19.9 C
Ikaria
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
- Advertisement -

Παραδοσιακοί χοροί και γεύσεις της Ικαρίας ταξίδεψαν στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δείτε επίσης

Το Λύκειο Ελληνίδων Ικαρίας σε εκδήλωση του Συλλόγου Σαμιωτών, Ικαριωτών και Φουρνιωτών Κρήτης

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό και παράδοση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 4 Σεπτεμβρίου, με το “άρωμα” των νησιών Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων να γεμίζει το Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαμιωτών, Ικαριωτών και Φουρνιωτών Κρήτης, σε συνεργασία με τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ιωνικός” Καρλοβάσου και του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας.

Ιδιαίτερη συμμετοχή είχε το Λύκειο Ελληνίδων Ικαρίας, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας, όπως τους Συμπεθέρα, Συρτό, Σούστα, Τράτα, Ικαριώτικο και Πιπέρι, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα από τους θεατές. Τους χορούς του νησιού μας προλόγιζε εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Καλαμάρας.

Στο χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας που αποτελείτο από τα τμήματα του Αγίου Κηρύκου, του Ευδήλου και των Ραχών, με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Καλαμάρα και συνοδούς τις Κούλα Αδάμου και Κούλα Λάκκα, συμμετείχαν οι χορευτές Αποστόλης Καρναβάς, Νίκος Πλούτης, Άκης Μάζαρης, Ηλιάννα Καρίμαλη, Μαρίνα Καρίμαλη, Κική Τσαντέ, Ελένη Γαγλία, Μαρία Μπεσίνη, Χριστόδουλος Πέδος, Ελένη Ξυδάκη, Ελευθερία Λούκου, Ελένη Σηφάκη, Ρίτσα Σηφάκη, Αλέκα Καρακακίδου, Χρήστος Παντελιάδης, Θοδωρής Παπαβασιλάκης, Γρηγόρης Τσαντές, Διογένης Μαυρογιώργης, Νίκος Κούβαρης, Δημήτρης Λαζανάς, Κυριακή Πούλου και Αφροδίτη Μαυρίδη.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν επίσης τοπικά προϊόντα από Σάμο, Ικαρία και Φούρνους που προσέφεραν παραγωγοί και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Σάμου, δίνοντας ένα γευστικό άρωμα των νησιών μας στους Κρητικούς. Από την Ικαρία προσφέρθηκαν ο φημισμένος πράμνειος οίνος, μέλι και γλυκά, τα οποία ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους. 

Ευχή όλων ήταν η εκδήλωση να επαναληφθεί και του χρόνου, καθώς όπως είπαν ήταν από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έγιναν το καλοκαίρι στο Ηράκλειο. Επίσης πρότειναν να γίνει η αφετηρία για στενότερη συνεργασία της Κρήτης με τα νησιά μας, στους τομείς του τουρισμού και της προώθησης των προϊόντων μας.
 
Ακολουθεί η ανάρτηση του Συλλόγου Σαμιωτών – Ικαριωτών – Φουρνιωτών Κρήτης στο Facebook (25/09/2024):
 
ΑΡΩΜΑ ΣΑΜΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
 
Μια μεγάλη βραδιά γιορτής και προβολής της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων πραγματοποιήθηκε στις 4-9-2024 στο Ηράκλειο Κρήτης, στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» που μας παραχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2024».
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος ΣΑΜΙΩΤΩΝ-ΙΚΑΡΙΩΤΩΝ-ΦΟΥΡΝΙΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΙΩΝΙΚΟΣ» ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ και του ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
 
Κρήτη – Σάμος κι Ικαριά Χίλια καλωσορίσατε
απόψε κάνουν γλέντι χίλια και δυο χιλιάδες
τέτοιο συναπάντημα στην Κρήτη τ’ όμορφο νησί
και ποιος δεν το ζηλεύει Νησιώτες χορευτάδες
 
Με τις μαντινάδες αυτές από το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Μαυρομανωλάκη σε σκοπούς Χανιώτικου και Μαλεβιζιώτη και χορό από το νεοσύστατο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας, έγινε η υποδοχή των συγκροτημάτων του Ιωνικού Καρλοβάσου Σάμου και Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας.
 
