περίπου τα 70 έτη. Ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο είναι μικρότερος από 2.500 ενήλικα άτομα, ενώ η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη.
Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!