21 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Ο Καλλιτέχνης Πίσω από το Πρώτο Tattoo Studio στην Ικαρία – Συνέντευξη

Δείτε επίσης

Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αμερική και πριν σχεδόν ένα χρόνο αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί και να ανοίξει στον Άγιο Κήρυκο το πρώτο στούντιο τατουάζ

Η απόφαση να αλλάξει κανείς ριζικά τη ζωή του, αφήνοντας πίσω μια έντονη και πολυάσχολη καθημερινότητα για να επιστρέψει σε έναν ήρεμο και γαλήνιο τρόπο ζωής, είναι μια πρόκληση που λίγοι τολμούν να αναλάβουν. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Frank Xenakis μοιράστηκε τις σκέψεις και τις εμπειρίες του για αυτή την τολμηρή απόφαση, τονίζοντας τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που συνάντησε, καθώς και τη σημασία των τατουάζ στη ζωή του. Θα ανακαλύψουμε πώς η τέχνη των τατουάζ τον βοήθησε να εκφράσει τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, καθώς και πώς ο ίδιος προσπαθεί να μεταδώσει αυτήν την αίσθηση ελευθερίας και αυτοέκφρασης στους πελάτες του.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτήν την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Frankie,
έναν καλλιτέχνη που δεν φοβάται να ακολουθήσει το πάθος του και να
μοιραστεί την τέχνη του με τον κόσμο.

Συνέντευξη με τον καλλιτέχνη που άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο στην Ικαρία

Επιστροφή στην Ικαρία

  • Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να αφήσεις την Αμερική και να επιστρέψεις στην Ικαρία;

Στην πραγματικότητα, υπήρχαν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες που με οδήγησαν πίσω στην Ικαρία. Καταρχάς, πάντα ήξερα ότι ήθελα να επιστρέψω εδώ. Προσπάθησα να το κάνω το 2016, αλλά επέστρεψα στην Αμερική επειδή νόμιζα ότι είχα περισσότερες πιθανότητες να γίνω τατουατζής εκεί.

Η Ικαρία πάντα μου έδινε την αίσθηση του σπιτιού. Η κουλτούρα, ο τρόπος ζωής, η ομορφιά και η γαλήνη που προέρχονται από το να ζεις εδώ με άγγιζαν από παιδί.

Μετά την πανδημία, καταλάβαινα ότι δεν υπήρχε χώρος για μένα στην Αμερική. Ο ρυθμός είναι πολύ γρήγορος και οι εντάσεις πολύ υψηλές. Υπάρχει πάρα πολλή βία και ατομικισμός ενσωματωμένα στην κουλτούρα και χρειαζόμουν να απομακρυνθώ από αυτά.

  • Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισες κατά τη μετάβαση από την Αμερική στην Ικαρία;

Αλήθεια, η αποχώρηση από τους φίλους, την οικογένεια και τους πιστούς πελάτες μου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δυσκολία. Όσο κι αν αγαπώ να βρίσκομαι στην Ικαρία, μου λείπουν οι συνδέσεις και η κοινότητα που είχα δημιουργήσει στο Πίτσμπουργκ.

Καλλιτεχνική Πορεία

  • Πώς ανακάλυψες την αγάπη σου για τα τατουάζ και ποιο ήταν το καθοριστικό σημείο που αποφάσισες να γίνεις tattoo artist;

Από πολύ μικρή ηλικία, πάντα με ελκύε η αισθητική που στα αγγλικά αποκαλείται “εναλλακτική”. Πιρσινγκ, τατουάζ, βαμμένα μαλλιά, μουσική πανκ και άλλα παρόμοια.

Πάντα αισθανόμουν σαν να έβλεπα τη ζωή μέσα από την οπτική γωνία ενός εξωτερικού παρατηρητή. Όταν επέστρεψα στην Αμερική στην ηλικία των δέκα, είδα τηλεοπτικές εκπομπές όπου οι άνθρωποι έκαναν τατουάζ και μιλούσαν για το πώς τους έκανε να νιώθουν περισσότερο ο εαυτός τους. Τότε κατάλαβα ότι αυτό ήθελα στη ζωή μου.

Ωστόσο, η απόφαση να εισέλθω στην βιομηχανία τροποποίησης σώματος ήρθε στα δεκατέσσερά μου, όταν άρχισα κάνοντας piercing στους φίλους μου στο μπάνιο μου χρησιμοποιώντας βελόνες ραψίματος.

