Πολιτιστικός Περίπατος στο Παλαιόκαστρο με συνοδεία του ιστορικού Θεμιστοκλή Κατσαρού
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς» διοργανώνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου πολιτιστικό περίπατο και επίσκεψη στο Παλαιόκαστρο, γνωστό και ως Κάστρο του Μηλιωπού.
Στην επίσκεψη θα παρευρεθεί και θα συνοδεύσει ο ιστορικός Θεμιστοκλής Κατσαρός, ο οποίος θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες ιστορικές πληροφορίες για το κάστρο και την περιοχή.
Η περιήγηση θα ξεκινήσει στις 11.00 π.μ., με σημείο συνάντησης το εκκλησάκι των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, λίγο πριν τον Μηλιωπό (στο δρόμο από Άγιο Κήρυκο προς Εύδηλο).
Ανακαλύψτε το Κάστρο του Μηλιωπού, ένα εντυπωσιακό μνημείο που δεσπόζει πάνω από το ομώνυμο χωριό, σε υψόμετρο 417 μέτρων, στην κορυφή της βουνοκορφής Γέρακας. Αυτό το αρχαίο οχυρό, γνωστό και ως Παλαιόκαστρο, προσφέρει εκπληκτική θέα σχεδόν σε ολόκληρη τη βόρεια ακτή της Ικαρίας. Φορέστε άνετα παπούτσια και φέρτε νερό. Σεβαστείτε την ιστορία και τα υπολείμματα του κάστρου κατά την επίσκεψή σας. Μην παραλείψετε να φωτογραφίσετε τη θέα από την κορυφή, καθώς είναι μαγευτική.
Ακολουθεί η ανάρτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» (31/10/2024):
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Παλαιόκαστρο (Κάστρο του Μηλιωπού). Θα συνοδεύσει ο ιστορικός κ. Θεμιστοκλής Κατσαρός. Η περιήγηση θα ξεκινήσει στις 11:00 από το εκκλησάκι Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, πριν το Μηλιωπό.
Ακολουθεί βίντεο επιστημονικής ημερίδας για τα Κάστρα της Ικαρίας (28/8/2024):
Παρακολουθήστε την εισήγηση του κ. Κατσαρού στην επιστημονική ημερίδα για τα Κάστρα της Ικαρίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 από τον Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων (01:14:00 και μετά):
Λίγα λόγια για το σεβαστό και αγαπημένο καθηγητή
Ο Θεμιστοκλής Κατσαρός είναι μια εμβληματική μορφή για την Ικαρία, ιστορικός αρχαιολόγος που αφιέρωσε τη ζωή του στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Η παθιασμένη του προσέγγιση και η βαθιά του αγάπη για τον τόπο τον καθιστούν έναν από τους λίγους ρομαντικούς και ιδεολόγους που αγωνίζονται να διασώσουν τα απομεινάρια ενός ολόκληρου πολιτισμού.
Tη δεκαετία του ’70, όταν, ως νεοδιόριστος καθηγητής στο Γυμνάσιο Αγ. Κηρύκου, ενέπνευσε τους μαθητές του με τη γνώση και την αγάπη του για την ιστορία. Μαζί με τους συναδέλφους του, μεταξύ τους και η σύζυγός του, Ένικα Δασκαλάκη, δημιούργησαν ένα περιβάλλον διδακτικής μυσταγωγίας, φέρνοντας τους μαθητές πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά.
Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου επηρεάστηκε από μεγάλους δασκάλους και συνεργάστηκε με διακεκριμένους αρχαιολόγους. Στην Ικαρία, αναγνώρισε την ανάγκη για σωστική ανασκαφή και ξεκίνησε τη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων, αποδεικνύοντας ότι το νησί κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια. Η ηθική του αμοιβή από το Υπουργείο Παιδείας για την περισυλλογή και καταγραφή αρχαιοτήτων είναι απόδειξη της αφοσίωσής του.
Το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου “Θεμιστοκλής Κατσαρός”
Με όραμα και επιμονή, ο Κατσαρός ίδρυσε το λαογραφικό – ιστορικό μουσείο της Ικαρίας, στον Άγιο Κήρυκο, όπου φυλάσσονται οι πολύτιμες συλλογές του. Το μουσείο αυτό λειτουργεί ως στέγη και μάρτυρας της συλλογικής μνήμης και περιλαμβάνει αντικείμενα, έγγραφα και κειμήλια, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στο παρελθόν του νησιού και να ανακαλύψουν την πολιτιστική του κληρονομιά.
Παρακολουθήστε μεταδόσεις βίντεο ξεναγήσεων από τις 18/3/2023 και 6/11/2022 από τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας:
Το 2006, εξέδωσε το βιβλίο «Ικαριακά Συμμείκτα», εικονογραφημένη μελέτη για την αρχαιολογία, την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την κοινωνία της Ικαρίας από τη νεολιθική έως τη σημερινή εποχή, στην οποία καταγράφει όλα τα κατάλοιπα του νησιού και αναδεικνύει τη σημασία τους.
Ο Θεμιστοκλής Κατσαρός δεν σταμάτησε ποτέ την αναζήτησή του για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από ξεναγήσεις και συνεχή παρουσία στην Ικαρία, διδάσκει σε νέους και παλιούς τη σημασία της πολιτιστικής τους ταυτότητας, ενισχύοντας την αγάπη τους για την ιστορία του τόπου τους.
Η δουλειά του, γεμάτη πάθος και αφοσίωση, έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην Ικαρία και η κληρονομιά του συνεχίζει να εμπνέει τις επόμενες γενιές.
Ο Θεμιστοκλής Κατσαρός είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας ακούραστος φρουρός της παράδοσης και ιστορίας, που μας υπενθυμίζει τη σημασία της σύνδεσης με τις ρίζες μας.