Στο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας συμμετείχαν οι χορευτές: Ραφαέλα Τριγώνη, Βασίλης Τριγώνης, Βασίλης Κουντούρης, Νίκος Λουκάκης, Μαρία Πετρουλάκη, Μαριέβα Μακράκη και Μίρκα Σκουλά, με στολές σαμιώτικες και κρητικές ραμμένες και κεντημένες στο χέρι από την Αργυρώ Πατακιούτη-Τριγώνη.
 
Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή το συγκρότημα του Ιωνικού Καρλοβάσου. Τους χορούς της Σάμου προλόγισε η Ειρήνη Τριγώνη και ήταν: 1. Σαμιώτισσα (καλαματιανός), 2. Μπάρμπα Μαθιός (Αποκριάτικος), 3. Νυφιάτικος Σάμου, 4. Μαραθοκαμπίτικος (Συρτός), 5. Το Πλατανιώτικο νερό (Συρτός), 6. Στη Σάμο πήγα μια φορά (Συρτός), 7. Μπάλος και 8. Σαμιώτικος.
 
Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή το συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας με τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Καλαμάρα να προλογίζει τους χορούς της Ικαρίας που ήταν οι: 1. Συμπεθέρα Ικαρίας, 2. Συρτό Ικαρίας, 3. Σούστα Ικαρίας, 4. Τράτα Ικαρίας, 5. Ικαριώτικος και 6. Πιπέρι Ικαρίας.
 
Οι χορευτές του Ιωνικού άλλαξαν τις σαμιώτικες στολές με τις μικρασιάτικες και χόρεψαν τους παρακάτω χορούς της Μικράς Ασίας που τους προλόγισε η Ειρήνη Τριγώνη. 1. Μελιωτάκια, 2. Λο – γιαλό (Συρτός), 3. Ρουμπαλιά (Χασαποσέρβικος), 4. Γιαρούμπι (Συρτός – Μπάλος), 5. Καρσιλαμάς, 6. Αργό – γρήγορο (Χασάπικο – Πολίτικο). Ιδιαίτερα τα τραγούδια της Μικράς Ασίας ενθουσίασαν και τους θεατές – μέλη του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου με τους οποίους έχουμε συνεργασία.
 
Στο χορευτικό συγκρότημα του Ιωνικού Καρλοβάσου συμμετείχαν οι χορευτές Στέφανος Μαυρίκης, η χοροδιδάσκαλος Άννα Μαυρίκη, Πέτρος Ζέρβας, Χρήστος Νέτου, Ιάκωβος Δανάς, Δημήτρης Σαμουρέλης, Νίκη Καραγεωργίου, Ρένα Μαργαρώνη, Κατερίνα Σταύρου, Σοφία Κούφη, Μυρσίνη Παριανού, Κατερίνα Βακάκη, Φλώρα Βακάκη, Μαίρη Βαλσαμίδου, Πόπη Τσιλίρη, Βασιλική Δανά και Φοίβη Χατζηδιάκου.
 
Στο χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας που αποτελείτο από τα τμήματα του Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Καλαμάρα και συνοδούς τις Κούλα Αδάμου και Κούλα Λάκκα, συμμετείχαν οι χορευτές Αποστόλης Καρναβάς, Νίκος Πλούτης, Άκης Μάζαρης, Ηλιάννα Καρίμαλη, Μαρίνα Καρίμαλη, Κική Τσαντέ, Ελένη Γαγλία, Μαρία Μπεσίνη, Χριστόδουλος Πέδος, Ελένη Ξυδάκη, Ελευθερία Λούκου, Ελένη Σηφάκη, Ρίτσα Σηφάκη, Αλέκα Καρακακίδου, Χρήστος Παντελιάδης, Θοδωρής Παπαβασιλάκης, Γρηγόρης Τσαντές, Διογένης Μαυρογιώργης, Νίκος Κούβαρης, Δημήτρης Λαζανάς, Κυριακή Πούλου και Αφροδίτη Μαυρίδη.
 