  • Πού έμαθες την τέχνη του τατουάζ και πού δούλεψες ως tattoo artist για
    πρώτη φορά;

Ξεκίνησα να μαθαίνω μόνος μου, αλλά στη συνέχεια ένας φίλος μου, ο οποίος είναι επαγγελματίας τατουατζής, μου έδωσε μερικές συμβουλές και με βοηθούσε κατά καιρούς. Με βοήθησε επίσης να βρω την πρώτη μου δουλειά σε ένα κατάστημα. Δούλεψα στο Gypsy Tattoo και στο PMA Tattoo. Και τα δύο βρίσκονται στο Πίτσμπουργκ.

  • Τι σε ενέπνευσε να επιλέξεις το συγκεκριμένο όνομα “Swallowtail Tattoo” για το στούντιό σου;

Ήξερα ότι ήθελα κάτι που να παραπέμπει στη φύση του νησιού. Η πεταλούδα Swallowtail είναι μια κοινή πεταλούδα που υπάρχει εδώ στο νησί και βλέπεις αρκετές από αυτές την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Λέγεται ότι οι πεταλούδες συμβολίζουν την ελευθερία, την ομορφιά, τη μεταμόρφωση και την ψυχή, που πιστεύω ότι αποτελούν σημαντικές πτυχές των τατουάζ.

Δημιουργία του Στούντιο

  • Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που αποφάσισες να ανοίξεις το πρώτο τατουατζίδικο στην Ικαρία;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ένιωθα ότι είχα πολλές άλλες επιλογές. Από το 2018 ασχολούμαι επαγγελματικά με τα τατουάζ και δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου.

Αν υπήρχε ήδη ένα στούντιο τατουάζ εδώ, θα είχα απλώς υποβάλει αίτηση για να εργαστώ εκεί, αλλά αφού δεν υπήρχε, το να ανοίξω ένα φαινόταν ως η επόμενη καλύτερη επιλογή.

  • Ποιες είναι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των τουριστών μέχρι στιγμής;

Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις φαίνεται να είναι ανάμεικτες. Οι τουρίστες θεωρούν πολύ προοδευτική και ενδιαφέρουσα την ύπαρξη ενός στούντιο τατουάζ σε ένα νησί όπως η Ικαρία. Δεν είμαι βέβαιος για τις απόψεις όλων των ντόπιων. Κάποιοι μου είπαν ότι είναι μια άκυρη ιδέα και ότι θα έπρεπε να επαναφέρουμε το κατάστημα σε καφενείο.

Προσωπικά, δεν νομίζω ότι ο Άγιος Κήρυκος χρειάζεται άλλο ένα καφενείο, αλλά καθένας έχει την άποψή του. Έχω συναντήσει μερικούς ντόπιους που είναι πραγματικά χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι το κατάστημα τατουάζ είναι εδώ. Είμαι ευγνώμων για τα σχόλια, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Ζωή ως Τρανς Άτομο

  • Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές στην αντιμετώπιση των τρανς ατόμων μεταξύ Αμερικής και Ικαρίας;

Είναι λίγο δύσκολο να το περιγράψω. Στο Πίτσμπουργκ ζούσα σε μια αρκετά ωραία κοινότητα από queer άτομα. Περίπου το 80% των πελατών μου ήταν τρανς ή queer από κάποια άποψη. Το υπόλοιπο 20% ήταν σύμμαχοι.

Στα κοινά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονταν ή δεν σκέφτονταν τίποτα γι’ αυτό. Από αυτή την άποψη, είναι αρκετά παρόμοιο εδώ στην Ικαρία. Κανείς δεν μου έχει πει κάτι ή δεν με έκανε να αισθανθώ άβολα γι’ αυτό. Νομίζω ότι όποιος μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό είναι αρκετά αξιοπρεπής ώστε να το κρατήσει για τον εαυτό του. Ήμουν τυχερός από αυτή την άποψη, υποθέτω.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι απλώς το γεγονός ότι είμαι το μόνο τρανς άτομο εδώ που γνωρίζω. Στο Πίτσμπουργκ είχα μια μεγάλη κοινότητα τρανσέξουαλ ατόμων με τους οποίους ήμουν φίλος.

  • Έχεις αντιμετωπίσει προκλήσεις ή προκαταλήψεις στην Ικαρία λόγω της ταυτότητάς σου και πώς τις διαχειρίζεσαι;

Ευτυχώς, δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα λόγω της ταυτότητάς μου ως τρανς άτομο εδώ. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι απλά δεν το γνωρίζουν ή δεν το θεωρούν σημαντικό, και αυτό είναι εντάξει για μένα.

