21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το ενδεχόμενο να κλείσει η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Δείτε επίσης

Μετά την επιστολή του διευθυντή της ΜΕΘ Φάμπιο Τζιαρντίνα

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο να κλείσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου “Άγιος Παντελεήμονας” όπως άφησε να υπονοηθεί με επιστολή του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο διευθυντής της ΜΕΘ και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου Φάμπιο Τζιαρντίνα, ο οποίος και ενημερώνει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Μονάδα ύστερα από 20 χρόνια λειτουργίας.

Επιστολή με τη σειρά του για το μείζον θέμα που προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του κ. Φάμπιο Τζιαρντίνα, απέστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με αρμοδιότητες στον Τουρισμό Ιωάννης Καλτάκης στον Υπουργό Υγείας, ζητώντας του να δει με προσοχή και επιμέλεια  τις ανάγκες που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας για το ίδιο θέμα έστειλε και ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Φάμπιο Τζιαρντίνα (20/06/2024)

Δεδομένης της πρόσφατης αποχώρησης μιας επικουρικής ιατρού από τη ΜΕΘ και της επικείμενης αποχώρησης ενός μόνιμου ιατρού, η λειτουργία του τμήματος εξασφαλίζεται οριακά, με μεγάλη προσπάθεια και με διακοπές, μέχρι και 10/08/2024, διότι η ΜΕΘ από τότε θα στελεχώνεται μόνο από εμένα, και χωρίς καμία βοήθεια από ειδικευόμενους ιατρούς.

Συγκεκριμένα η ΜΕΘ από 11/08/2024 θα κλείσει αναγκαστικά λόγω έλλειψης ιατρών, εκτός εάν εφαρμοσθούν έκτακτα μέτρα από την Υγειονομική περιφέρεια ή από το Υπουργείο Υγείας, με προσωρινή μετακίνηση ιατρών από άλλα νοσοκομεία. Στη συνέχεια, η λειτουργία και η βιωσιμότητα του τμήματος θα εξαρτηθεί από την πλήρωση των τριών κενών οργανικών θέσεων ιατρών.

Η αδιάκοπη λειτουργία της ΜΕΘ τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποδείξει, πιστεύω, τη χρησιμότητά της, κυρίως στους κατοίκους του νησιού μας, αλλά και στην ευρύτερη νησιωτική περιφέρεια από Ρόδο μέχρι Λήμνο και Σύρο και στο τουριστικό και μεταναστευτικό πληθυσμό του τόπου. Η διακοπή της λειτουργίας θα υποβαθμίσει σοβαρά τις υγειονομικές παροχές στο νησί και θα φέρει το νοσοκομείο Σάμου 20 χρόνια πίσω.

Ζήτησα τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής διότι θεωρώ απαραίτητη και επείγουσα την ενημέρωση των αρχών και των κατοίκων του νησιού, των ομάδων που ασχολούνται με τη διάσωση ανθρώπων και, ενόψει της επικείμενης κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, των μεγάλων τουριστικών γραφείων που εργάζονται στο νησί.

Θα ήταν θλιβερό να πέσει στο κενό η υπεράνθρωπη προσπάθεια των συνεργατών μου νοσηλευτών και πρώην ιατρών, καθώς και η προσφορά ανθρώπων του τόπου που δώρισαν με αγάπη στο τμήμα υπερσύγχρονα μηχανήματα συνολικής αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία,
Fabio Giardina,
διευθυντής ΜΕΘ και Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Σάμου

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με αρμοδιότητες στον Τουρισμό (21/06/2024):

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή
στον Υπουργό Υγείας για το μείζον θέμα που προέκυψε έπειτα και από την χθεσινή έκκληση
του Διευθυντή της ΜΕΘ του ΓΝ Σάμου, Φάμπιο Τζιαρντίνα.

Αξιότιμε Υπουργέ,
παρά τις εξαγγελίες, τις συχνές προεκλογικές επισκέψεις κυβερνητικών Υπουργών, τα δελτία τύπου και τις υποσχέσεις, η πραγματικότητα διαψεύδει κατηγορηματικά την πλασματική εικόνα που κάποιοι προσπαθούν να προβάλουν για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.  

Σύμφωνα και με την χθεσινή επιστολή του μάχιμου και αξιόλογου Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Φάμπιο Τζιαρντίνα η ΜΕΘ κινδυνεύει να κλείσει λόγω υποστελέχωσης του τμήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ παράλληλα εγκυμονεί άμεσα σοβαρό κίνδυνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες που χρήζουν νοσηλείας στον ακριτικό νομό μας.

