21 C
Ikaria
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο για τη δημιουργία του πρώτου μικρού κλειστού θεάτρου στο νησί

Δείτε επίσης

Από τη Θεατρική Ομάδα Duende στα Μαντριά

Η Θεατρική Ομάδα Duende Ικαρίας ανακοινώνει με χαρά ότι ύστερα από δύο χρόνια επίμονων προσπαθειών εξασφαλίστηκε η άδεια για την ανακαίνιση του πρώην Δημοτικού Σχολείου των Μαντριών προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος συναντήσεων, διαλέξεων αλλά και μικρών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές.

Ο  χώρος θα αποτελέσει έναν καλλιτεχνικό χώρο-τοπόσημο για το νησί, με την ομάδα να ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος και να ανυπομονεί για την έναρξη των εργασιών, που αναμένονται εντός Οκτωβρίου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Θεατρικής Ομάδας Duende Ικαρίας (20/09/2024):

Το πρώτο κλειστό θεατράκι στην Ικαρία. Ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό…

Όταν πριν από δύο χρόνια κάναμε έναρξη της καμπάνιας μας για την δημιουργία του πρώτου μικρού κλειστού θεάτρου στην Ικαρία δεν φανταζόμασταν πόσες δυσκολίες θα είχε αυτό το εγχείρημα.

Η μεγαλύτερη δεν ήταν (όπως φανταζόμασταν) η χρηματοδότησή του. Μπορέσαμε σε λίγους μήνες να μαζέψουμε περίπου 16.000 ευρώ (πολύ κοντά στον στόχο των 18.000 ευρώ που είχαμε τότε θέσει). Σε αυτό βοήθησαν οι 2-3 εκδηλώσεις μας, η καμπάνια με τα κουπόνια, οι πολύ επιτυχημένες παραστάσεις των δύο τελευταίων χρόνων, η καμπάνια στην πλατφόρμα του Indiegogo και κυρίως οι καταθέσεις στον τραπεζικό μας λογαριασμό από φίλους και συλλόγους εντός και εκτός θεάτρου, εντός και εκτός Ικαρίας. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό το ποσό σε όσους συνεισέφεραν και δεσμευόμαστε για την αποτελεσματική αξιοποίησή του.

Το πρώην δημοτικό σχολείο των Μαντριών – ΟΨΕΙΣ

Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είχε να κάνει με το ίδιο το κτήριο και τις επεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν. Το κτήριο έχει μία μεγάλη ιστορία (περίπου 100 ετών) και κάποιες από τις προσθήκες που έγιναν βιαστικά προηγούμενες δεκαετίες έπρεπε να διορθωθούν. Αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνει, ούτε ποιος θα είναι ο τύπος της άδειας που πρέπει να εκδοθεί.

Έτσι, σε συνεννόηση με τον Δήμο Ικαρίας (το κτήριο είναι δημοτική περιουσία) αναλάβαμε να εκπονήσουμε εμείς τη μελέτη και να είναι η άδεια στο όνομα της ομάδας μας.

Σήμερα μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι έχουμε την έκδοση της άδειας με αριθμό 1175670/12-9-2024.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εδώ όλους τους/τις μηχανικούς που συνέβαλλαν, αρχικά τον Γιάννη Κεχαΐδη και τον Κώστα Σπανό που ανέλαβαν αφιλοκερδώς την αποτύπωση και την αρχική αρχιτεκτονική μελέτη ο πρώτος και την αρχική στατική μελέτη ο δεύτερος και φυσικά την τωρινή μηχανικό μας Δέσποινα Πασβάνη (και τους φίλους που τη βοήθησαν) που κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα, να συνεννοηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, να κάνει τις τροποποιήσεις-βελτιώσεις που της ζητήσαμε, και με μία απαράμιλλη τάξη να φέρει σε πέρας την πολύ δύσκολη αποστολή που της αναθέσαμε.

Έτσι, μετά από πολύ καιρό ομολογουμένως, μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση δηλαδή στην συγκέντρωση των υλικών.

Ο Δήμος Ικαρίας έχει δεσμευτεί (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 86/2021) ότι θα μας παραχωρήσει τα υλικά (μέχρι 6000 ευρώ για τη στέγη και μέχρι 4000 ευρώ για το πάτωμα). Σε όλες τις επικοινωνίες που κάναμε αυτό το καλοκαίρι ο δήμαρχος Ικαρίας μας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του και τον ευχαριστούμε για αυτή του τη στάση. Αναμένουμε λοιπόν το επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο προγραμματίζεται για τέλος του μήνα για αναπροσαρμογή του δημοτικού προϋπολογισμού.

Σε περίπτωση που έχουμε θετική απάντηση και αφού γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κοστολόγησης και προμήθειας θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες μας μέσα-τέλη Οκτωβρίου ίσως και λίγο αργότερα.

Όταν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε φυσικά θα ειδοποιήσουμε όλους τους φίλους της ομάδας μας που έχουν προσφερθεί και θέλουν να βοηθήσουν.

Είμαστε λοιπόν ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσό που έχει μαζευτεί αυτή τη στιγμή επαρκεί για τις δύο πιο βασικές εργασίες δηλαδή την αντικατάσταση της στέγης και του πατώματος, ενώ οι υπόλοιπες εργασίες (ηλεκτρολογική εγκατάσταση, διαμόρφωση εσωτερικού, κουρτίνες, φώτα, κερκίδες) θα γίνουν σε επόμενη φάση ανάλογα με τα χρήματα που θα περισσέψουν λαμβάνοντας υπόψη ότι πάντα υπάρχουν έκτακτα έξοδα.

Σε περίπτωση που θέλει κάποιος φίλος/φίλη να συνεισφέρει στο συνολικό εγχείρημα φυσικά και μπορεί με κατάθεση στον λογαριασμό μας:

ALPHA GR8901407850785002002007637 (Θεατρική Ομάδα DUENDE)

Κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη και μειώνει τον χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Με τις παραπάνω επεμβάσεις (αντικατάσταση στέγης και πατώματος), το κτίριο θα γίνει πιο λειτουργικό, πιο όμορφο, πιο φιλόξενο, παραμένοντας ένα αξιόλογο τοπόσημο για την περιοχή και όλο το νησί. Οι επεμβάσεις που θα γίνουν δε θα αλλοιώσουν στο ελάχιστο τη φυσιογνωμία του ως παλιού και ιστορικού κτηρίου επισκέψιμου από ντόπιους ή μη επισκέπτες. Θα μπορεί ευκολότερα να χρησιμοποιηθεί εκτός από έναν μικρό και λειτουργικό χώρο προβών, σε χώρο συναντήσεων, διαλέξεων αλλά και μικρών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για όλες τις ώρες τις ημέρας και όλες τις εποχές. Θα δημιουργηθεί έτσι ένας πόλος έλξης καλλιτεχνικής δημιουργίας με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός Ικαρίας. Το κτήριο θα συνεχίσει να είναι ένα κέντρο πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας αλλά και η εποχή μας.

Λίγες εβδομάδες έμειναν μέχρι να ξεκινήσουμε. Ανυπομονούμε!

Το πρώην δημοτικό σχολείο των Μαντριών – ΤΟΜΕΣ

 

Το πρώην δημοτικό σχολείο των Μαντριών – ΚΑΤΟΨΕΙΣ

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img