Περισσότεροι άνθρωποι με έχουν πλησιάσει για να με κατακρίνουν για το ότι έχω πολλά τατουάζ παρά για οτιδήποτε άλλο, κάτι που το βρίσκω λίγο αστείο.

Προσωπική Ζωή και Υποστήριξη

  • Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της οικογένειάς σου στην νέα σου ζωή και καριέρα στην Ικαρία;

Είναι ανεκτίμητη. Δεν θα μπορούσα ούτε καν να φανταστώ να κάνω πραγματικότητα αυτό το όνειρο χωρίς τη βοήθεια και τη στήριξη της οικογένειάς μου. Ο πατέρας μου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές μου από την πρώτη στιγμή. Με βοήθησε να κάνω το στούντιο τατουάζ αυτό που είναι και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων.

Επιπλέον, πρέπει να αναφέρω τα αδέλφια και τη μητέρα μου για τη συναισθηματική στήριξη που μου προσέφεραν καθ’ όλη τη διαμονή μου εδώ, παρότι ζουν στην άλλη πλευρά του ωκεανού.

  • Πώς περνάς την καθημερινότητά σου στο νησί και τι σου αρέσει περισσότερο στη ζωή εδώ;

Μου αρέσει να περνώ τον περισσότερο χρόνο μου με τους σκύλους μου, όταν δεν βρίσκομαι στο στούντιο τατουάζ. Ένας από τους λόγους που μετακόμισα στην Ικαρία ήταν λόγω του πόσο ήσυχη και γαλήνια είναι. Απολαμβάνω να ασχολούμαι με την τέχνη, την ανάγνωση και το να κάθομαι στην αυλή μου. Δεν ζω μια πολυάσχολη ή κοινωνική ζωή, κάτι που για μένα είναι ιδανικό. Πάντα ήμουν τύπος που απολαμβάνει το σπίτι, και η Ικαρία είναι ένα εξαιρετικό μέρος γι’ αυτό.

Μελλοντικά Σχέδια

  • Έχεις κάποια συγκεκριμένα σχέδια ή φιλοδοξίες για το μέλλον της καριέρας σου;

Για πολύ καιρό, ο μόνος μου στόχος ήταν να γίνω καλλιτέχνης τατουάζ. Τώρα που το πέτυχα αυτό, δεν μπορώ να πω ότι έχω κάτι άλλο στο μυαλό μου. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας των 20 μου χρόνων ήμουν φιλόδοξος και δούλευα ασταμάτητα. Ήρθα στην Ικαρία για να απομακρυνθώ από την κουλτούρα της βιασύνης. Η μόνη μου φιλοδοξία για την καριέρα μου αυτή τη στιγμή είναι να συνδεθώ με τους ανθρώπους της Ικαρίας και να κάνω τα καλύτερα τατουάζ που μπορώ.

  • Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι για το “Swallowtail Tattoo” και πώς σκοπεύεις να τους επιτύχεις;

Αυτό είναι ένα ερώτημα για το οποίο δεν μπορώ να πω ότι με έχει απασχολήσει. Υποθέτω ότι οι στόχοι μου είναι αρκετά απλοί. Θέλω απλώς να κάνω ωραία τατουάζ με ωραίους ανθρώπους.

Θα ήθελα πραγματικά να αρχίσω να κάνω περισσότερα σχέδια από τα flash books μου. Θεωρώ τον εαυτό μου καταρχήν καλλιτέχνη και μετά τατουατζή. Για τον περισσότερο κόσμο, η διάκριση ανάμεσα σε καλλιτέχνη και τατουατζή δεν είναι πραγματικά σημαντική ή δεν τους ενδιαφέρει, αλλά για μένα είναι πολύ ικανοποιητικό να έχει η τέχνη μου τόσο βαθιά απήχηση ώστε κάποιος να θέλει να τη φέρει στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Όσον αφορά το μέλλον του μαγαζιού, θα ήθελα κάποια στιγμή να είμαι σε θέση να προσλάβω άλλον έναν καλλιτέχνη. Η δουλειά τείνει να αυξάνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, κάτι που είναι υπέροχο, αλλά μερικές φορές η ζήτηση είναι περισσότερη από ό,τι μπορώ να αντέξω μόνος μου, οπότε θα ήταν ωραίο να έχω έναν άλλο καλλιτέχνη να βοηθάει τους μήνες με πολλή δουλειά.

