22.2 C
Ikaria
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ο Δήμος Ικαρίας και οι σύλλογοι κινητοποιούνται ενάντια στα ενεργειακά σχέδια που απειλούν το νησί

Δείτε επίσης

Κάλεσμα σε μαζική κινητοποίηση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, στην αίθουσα της Πανικαριακής Αδελφότητας στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Ικαριωτών και συλλόγων με πρωτοβουλία του Δήμου Ικαρίας. Στόχος της σύσκεψης ήταν η οργάνωση διαμαρτυρίας εν όψει της εκδίκασης της έφεσης του Δήμου και των συλλόγων της Ικαρίας κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την απόρριψη των προσφυγών τους ενάντια στην τοποθέτηση 110 ανεμογεννητριών στο νησί.

Ο Δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για το ιστορικό της υπόθεσης και την κρίση της κατάστασης, καλώντας όλους να συντονιστούν για τη διαμαρτυρία έξω από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 π.μ.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών απειλεί να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο της Ικαρίας, με σοβαρές συνέπειες για την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες του νησιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως η εξόρυξη αντιμονίου στο Χίο.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Δήμου Ικαρίας (25/09/2024):

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών της «Ίκαρος Άνεμος»

Κινητοποίηση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη στις 9 π.μ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη στην αίθουσα της Πανικαριακής Αδελφότητας στην Αθήνα, σύσκεψη ικαριωτών και συλλόγων της Παροικίας έπειτα από κάλεσμα του Δήμου Ικαρίας. Ο Δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς παρουσίασαν το ιστορικό της απόφασης στους παρευρισκόμενους. Ζήτησαν να συντονιστούμε όλοι μαζί σύλλογοι και Δήμος, ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή παρουσία έξω από το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας (Λουίζης Ριανκούρ 87, στάση Μετρό Πανόρμου) την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 9 π.μ. όταν θα εκδικάζεται η έφεση του Δήμου και συλλόγων του νησιού κατά της απορριπτικής απόφασης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) των αρχικών προσφυγών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ικαρίας τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο, ένδικο και μη για να μην γίνει το νησί μας μια μηχανή παραγωγής ενέργειας καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο όλη την κορυφογραμμή του.

Η τοποθέτηση 110 ανεμογεννητριών γιγάντων θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τον φυσικό πλούτο της Ικαριάς και οι ικαριώτες θα υποστούν τεράστια ζημιά σε όλους τους τομείς: Οικονομία και τουρισμό, αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, στο φυσικό περιβάλλον, κ.α. Μπροστά στην «πράσινη κονόμα» το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν διστάζουν να καταστρέψουν οτιδήποτε προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους μη λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κοινωνίες.

Θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση που θα είναι αρνητική απέναντι στον ικαριώτικο λαό και γι’ αυτό καλούμε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 9 π.μ. στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας για να διαδηλώσουμε ενάντια στα σχέδια που θέλουν να μας διώξουν από το νησί μας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Αγλαία Κυρίτση. Παίρνοντας τον λόγο σημείωσε ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και αυτό εκφράζεται μέσα από την κεντρική πολιτική σε όλη την Περιφέρεια. Ανέφερε ότι στην Χίο, από όπου και κατάγεται, «σε μια νύχτα» και χωρίς να το γνωρίζει κανείς υπέγραψαν άδεια για εξόρυξη του επικίνδυνου αντιμονίου που θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο Βόρειο μέρος του νησιού. Κάλεσε όλους τους νησιώτες να μην δεχτούν αυτά τα «αναπτυξιακά σχέδια» που θα επιδεινώσουν την ζωή τους.

Από τη σύσκεψη στην Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών στις 22 Σεπτεμβρίου
- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img