21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Η άφιξη της μέδουσας Rhopilema nomadica απειλή για τις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο

Δείτε επίσης

Αλλάζει τη βιοποικιλότητα των θαλασσών μας η Rhopilema nomadica

Η μέδουσα Rhopilema nomadica, ένα είδος που παλαιότερα εντοπιζόταν μόνο στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει πλέον κατακτήσει τα νερά της Μεσογείου. Μέσω της διώρυγας του Σουέζ, το είδος αυτό έφτασε στη Μεσόγειο τη δεκαετία του ’70, ενώ στις ελληνικές θάλασσες καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2006.

Η παρουσία της Rhopilema nomadica είναι ενδεικτική της εποχής που ζούμε, όπου η βιοποικιλότητα των θαλασσών μας αλλάζει δραματικά. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως η διάνοιξη και η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, αλλά και την υπεραλίευση που δημιουργεί κενά στα οικοσυστήματα και ευνοεί την αποίκηση και εξάπλωση νέων ειδών.

Η μέδουσα Rhopilema nomadica έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε θαλάσσιες περιοχές της νότιας Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, λόγω των πληθυσμιακών εξάρσεων που παρατηρούνται κατά καιρούς. Οι εξάρσεις αυτές προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες και τους τοπικούς πληθυσμούς, καθώς επηρεάζουν την τουριστική βιομηχανία και τη θαλάσσια ζωή.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν και ενισχύουν τις πληθυσμιακές εξάρσεις αυτού του είδους. Αντί να περιορίζεται η δημοσιότητα μόνο κατά τη θερινή περίοδο, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των θαλασσών μας. Η συνεχής παρακολούθηση και έρευνα, σε συνδυασμό με την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προκλήσεων.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στο Facebook (18/06/2024):
 
Θαλάσσια είδη που πρέπει να γνωρίσουμε:
 
η ​μέδουσα Rhopilema nomadica είναι ένα είδος που παλαιότερα είχε κατανομή μόνο στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ, το είδος αυτό έφτασε στα νερά της Μεσογείου τη δεκαετία του 1970, ενώ στις ελληνικές θάλασσες καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2006.
 
Ζούμε σε μία εποχή που η βιοποικιλότητα των θαλασσών μας αλλάζει, λόγω της κλιματικής αλλαγής, των ανθρώπινων παρεμβάσεων όπως η διάνοιξη και η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, αλλά και λόγω της υπεραλίευσης που τελικά δημιουργεί κενά στα οικοσυστήματα και ευνοϊκές συνθήκες για την αποίκηση και την εξάπλωση νέων ειδών.
 
Η μέδουσα Rhopilema nomadica είναι ένα είδος που έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω πληθυσμιακών εξάρσεων σε θαλάσσιες περιοχές της νοτίου Μεσογείου, π.χ. στο Ισραήλ.
 
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις αιτίες που προκαλούν και ενισχύουν τις πληθυσμιακές εξάρσεις, αντί να αναλώνεται άσκοπα τόση δημοσιότητα για το θέμα κάθε θερινή σεζόν για να ξεχαστεί λίγες εβδομάδες μετά και να το θυμηθούμε και πάλι το επόμενο καλοκαίρι.
 
 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img