Έχοντας περάσει πλέον οι εκλογές και δεδομένης της ανάγκης ύπαρξης μιας άρτιας στελεχωμένης μονάδας υγείας σας καλούμε όπως φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων και δείτε με προσοχή και επιμέλεια  τις ανάγκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Σάμου.

Ως β´ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης η μόνη μας δυνατότητα είναι οι συνεχείς οχλήσεις προς εσάς μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μας.

Τέλος σας επισημαίνω τις βαριές ποινικές και αστικές συνέπειες που έχετε εάν παραβείτε το συγκεκριμένο καθήκον της διασφάλισης της υγείας των πολιτών του νομού μας.

Με εκτίμηση,

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Καλτάκης Ιωάννης

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ιερής Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών (21/06/2024):

«Ἔντονη Διαμαρτυρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Εὐσεβίου προς τον Ὑπουργόν Ὑγιείας»

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εὐσέβιος, ἐνωτιζόμενος την ἀγωνία τόσο τῶν Ἰατρῶν και Νοσηλευτῶν τοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου Σάμου «Ἅγιος Παντελεήμων», ἀλλά και τῶν κατοίκων τῶν ἀκριτικῶν μας Νησιῶν, διά τά πολλά προβλήματα στα θέματα τῆς ὑγιείας, ἀπέστειλε προς τον Ὑπουργόν Ὑγιείας, την κάτωθι ἐπιστολή διαμαρτυρίας:

«Ἀξιότιμε Κύριε Ὑπουργέ,
Παρακολουθοῦντες ἐπί ἔτη πολλά τά προβλήματα ὑγιειονομικῆς περίθαλψης στα ἀκριτικά Νησιά τῆς Ἰκαρίας και τῶν Φούρνων, προσφάτως ἀντιμετωπίζουμε ἐντονώτερη και την φθίνουσα πορεία τῆς λειτουργίας τοῦ Γενικοῦ Νοσοκομείου Σάμου «Ἅγιος Παντελεήμων».

Ἐκπλαγέντες μάλιστα ἀπό την ἀνακοίνωσιν, ὅτι πρόκειται, ἐντός τοῦ καλοκαιριοῦ, να κλείσει ἡ ΜΕΘ, λόγῳ ἔλλειψης προσωπικοῦ, ἐκφράζομεν ἔντονη την διαμαρτυρία μας και ἑνώνουμε την φωνή μας με το κοινό λαϊκό αἴσθημα, διαβεβαιοῦντες διά τῆς παρούσης, ὅτι ὄντως βιώνουμε μία ἐγκατάλειψη στα ἀκριτικά μας Νησιά και στο θέμα τῆς ὑγιείας.

Παρά το γεγονός, ὅτι το Γενικό Νοσοκομεῖο Σάμου ἐξυπηρετεῖ και περιστατικά ἀπό την Ἰκαρία, τούς Φούρνους και τά γειτονικά Νησιά τῶν Δωδεκανήσων Ἀγαθονήσι, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο κ.ἄ., ἐντούτοις δεν εἶναι ἀρτίως στελεχωμένο με ἰατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και παρά την ἀξιωσύνη και την καθ’ ὑπερβολήν φιλότιμη προσπάθειά τους, οἱ νῦν ὑπηρετοῦντες Ἰατροί και Νοσηλευτές ἀδυνατοῦν να ἀνταποκριθοῦν σέ ὅλες τίς ἀνάγκες.

Παρακαλοῦμε λοιπόν διά την, ὡς οἷον τέ τάχιον, προκήρυξιν ἱκανῶν θέσεων ἰατρικοῦ και νοσηλευτικοῦ προσωπικοῦ για το Νοσοκομεῖο μας και κυρίως διά την ἄμεσον στελέχωσιν τῆς ΜΕΘ, δεδομένου ὅτι ἕνα Γενικό Νοσοκομεῖο δεν μπορεῖ να σταθῇ χωρίς την ὕπαρξιν ΜΕΘ.

Εὐελπιστοῦντες διά την αἰσίαν ἔκβασιν τῆς διαμαρτυρίας μας αὐτῆς, εὐχόμαστε γρήγορα να ἔλθωμε εἰς την εὐτυχῆ θέσιν, να σας εὐχαριστήσωμεν διά τίς προς τοῦτο ἐνέργειές Σας, ἐπ’ ἀγαθῷ τῶν κατοίκων τῶν ἀκριτικῶν μας Νησιῶν.»

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img