21 C
Ikaria
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Η Ικαριώτισσα δρομέας Φανή Μυτιληνού θα πάρει μέρος στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο

Δείτε επίσης

Ο μεγαλύτερος διεθνής αγώνας υπεραπόστασης 490 χιλιομέτρων σε ανοιχτό δρόμο

Η συμπατριώτισσά μας, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Φανή Μυτιληνού αυτόν τον καιρό προετοιμάζεται για να πάρει μέρος στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο. Με απεριόριστο πάθος, γεμάτη ελπίδα και αποφασιστικότητα, ετοιμάζεται για πρώτη φορά να σταθεί στην εκκίνηση του αγώνα που θεωρείται η απόλυτη αθλητική δοκιμασία ψυχικής αντοχής και σωματικής δύναμης, με μόνο οκτώ γυναίκες στον κόσμο να τον έχουν τερματίσει και από αυτές, μέχρι σήμερα, μόνο μία είναι Ελληνίδα.

Ο 8ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου 2024. Είναι διεθνής αγώνας δρόμου 490 χιλιομέτρων, ο μεγαλύτερος σε ανοιχτό δρόμο και οι δρομείς πρέπει να καλύψουν την απόσταση, Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, σε χρονικό διάστημα 98 ωρών. Η διαδρομή ακολουθεί τα βήματα του αρχαίου δρομέα Φειδιππίδη.

Η Αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού Φανή Μυτιληνού, το δεύτερο παιδί του Νίκου Μυτιληνού (από το Μαραθοκαμπο Σάμου) και της Στέλλας Γέμελα (από τον Ξυλοσύρτη Ικαρίας), είναι αθλήτρια του Τμήματος Δρομέων του Α.Π.Ο.ΕΛ. (Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας), ενός εκ των πιο ιστορικών και αναγνωρισμένων αθλητικών συλλόγων της Κύπρου. Η Φανή προπονείται εντατικά, ακολουθώντας εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σωματική ενδυνάμωση, διατροφή και ψυχολογική υποστήριξη. Ο προπονητής της, Seppo Leinonen, και οι διατροφολόγοι της, Μπασουράκος Παναγιώτης και Χρυσόστομος Ηλιάδης, εργάζονται αδιάκοπα για να διασφαλίσουν ότι η αθλήτρια είναι σε άριστη κατάσταση τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Παρά τις σπουδές της στην πληροφορική, το πάθος της για τον αθλητισμό την οδήγησε να ασχοληθεί με το πώς η ψυχολογία επηρεάζει την αθλητική απόδοση, συνεχίζοντας να διευρύνει τις γνώσεις της στον τομέα της Αθλητικής Ψυχολογίας καθώς έγινε δεκτή στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με τον αθλητισμό, αλλά αφοσιώθηκε στη μητρότητα μεγαλώνοντας την κόρη της μόνη της. Όταν πλέον το παιδί ενηλικιώθηκε, αποφάσισε να επιστρέψει στα όνειρά της και να συνεχίσει την πορεία της στον αθλητισμό. Σήμερα, μέσα από τη σκληρή δουλειά, τους συνεχείς αγώνες και τις διακρίσεις, αποδεικνύει ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία και ότι η επιμονή και η αγάπη για τον αθλητισμό μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες κατακτήσεις.

Έως σήμερα, η Φανή Μυτιληνού έχει διαδοχικές συμμετοχές σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις και εκπληκτικούς τερματισμούς όπως στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Δρόμο της Αθήνας, Rome Marathon, Atromitos Ultra, Sparta City Ultra, Δρόμο Αθανάτων, Κρόνιον Πέρασμα και Ευχίδειο Άθλο. Επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλούς αγώνες υπεραποστάσεων ως εθελόντρια.

