21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ειδική εκδήλωση για τους Εμμανουήλ Τιμόνη & Ιάκωβο Πυλαρινό

Δείτε επίσης

Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη και η συμβολή του “ευλογιασμού” των Ε. Τιμόνη & Ι. Πυλαρινού

Στις 7 Νοεμβρίου 2018 σ’ ένα κατάμεστο  ακροατήριο στην αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού «Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας» τίμησε σε ειδική εκδήλωση το έργο των λησμονημένων Ιατρών του 17ου αιώνα Ιάκωβου Πυλαρινού με καταγωγή από Κεφαλλονιά και Εμμανουήλ Τιμόνη με καταγωγή από Χίο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Αντιπρύτανης κ. Κων/νος Μπουραζέλης και εκπρόσωποι συλλόγων Κεφαλληνίων & Χίων της Αθήνας.  Ο εξαίρετος επιστήμονας Δρ. Χρυσόστομος Φουντούλης ως κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στην «εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη με την επιστημονική συμβολή η οποία άρχισε πριν από 300 περίπου χρόνια από δύο λησμονημένους Έλληνες  Ιατρούς, πρωτοπόροι του εμβολιασμού που σώθηκαν και σώζονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, τους: Πυλαρινό & Τιμόνη».

Ομιλία Δρ. Χρυσόστομου Φουντούλη

Περίληψη της ανακοίνωσης
Η Ομιλία του Δρ. Χρυσόστομου Φουντούλη με θέμα «Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον πλανήτη και η συμβολή του “ευλογιασμού” των Ε. Τιμόνη & Ι. Πυλαρινού» έγινε στις 7 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οργάνωση: Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού «Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας».

Με τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες τα «Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας» ξεπερνούν τα στενά όρια Ικαριακού ενδιαφέροντος πλαταίνοντας και βαθαίνοντας τους ανθρώπινους ορίζοντες αντλώντας γνώση και αξίες ζωής που τόσο τις έχουμε σήμερα ανάγκη όλοι μας.

Η πρώτη και η τελευταία φορά που μια νόσος του ανθρώπου εξαλείφεται ολοκληρωτικά

Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη, με τη χρήση των εμβολίων, είναι ένα μοναδικό, μεγάλο ιστορικό γεγονός, η πρώτη και δυστυχώς η τελευταία φορά, μέχρι στιγμής, που μια νόσος του ανθρώπου εξαλείφεται ολοκληρωτικά. Η ευλογιά του ανθρώπου μόνο τον 20ο Αιώνα σκότωσε περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους.

Δρ. Ιάκωβος Πυλαρινός από την Κεφαλλονιά (1659 †1718)
Δρ. Εμμανουήλ Τιμόνης από την Χίο (1669 †1741)

Οι γιατροί αυτοί είδαν, μελέτησαν και εξέλιξαν μια πρακτική μέθοδο, που εφάρμοζαν Ελληνίδες πρακτικές θεραπεύτριες, προερχόμενη από την μεγάλη παράδοση της λαϊκής ιατρικής. Δημοσίευσαν τις πρώτες παγκοσμίως ανακοινώσεις μεθόδου εμβολιασμού (Ευλογιασμός) κατά της ευλογιάς του ανθρώπου, και κατά οποιασδήποτε νόσου. Οι δύο ανεξάρτητες δημοσιεύσεις της μεθόδου “ευλογιασμού” των Πυλαρινού & Τιμόνη έγιναν ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο του 1713 στο επιστημονικό περιοδικό της εποχής ‘‘Philosophical Transaction vol. XXIX London’’.

Οι δύο Έλληνες ιατροί είχαν σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή της Πάντοβας και θεωρούνται σκαπανείς της ανοσολογίας και δυστυχώς έχουν λησμονηθεί. Τη μέθοδο του Ευλογιασμού βελτίωσε, μετεξέλιξε, σε Δαμαλισμό ο Edward Jenner το 1798, σχεδόν ενενήντα χρόνια αργότερα. Κάποτε πρέπει να αποδοθεί σε αυτούς τους δύο λησμονημένους Έλληνες πρωτοπόρους ιατρούς η δόξα που τους αξίζει.

Μια σημαντική έκδοση

Μια ακόμη σημαντική έκδοση για την Ικαρία με συγκεντρωμένο όλο το υλικό από την εκδήλωση που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, στον ίδιο χώρο και από τον ίδιο φορέα, προς τιμή του Αριστείδη Φουτρίδη διατέθηκε στο κοινό για πρώτη φορά στο παρασκήνιο της κύρια εκδήλωσης. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Αριστείδης Ε. Φουτρίδης (1887-1923): Από την Ικαρία στο Χάρβαρντ» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος για λογαριασμό του Φεστιβάλ Ικαρίας.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img