Συγχαρητήρια στους χοροδιδασκάλους Άννα Μαυρίκη και Νίκο Καλαμάρα, καθώς στους υπεύθυνους των χορευτικών Στέφανο Μαυρίκη, Κούλα Αδάμου και Κούλα Λάκκα για την άψογη παρουσία τους και την άρτια τεχνική κατάρτιση των συγκροτημάτων. Ευχή όλων μας να είναι πάντα καλά και να προοδεύουν γιατί το αξίζουν.
 
Από τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρη Βακιντή, Γιώργο Φωτιάδη και Αργυρώ Πατακιούτη-Τριγώνη δόθηκαν στους χορευτές ευχαριστήρια, αναμνηστικά δώρα της Κρήτης, μαντήλι και ποδιά στις γυναίκες, μαντίλι και μαχαίρι στους άντρες, καθώς και ποτά της ποτοποιίας «Αποστάγματα Κρήτης Α.Ε.» του συμπατριώτη μας Βαγγέλη Παριανού. Επίσης από τους εκπροσώπους των συγκροτημάτων Στέφανο Μαυρίκη και Κούλα Λάκκα δόθηκαν δώρα της Σάμου και Ικαρίας στο Σύλλογό μας και στον καλλιτεχνικό διευθυντή των εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου Γιώργο Αντωνάκη.
 
Οι θεατές κατά την είσοδό τους στο κηποθέατρο δοκίμαζαν το γλυκό μοσχάτο κρασί της Ε.Ο.Σ.Σ., τον Πράμνιο οίνο της Ικαρίας συνοδευόμενο από λουκούμια, μέλι βανίλια και άλλα γλυκά εδέσματα της Ικαρίας, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια και DVD της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, των Δήμων Ικαρίας και του Επιμελητηρίου Σάμου τους οποίους και ευχαριστούμε. Επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Σπύρος Φράγκος, Τασία Λιγνού, Καίτη Μαρκογιανάκη, και τα μέλη Αγγελική Οικονόμου, Λευτέρης Δεμεσούκας, Μανώλης Τριγώνης και Νίκη Ξανθάκη, τους υποδέχονταν και τους έδιναν πληροφορίες για κάθε τι που αφορούσε τα νησιά μας. Κατά την έξοδό τους έπαιρναν προϊόντα που μας είχαν στείλει το Επιμελητήριο Σάμου και οι παραγωγοί της Ικαρίας τα οποία ήταν: Κρασί από την Ε.Ο.Σ.Σ., ποτά από τις ποτοποιίες Γιοκαρίνη, Φραντζέσκου, Ζαρμπάνη. Αρωματικά φυτά και βότανα από την Γεωργία Κληρονόμου, μέλι και γύρη από την ΗΡΑΜΕΛ του Δημήτρη Λύκου, Σαπούνια από τον Κεντούρη. Τους ευχαριστούμε καθώς και το Επιμελητήριο Σάμο, τον πρόεδρο Νίκο Αγγελή και τον Δημήτρη Καλογήρου που μερίμνησαν για την συλλογή και αποστολή στην Κρήτη των προϊόντων της Σάμου. Επίσης από την Ικαρία είχαμε λουκούμια, γλυκά κουταλιού από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Τέσκο, κρασιά από το οινοποιείο Καρίμαλη, μέλι και γύρη από τον Καρίμαλη, DVD από τον Δήμο Αγίου Κηρύκου. Τους μεταφέρουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους που γεύθηκαν ή πήραν από τα προϊόντα τους. Τα αναμνηστικά ευχαριστήρια προς τους χορευτές ήταν προσφορά του τυπογραφείου Σταύρου Τριγώνη και Δέσποινας Πιτροπάκη.
 
Οι χίλιοι διακόσιοι και πλέον θεατές έμειναν ενθουσιασμένοι από τα χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και έδειξαν πόσο αγαπούν την πολιτιστική παράδοση των νησιών μας και πόσο συμβάλουν στην προβολή τους. Ευχή όλων ήταν να γίνει η εκδήλωση και του χρόνου, καθώς όπως είπαν ήταν από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έγιναν το καλοκαίρι στο Ηράκλειο. Επίσης να γίνει η αφετηρία για στενότερη συνεργασία της Κρήτης με τη Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, στους τομείς του τουρισμού και της προώθησης των προϊόντων μας στην Κρήτη.
 
 
 
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img