Ακολουθούν οι συμμετοχές της σε μερικούς από τους πιο απαιτητικούς αγώνες:

  • Athens Marathon the Authentic 42 χλμ (2021, 2022, 2023)
  • Run Rome Marathon 42 χλμ (Σεπτέμβριος 2021)
  • Quantum Nicosia Marathon 42 χλμ (Δεκέμβριος 2022 και 2023)
  • Βυζαντινός Αγώνας 50 χλμ. (Ιανουάριος 2023 και 2024)
  • Κρόνιο Πέρασμα 70 χλμ. (Ιούλιος 2023 και 2024)
  • Σαρωνικός Δρόμος 61 χλμ. (Φεβρουάριος 2023)
  • Limassol Marathon 42 χλμ. (Μάρτιος 2023)
  • Atromitos Ultra 92,500 χιλιομέτρων 12 ωρών (Απρίλιος 2023)
  • Asgata Running Festival 70 χλμ. (Σεπτέμβριος 2023)
  • Δρόμος Αθανάτων 142 χλμ. (Οκτώβριος 2023)
  • Δρόμος Μουσών 59 χλμ. (Μάιος 2023)
  • Sparta City Ultra 158,600 χιλιομέτρων 24 ωρών (Φεβρουάριος 2024)
  • Atromitos Ultra 120 χιλιομέτρων 24 ωρών (Απρίλιος 2024)
  • Eυχίδειος Άθλος 107.5 χλμ. (Μάιος 2024)
  • Ioannina Lake Run 30 χλμ. (Σεπτέμβριος 2024)

Ο τερματισμός στο «Βυζαντινό Αγώνα» στα Μέγαρα Αττικής τον Ιανουάριο του 2023 την κατέταξε ως την πρώτη αθλήτρια του ΑΠΟΕΛ που ολοκλήρωσε απόσταση που ξεπερνά το Μαραθώνιο δρόμο. Η πιο αξιοσημείωτη διάκριση της ήρθε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στον 24ωρο αγώνα «Sparta City Ultra» στη Σπάρτη, όπου διένυσε μια εντυπωσιακή απόσταση 158,600 χιλιομέτρων. Τον Απρίλιο του 2024 κατέκτησε την δεύτερη θέση στις γυναίκες και την 9η θέση στη γενική κατάταξη στον 24ωρο αγώνα «Atromitos Ultra» απόστασης 120 χιλιομέτρων στο Εθνικό Κωπηλατοδρομιο Σχινιά.

Με συναθλητές της στον Rome Marathon 2021 στη Ρώμη

Η Φανή Μυτιληνού καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της συμμετοχής της στον 8ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο έχει τη στήριξη της μπίρας Ικαριώτισσα καθώς και από τοπικούς επαγγελματίες της Ικαρίας

Η Φανή στο προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook γράφει:
 
“Με μεγάλη συγκίνηση ετοιμάζομαι για τον Authentic Phidippides Run – Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος των 490 χιλιομέτρων, έχοντας πάντα μαζί μου την Ικαρία, τον τόπο που με γέννησε και με μεγάλωσε. Νιώθω δύναμη γνωρίζοντας πως στη διαδρομή αυτή με στηρίζει κάτι από τον τόπο μου – η αγαπημένη μου μπίρα Ικαρίας Ικαριώτισσα, ένα κομμάτι από τις ρίζες μου που με γεμίζει ενέργεια και υπερηφάνεια.
 
Ευχαριστώ από καρδιάς για τη στήριξή σας!”
 
 
Η Φανή Μυτιληνού στον 4ο Βυζαντινό Αγώνα 2023 στα Μέγαρα

Ο 8ος Αυθεντικός Φειδιππίδειος Δρόμος έχει ως αφετηρία την Αθήνα και συγκεκριμένα την οδό Ερμού μπροστά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού.

Η διαδρομή χωρίζεται σε 12 τομείς με 126 ενδιάμεσους σταθμούς τροφοδοσίας και ελέγχου. Έχει 12 σημεία ηλεκτρονικής καταγραφής των δρομέων που είναι και σημεία αποκλεισμού για όσους δρομείς δεν τα περάσουν εντός των χρονικών ορίων που έχει καθορίσει η οργανωτική επιτροπή. Σε κάθε τομέα υπάρχουν επόπτες που εποπτεύουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Δρόμο της Αθήνας (2023)

1ος τομέας: Αθήνα – Μέγαρα

Διά μέσου της Ιεράς Οδού διέρχεται τον Δήμο Αιγάλεω και τον Δήμο Χαϊδαρίου. Ακολουθώντας τη λεωφόρο Αθηνών διέρχεται τον Δήμο Ασπροπύργου και φτάνει στην Ελευσίνα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού διέρχεται τη Νέα Πέραμο και φτάνει στα Μέγαρα όπου υπάρχει σημείο ελέγχου.

