7.9 C
Ikaria
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Χαρτογράφηση των πληθυσμών της πίννας σε Βόρειο Αιγαίο και Αμβρακικό κόλπο από Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Δείτε επίσης

Η πίννα απειλείται από το παράσιτο Haplosporidium pinnae και ανθρώπινες παρεμβάσεις, με τις ενέργειες προστασίας να εντείνονται

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) προχωρά σε ένα έργο χαρτογράφησης και παρακολούθησης των πληθυσμών της πίννας (Pinna nobilis), του μεγαλύτερου δίθυρου μαλακίου της Μεσογείου, που απειλείται με εξαφάνιση. Το έργο, το οποίο υλοποιείται στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 στον Αμβρακικό Κόλπο και στο Βόρειο Αιγαίο, έχει ως στόχο τη συλλογή δεδομένων για την αναπαραγωγική επιτυχία του είδους και την καταγραφή των απειλών του.

Με ύψιστη οικολογική σημασία, καθώς συμβάλλει στον καθαρισμό των υδάτων και στη διατήρηση βιοποικιλότητας, η πίννα επηρεάζεται σοβαρά από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και από το παθογόνο παράσιτο Haplosporidium pinnae, το οποίο έχει οδηγήσει σε μαζική θνησιμότητα το είδος από το 2016. Το έργο περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και διαχείρισης των πληθυσμών σε ζωντανές ζώνες, όπως ο Αμβρακικός, που είναι από τις λίγες περιοχές όπου δεν έχει ανιχνευτεί το παράσιτο.

Nεκρό άτομο πίννας, φωτό: Δημήτρης Πουρσανίδης
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΟΦΥΠΕΚΑ (11/10/2024):
 
ΟΦΥΠΕΚΑ: Έργο παρακολούθησης και χαρτογράφησης των πληθυσμών της Πίννας σε περιοχές Natura 2000 του Αμβρακικού και του Βορείου Αιγαίου
 

Στην υλοποίηση έργου που αφορά στην παρακολούθηση των πληθυσμών και στη χαρτογράφηση της Πίννας (Pinna nobilis), η οποία απειλείται με εξαφάνιση, προχωράει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 του Βορείου Αιγαίου και του Αμβρακικού Κόλπου. Ως προς το Βόρειο Αιγαίο, πρόκειται ειδικότερα για τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, του Άη Στράτη και των Ψαρών.

Αντικείμενο του έργου, είναι η αξιολόγηση της κατάστασης των πληθυσμών της Πίννας και της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους στις προστατευόμενες αυτές περιοχές, η υλοποίηση διαχειριστικών δράσεων και η υποβολή προτάσεων διατήρησης του πληθυσμού του είδους, αλλά και η ενημέρωση του κοινού και της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την από κοινού προστασία των πληθυσμών της Πίννας από την εξαφάνιση.

Οικολογική σημασία της Πίννας- Απειλές

Η Πίννα (Pinna nobilis) είναι το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο της Μεσογείου, με όστρακο που μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος. Είναι ενδημικό είδος της Μεσογείου με μεγάλη διάρκεια ζωής, που μπορεί να ξεπεράσει τα 45 χρόνια. Έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο, καθώς φιλτράρει το θαλασσινό νερό, συγκρατώντας την αιωρούμενη οργανική ύλη και μειώνοντας, σημαντικά, τη θολερότητα. Προσφέρει, επίσης, σκληρό υπόστρωμα σε περιοχές μαλακού υποστρώματος, για την εγκατάσταση πολλών οργανισμών, ενώ σε μεγάλες πυκνότητες λειτουργεί ως «μηχανικός οικοσυστήματος», δημιουργώντας βιογενείς υφάλους.

Εξαιτίας πολλαπλών ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (αλιεία, θνησιμότητα λόγω αγκυροβόλησης, καταστροφή σημαντικών ενδιαιτημάτων, ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση σκαφών κ.λπ.), οι πληθυσμοί της Πίννας είχαν μειωθεί, σημαντικά, τις τελευταίες δεκαετίες και, ως εκ τούτου, το 1992 το είδος τέθηκε υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας.

Ωστόσο, από το 2016 και μετά, άρχισαν να καταγράφονται περιστατικά μαζικής θνησιμότητας, που άγγιξαν σχεδόν το 100% των πληθυσμών της Πίννας στην πλειονότητα των Μεσογειακών ακτών, λόγω της προσβολής από το παθογόνο παράσιτο Haplosporidium pinnae. Ελάχιστα σημεία διατηρούν σήμερα  ζωντανά άτομα, ενώ, από το 2019, το είδος χαρακτηρίζεται, πλέον, από την  Διεθνή Ένωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN) ως είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»*.

 Στην παρούσα φάση, στην Ελλάδα εντοπίζονται ζωντανές Πίννες μόνο εντός των κόλπων του Αμβρακικού στο Ιόνιο, και της Καλλονής στο Αιγαίο. Γεγονός, που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της έρευνας και της υλοποίησης δράσεων για τη διατήρηση των πληθυσμών. Μάλιστα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα και, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία του παράσιτου Ηaplosporidium pinnae σε δείγματα ιστού Πιννών που ελήφθησαν στον Κόλπο Καλλονής, ο πληθυσμός του Αμβρακικού Κόλπου παραμένει ο μοναδικός γνωστός πληθυσμός στην Ελλάδα, στον οποίο δεν έχει εντοπιστεί το παράσιτο.

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω της Πράξης «Ολοκλήρωση Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και διαχειριστικών δομών περιοχών Natura 2000», με κωδικό ΟΠΣ 5130700 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img