15.7 C
Ikaria
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Σταχτοδέλφινα: Το μεγαλύτερο και άγνωστο δελφίνι των ελληνικών θαλασσών

Δείτε επίσης

Συνεχίζεται η έρευνα του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος» για τη μεταναστευτική συμπεριφορά των σταχτοδέλφινων, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές του θαλάσσιου κόσμου

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” έφερε στο προσκήνιο ένα από τα λιγότερο γνωστά είδη δελφινιών που απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες: τα σταχτοδέλφινα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δελφίνι των ελληνικών θαλασσών και το μοναδικό είδος δελφινιού με μεταναστευτική συμπεριφορά, αφού διασχίζει τις θάλασσες σε μικρές ομάδες και συνήθως πάνω από βαθιά θαλάσσια φαράγγια και τάφρους

Τα σταχτοδέλφινα, καθώς μεγαλώνουν, αλλάζουν χρώμα και το σώμα τους αποκτά χαρακτηριστικά σημάδια από αλληλεπιδράσεις με άλλα δελφίνια ή θηράματα. Σύμφωνα με το “Αρχιπέλαγος”, η πρώτη μεταναστευτική πορεία των σταχτοδέλφινων έγινε το 2000 στο ανατολικό Αιγαίο, και από τότε η παρακολούθηση και η καταγραφή τους συνεχίζεται αδιάλειπτα. Αυτή η έρευνα αποσκοπεί στη συλλογή κρίσιμων στοιχείων για την προστασία τους, καθώς οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις για τη ζωή των θαλάσσιων ειδών, η προστασία τους καθίσταται αδύνατη.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” τονίζει την ανάγκη για συστηματική έρευνα, καθώς κάθε νέο εύρημα για τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των σταχτοδέλφων ενισχύει την ευαισθητοποίηση και την προσπάθεια για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” (12/10/2024):
 
Σταχτοδέλφινα- ένα από τα ελάχιστα μελετημένα και σχετικά άγνωστα είδη δελφινιών που ζουν στις θάλασσές μας.
 
Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος δελφινιού που συναντάται στις ελληνικές θάλασσες και το μοναδικό είδος που παρουσιάζει μεταναστευτική συμπεριφορά – μεταναστεύει συνεχώς σε ολιγομελείς ομάδες, συνήθως πάνω από βαθιά θαλάσσια φαράγγια και τάφρους.
 
Τα νεαρά σταχτοδέλφινα έχουν σκούρο χρώμα ενώ καθώς μεγαλώνουν γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα καθώς αποκτούν στο σώμα τους πολλά χαρακτηριστικά σημάδια (ουλές) που προκαλούνται από αλληλεπιδράσεις ή συμπλοκές, είτε με άλλα δελφίνια, είτε με τα θηράματά τους.
 
Η πρώτη καταγραφή μετανάστευσης σταχτοδέλφινων στο ανατολικό Αιγαίο από το Αρχιπέλαγος ήταν το φθινόπωρο του 2000, και έκτοτε με τη συνεχή παρουσία μας στις θάλασσες του Αιγαίου όλο τον χρόνο, η έρευνα συνεχίζεται συστηματικά.
 
Εάν δεν καλύψουμε τα σημαντικά κενά γνώσης που υπάρχουν για τη ζωή των θαλασσών μας, είναι αδύνατον να την προστατέψουμε!
 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img