2ος τομέας: Μέγαρα – Εξαμίλια

Από τα Μέγαρα κατευθύνεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, περνάει από την Κινέτα όπου υπάρχει κεντρικός σταθμός τροφοδοσίας και ξεκούρασης. Στη συνέχεια περνάει από τους Αγίους Θεοδώρους και φτάνει στον Ισθμό της Κορίνθου. Μόλις φτάσει στα ίχνη του αρχαίου τείχους κοντά στην Κόρινθο κατευθύνεται προς την Κυρά Βρύση, και κλείνει ο τομέας στα Εξαμίλια, όπου υπάρχει κεντρικός σταθμός ξεκούρασης και σημείο ελέγχου.

Η Φανή Μυτιληνού στον Atromitos Ultra 2023, στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά
3ος τομέας: Εξαμίλια – Αρχαία Νεμέα
 

Μετά τα Εξαμίλια κατευθύνεται μέσω των χωριών Σολωμός, Χιλιομόδι, Άγιος Βασίλειος, αρχαίες Κλεωνές και φτάνει στην Αρχαία Νεμέα, όπου υπάρχει κεντρικός σταθμός τροφοδοσία και ηλεκτρονικής καταγραφής.

4ος τομέας: Αρχαία Νεμέα – Νεστάνη

Φεύγοντας από την αρχαία Νεμέα περνάει έξω από τη Νεμέα, περνάει κάτω από την εθνική οδό Κορίνθου – Τρίπολης, περνάει μέσα από τα χωριά Μαλανδρένι, Στέρνα, Λυρκεία, Καρυά, ανεβαίνει το Λύρκειο Όρος και φτάνει στη Νεστάνη, όπου υπάρχει κεντρικός σταθμός τροφοδοσίας και ηλεκτρονικής καταγραφής.

 
Η Φανή Μυτιληνού στον Ευχίδειο Άθλο 2024, Πλαταιές – Δελφοί

5ος τομέας: Νεστάνη – Αλέα Τεγέας

Μετά τη Νεστάνη διέρχεται από τα χωριά Λουκάς, Ζευγολατιό, Νεοχώρι και φτάνει στην Αλέα, όπου υπάρχει κεντρικός σταθμός τροφοδοσίας και ηλεκτρονικής καταγραφής.

6ος τομέας: Αλέα Τεγέας – Σπάρτη

Περνάει το χωριό Καμάρι και μέσω της οδού Τρίπολης – Σπάρτης περνάει από τα χωριά Μανθυρέα, Αλεποχώρι, Σελλασία, Βουτιάνοι, Κοκκινόραχη και φτάνει στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα. Στην Σπάρτη, όπου ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του αγώνα, υπάρχει κεντρικός σταθμός ξεκούρασης, τροφοδοσίας και ηλεκτρονικής καταγραφής.

Η Φανή Μυτιληνού στον αγώνα Κρόνιον Πέρασμα 2024, στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Στην επιστροφή ακολουθείται η αντίστροφή πορεία με τερματισμό τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού στην Αθήνα.

 

 

Με την πρόσφατη δήλωση, της Φανής Μυτιληνού για τον επερχόμενο Φειδιππίδειο αγώνα, στις 21 Νοεμβρίου, αποκαλύπτεται μια ακόμη πιο προσωπική πτυχή της ιστορίας της.

 

Η Φανή Μυτιληνού στον Sparta City Ultra 2024, στη Σπάρτη

Η συμμετοχή της Φανής σε αυτόν τον αγώνα είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο της φίλο, Γιώργο Πάνο, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Ο Γιώργος, με καταγωγή από τις Ράχες Ικαρίας, ήταν ο άνθρωπος που την μύησε στον κόσμο των υπεραποστάσεων, καθοδηγώντας την με αυστηρότητα και αγάπη.

 

Φανή, Καλή επιτυχία! Η συμμετοχή στον Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο αποτελεί φόρο τιμής στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img