Ξεκινούν οι ομάδες γονέων και τα βιωματικά εργαστήρια για ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση σε Ικαρία
Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου “Φάρος” ανακοίνωσε τις νέες δράσεις της για τη στήριξη των οικογενειών των νησιών της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Κεντρικός άξονας αποτελούν τα βιωματικά εργαστήρια για γονείς και οι ομάδες γονέων, που στην Ικαρία ξεκινούν στις 23 Οκτωβρίου και εστιάζουν στην ψυχοσυναισθηματική ζωή των οικογενειών. Τα εργαστήρια επικεντρώνονται σε κρίσιμα θέματα, όπως η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, και η διαχείριση συγκρούσεων, ενώ οι ομάδες γονέων επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να συζητούν και να ανταλλάσσουν εμπειρίες με τη στήριξη ειδικών.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνο 22750 24047 και 22753 51322 ή στο email: kpfaros@gmail.com
Σάμος: Πατριάρχου Δαμιανού, 83100
Τηλ. 22730 23443, 87070-1
Ικαρία: Άγιος Κήρυκος
Τηλ.: 22750 24047
www.kpfaros.gr
www.kpfaros.blogspot.gr
e-mail: kpfaros@gmail.com
Facebook:Κέντρο Πρόληψης Φάρος
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου “Φάρος” (09/10/2024):
Όπως συστηματικά πράττει τα τελευταία 23 χρόνια, έτσι και φέτος, το Κέντρο Πρόληψης ανανεώνει το “ραντεβού” του με τις οικογένειες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με συγκεκριμένες δράσεις, οι βασικές εκ των οποίων είναι:
- Τα βιωματικά εργαστήρια για γονείς (συνολικής διάρκειας 3-6 ωρών) σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την ψυχοσυναισθηματική ζωή της οικογένειας (η θεματολογία και οι ημερομηνίες υλοποίησης των εργαστηρίων θα ανακοινώνονται εγκαίρως).
- Οι ομάδες γονέων (10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις): Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου ξεκινά ο κύκλος συναντήσεων για γονείς στην Ικαρία (ο χώρος – ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Κήρυκο, τον Εύδηλο, τον Κάμπο και τις Ράχες – και οι ώρες – πρωινές ή απογευματινές συναντήσεις – θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις συμμετοχές).
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε στο τηλ. 22750 24047 και 22753 51322ή στο email: kpfaros@gmail.com
Βασικές πληροφορίες για τις ομάδες γονέων: Στα πλαίσια της ομάδας γονέων οι γονείς βρίσκονται σε τακτική βάση και συζητούν, προβληματίζονται και μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θέματα και σκέψεις που σχετίζονται με τη λειτουργία μιας οικογένειας υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή/ειδικού. Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία των ομάδων συνήθως αφορά σε ζητήματα σχετικά με τα παιδιά, όπως θέματα επικοινωνίας, αυτοεκτίμησης, διαχείρισης συγκρούσεων, ενημέρωσης για θέματα εξαρτήσεων (ουσίες, διαδίκτυο) αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν ως ανάγκη από τα μέλη της ομάδας.
Η λειτουργία τέτοιων ομάδων βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μελών, μέσα από την ανταλλαγή βιωμάτων, πάντα με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του συντονιστή.
Οι συναντήσεις γίνονται κάθε εβδομάδα και έχουν δίωρη διάρκεια. Η ομάδα ολοκληρώνεται σε 8 με 10 συναντήσεις. Τα άτομα που συμμετέχουν σε μία ομάδα είναι σταθερά (δεν εναλλάσσονται δηλαδή) γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εξοικείωσης που μεγαλώνει φορά με τη φορά. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 άτομα.