Ωστόσο, δεν έχω συγκεκριμένα σχέδια. Απλώς ακολουθώ τη ροή και βλέπω πού θα με οδηγήσει.

Προσωπική Ικανοποίηση

  • Πόσο ικανοποιημένος νιώθεις με την απόφασή σου να ζήσεις και να δουλεύεις στην Ικαρία;

Συνολικά, θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος με την απόφασή μου. Κάποιες μέρες είναι δύσκολο διότι είχα μια ιδανική καριέρα στο Πίτσμπουργκ. Οι περισσότεροι πελάτες μου εκεί έρχονταν ειδικά σε μένα για τα σχέδιά μου αντί να φέρνουν τα δικά τους.

Ωστόσο, είμαι απλώς χαρούμενος που έχω τη δυνατότητα να κάνω τατουάζ. Η δουλειά εδώ είναι καλύτερη από ό,τι περίμενα και είμαι ευγνώμων σε όλους όσους δείχνουν εμπιστοσύνη και υποστηρίζουν την επιχείρησή μου.

  • Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλους καλλιτέχνες που σκέφτονται να ακολουθήσουν ένα παρόμοιο μονοπάτι;

Η συμβουλή μου θα ήταν να κάνουν την έρευνά τους πριν μετακομίσουν σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή με μικρό πληθυσμό. Εγώ είχα την τύχη να έχω ήδη ζήσει στην Ικαρία ως παιδί, οπότε γνώριζα σε μεγάλο βαθμό τι να περιμένω.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να κάνουν αυτό που νιώθουν σωστό. Αν ένας καλλιτέχνης αισθάνεται ότι θα είναι ευτυχισμένος και εμπνευσμένος σε ένα μέρος όπως η Ικαρία, τότε να το κάνει. Η ζωή είναι σύντομη και η εσωτερική γαλήνη είναι σημαντική. Σίγουρα πιο σημαντική από τα χρήματα και την ασταμάτητη δουλειά.

Εμπειρίες με Πελάτες

  • Πώς είναι η εμπειρία σου να δουλεύεις με πελάτες από διαφορετικά μέρη του κόσμου στην Ικαρία;

Η εμπειρία να δουλεύω στην Ικαρία με πελάτες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, είναι απόλυτα αγαπημένη πτυχή της εργασίας εδώ. Η δουλειά μου πάντα μου επέτρεπε να γνωρίζω ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα των οποίων οι εμπειρίες διαφέρουν από τις δικές μου. Είναι ένας από τους κύριους λόγους που ασχολήθηκα με αυτή τη δουλειά.

Η Ικαρία συγκεκριμένα μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους που είμαι σίγουρος ότι δεν θα συναντούσα αν δεν ήμουν εδώ. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τουρίστες που έχουν έρθει στο νησί από όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλη τιμή να μπορώ να καθίσω μαζί τους και να ακούσω τις ιστορίες τους ενώ τους κάνω ένα τατουάζ που θα τους θυμίζει το χρόνο που πέρασαν στο νησί.

Ακόμη και το να κάνω τατουάζ σε ντόπιους είναι καταπληκτικό. Το να κάθομαι με ανθρώπους που έχουν ζήσει εδώ όλη τους τη ζωή με βοηθά να νιώθω πιο συνδεδεμένος με το νησί. Να ακούω πώς μιλάνε, να μοιράζονται τις ιστορίες τους, μου θυμίζει ότι έκανα τη σωστή επιλογή.

  • Έχεις κάποια ιδιαίτερη ιστορία ή εμπειρία με κάποιον πελάτη που θα ήθελες να μοιραστείς;

Υπάρχουν μερικές που μου έρχονται στο μυαλό, αλλά μία που είμαι σίγουρος ότι θα μου μείνει για πάντα είναι ένα ζευγάρι που ήρθε από τον Καναδά πέρυσι. Ήρθαν στο στούντιο ζητώντας ένα τατουάζ που να αντιπροσωπεύει το σκυλί τους, τον Sesame. Καταλήξαμε σε τατουάζ με ένα φυτό σησαμιού στο χέρι του άντρα και γενικά περάσαμε υπέροχα δουλεύοντας μαζί.

