19.6 C
Ikaria
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
- Advertisement -

Το Βόρειο Σέλας στο Νότο: Η Ελλάδα Υποδέχεται Ένα Σπάνιο Θέαμα – Ίσως Εμφανιστεί Ξανά Απόψε

Δείτε επίσης

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό της Ικαρίας

Το βόρειο σέλας έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό της Ικαρίας, προσφέροντας μια μοναδική οπτική εμπειρία. Παρά τη σπανιότητα του φαινομένου για τη χώρα μας, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού απόλαυσαν το φαινόμενο χάρη στην καθαρότητα του ουρανού και την έλλειψη φωτορύπανσης.

Ο επαγγελματίας φωτογράφος Σπύρος Σκίκος ήταν εκεί για να το απαθανατίσει και δεν αποκλείεται να το αιχμαλωτίσει ξανά και απόψε, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Θέση και προσανατολισμός του ενός από τα δύο σημεία από όπου πάρθηκαν οι λήψεις τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στην κορυφογραμμή της Ικαρίας πάνω από τα χωριά Πλωμάρι και Μονοκάμπι

Το βόρειο σέλας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης, φώτισε τον ουρανό της Ικαρίας, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα με αποχρώσεις του κόκκινου και του μοβ. Αν και σπάνιο για την Ελλάδα, το φαινόμενο έγινε ορατό λόγω μιας ισχυρής ηλιακής καταιγίδας, που προκάλεσε την εμφάνισή του σε περιοχές νοτιότερα από το συνηθισμένο.

Η εμφάνιση του φαινομένου ορατού από την Ικαρία λόγω των ιδανικών συνθηκών του Φθινοπώρου, του καθαρού ουρανού και της περιορισμένης φωτορύπανσης, εξαρτάται από την ηλιακή δραστηριότητα, η οποία ακολουθεί έναν 11ετή κύκλο, με το ηλιακό μέγιστο, περίοδο κατά την οποία μπορείς να δεις το σέλας πιο έντονα, να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για την παρατήρησή του.

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα μαγευτικά φαινόμενα όταν τα φορτισμένα σωματίδια από το ηλιακό στέμμα αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Μπορούν να επηρεάσουν δορυφορικά συστήματα, επικοινωνίες και το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η εμφάνιση του βόρειου σέλαος στην Ικαρία αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και γέμισε δέος όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν.

Η εμφάνιση του φαινομένου ορατού από την Ικαρία

Το χθεσινό βράδυ στην Ικαρία ήταν ένα από εκείνα που μοιάζουν βγαλμένα από όνειρο. Το βόρειο σέλας, ένα από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά φαινόμενα που η φύση έχει να προσφέρει, έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό της Ικαρίας, χαρίζοντας ένα θέαμα που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν.

Ο Σπύρος Σκίκος, ένας από τους πλέον καταξιωμένους φωτογράφους της Ικαρίας, βρέθηκε στην ιδανική στιγμή και τοποθεσία για να αιχμαλωτίσει το φαινόμενο. Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του –τη Nikon D610 με φακό Samyang 14mm/2.8 για ευρυγώνιες λήψεις και τη Sony a7II με φακό Sony FE 28mm/2– στήθηκε στην κορυφογραμμή πάνω από τα χωριά Πλωμάρι και Μονοκάμπι. Τα μεσάνυχτα, σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και διαύγειας, ο Σπύρος απαθανάτισε τον ουρανό, φέρνοντας στη φως εικόνες που μοιάζουν να έρχονται από έναν άλλο κόσμο.

Θέση και προσανατολισμός του δεύτε σημείου από όπου πάρθηκαν οι λήψεις τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στην κορυφογραμμή της Ικαρίας πάνω από τα χωριά Πλωμάρι και Μονοκάμπι

Αυτό που καθιστά τη δουλειά του ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι το βάθος της προετοιμασίας του. Πόση υπομονή και γνώση χρειάζεται για να αποτυπωθεί ένα φαινόμενο που, συνήθως, κανείς δεν περιμένει να δει σε αυτά τα μέρη; Πόση τύχη οι καιρικές συνθήκες στην κορυφή του βουνού να είναι ιδανικές; Ο αέρας ήταν ήρεμος, ο ουρανός καθαρός σαν κρύσταλλο, κι αυτός περίμενε εκεί για να αντιμετωπίσει μια σπάνια πρόκληση! Και όταν το σέλας άρχισε να φωτίζει τον ουρανό με αποχρώσεις κόκκινου, μοβ και λίγου πράσινου, ο Σπύρος γνώριζε πως είχε αιχμαλωτίσει κάτι μοναδικό.

Η ομορφιά αυτών των φωτογραφιών δεν βρίσκεται μόνο στην τεχνική τους τελειότητα. Βρίσκεται στην ιστορία που αφηγούνται: ένας άνθρωπος μόνος του, σε ένα απομονωμένο βουνό, συνδεδεμένος με το σύμπαν, προσπαθώντας να απαθανατίσει τα μυστήρια του κόσμου μέσα από την τέχνη του, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε σαν να περιηγούμαστε μαζί του και υπενθυμίζοντας πως όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο «σκάφος», αυτόν τον όμορφο πλανήτη που μάς τρέφει και μάς προστατεύει.

Συνεργαζόμαστε με τον Σπύρο εδώ και πολλά χρόνια στο Ράδιο Ικαρία 87,6 FM. Μας παραχωρεί με γενναιοδωρία το υλικό του και έχουμε δημιουργήσει πολλά έργα με βάση τις φωτογραφίες του, που αναδεικνύουν την Ικαρία και την ομορφιά της. Τον θαυμάζουμε για την επαγγελματική του ακεραιότητα, αλλά και για τον άνθρωπο που είναι. Κάθε φωτογραφία του είναι ένα κομμάτι της ψυχής του, και είναι προνόμιο για εμάς να συνεργαζόμαστε μαζί του.

Η εμφάνιση του βόρειου σέλαος στην Ικαρία ήταν ένα φαινόμενο σπάνιο και μοναδικό. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το φαινόμενο ίσως να είναι ορατό και απόψε. Ο Σπύρος Σκίκος θα βρίσκεται ξανά κάπου στο βουνό, με την ελπίδα να αιχμαλωτίσει ξανά την ομορφιά του σύμπαντος και να τη μοιραστεί μαζί μας. Εμείς, στο Ράδιο Ικαρία, περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα του έργα και τη νέα ματιά του πάνω στο φαινόμενο αυτό.

📍 Ακολουθήστε τον στο Facebook για να απολαμβάνετε μοναδικές φωτογραφίες από την Ικαρία και άλλες εντυπωσιακές στιγμές της φύσης:
👉 facebook.com/kanenasphoto

🎥 Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του για να παρακολουθείτε τα βίντεο του με εκπληκτικά τοπία και μοναδικά φωτογραφικά έργα:
👉 youtube.com/@eimaiokanenas

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img