Λίγες μέρες μετά το τατουάζ, με πήραν τηλέφωνο και μου ζήτησαν να είμαι ο μάρτυρας στον γάμο τους. Αποδείχθηκε ότι είχαν έρθει στην Ικαρία και είχαν αποφασίσει να παντρευτούν μυστικά. Ήταν πραγματικά τιμή μου και μια από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες που είχα με κάποιον πελάτη στην καριέρα μου.

Σχέση με τα Τατουάζ

  • Τι σημαίνουν τα τατουάζ για εσένα προσωπικά και πώς σε βοήθησαν στην αποδοχή του εαυτού σου;

Για μένα, τα τατουάζ είναι απλώς μια ακόμη μορφή αυτοέκφρασης, όπως ένα νέο κούρεμα ή ο τρόπος που ντύνεσαι. Ωστόσο, υπάρχει ένα στοιχείο μονιμότητας στα τατουάζ που δεν υπάρχει σε άλλες μορφές αυτοέκφρασης. Αν δεν σου αρέσουν τα ρούχα σου, μπορείς να αγοράσεις καινούργια. Αν δεν σου αρέσουν τα μαλλιά σου, μπορείς απλώς να τα αλλάξεις. Στα τατουάζ, μπορείς να κάνεις καλύψεις ή να χρησιμοποιήσεις λέιζερ, οπότε δεν χρειάζεται να είναι πραγματικά μόνιμα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο και ακριβό να αλλάξεις γνώμη.

Με αυτόν τον τρόπο, τα τατουάζ είναι ένας τρόπος καταγραφής του ποιος είσαι κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Όλες οι διαφορετικές εκδοχές του εαυτού σου και τα ενδιαφέροντα που είχες ζουν πάντα μαζί σου. Τα τατουάζ μου επέτρεψαν να δημιουργήσω έναν οπτικά ενδιαφέρον και συναισθηματικό δεσμό με το σώμα μου. Όταν αρχίζεις να κάνεις πολλά τατουάζ, δεν είναι μόνο για την τέχνη, γίνεται επίσης για την εμπειρία του να κάνεις τατουάζ. Το να μάθεις να αντέχεις την δυσφορία και τον πόνο είναι μια δεξιότητα. Το να βγεις στο τέλος του τατουάζ και να αναγνωρίσεις τη δύναμη που διαθέτεις για να αντέξεις κάτι τέτοιο είναι απίστευτα απελευθερωτικό. Και το μπόνους είναι ότι καταλήγεις με ένα όμορφο σημάδι που τιμά και συμβολίζει την εμπειρία.

  • Πώς αντιδράς στις ερωτήσεις των ανθρώπων που αναρωτιούνται γιατί έχεις τόσα τατουάζ και τι σημαίνουν για εσένα;

Είναι αστείο γιατί αυτό συμβαίνει συχνά εδώ στην Ικαρία. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα τόσους ανθρώπους να είναι τόσο περίεργοι για τα τατουάζ μου. Συνήθως προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής. Αν αισθάνομαι ότι το άτομο προσεγγίζει την ερώτηση με γνήσια περιέργεια, χαίρομαι να καθίσω και να μιλήσω για τα τατουάζ μου.

Ωστόσο, πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι ερωτήσεις προέρχονται από μια πρόθεση να με κρίνουν, οπότε απλώς γελάω και λέω “Γιατί έτσι μου άρεσε”. Αυτή είναι ακόμα μια ειλικρινής απάντηση. Τα περισσότερα από τα τατουάζ μου δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Μου άρεσε ο τρόπος που έδειχναν και ήθελα να διακοσμήσω το δέρμα μου. Τα τατουάζ που επέλεξα λόγω της μεγάλης συναισθηματικής τους αξίας είναι αυτά για τα οποία έχω μετανιώσει. Στην πραγματικότητα, έχω καλύψει την πλειοψηφία αυτών με τατουάζ που δεν σημαίνουν τίποτα και τώρα μου αρέσουν πολύ περισσότερο.

Τα τατουάζ δεν χρειάζεται να σημαίνουν κάτι βαθύτερο από “Απλά νομίζω ότι είναι ωραίο” αν αυτό είναι που νιώθεις.

Προσωπική Έκφραση

  • Πώς τα τατουάζ σε βοήθησαν να νιώσεις πιο άνετα με το σώμα σου, ειδικά πριν και μετά τη μαστεκτομή;

Δεν είμαι σίγουρος πώς να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ο πιο απλός τρόπος να το εκφράσω είναι ότι το να είσαι άτομο με πολλά τατουάζ και ταυτόχρονα τρανς άτομο, απαιτεί να αναλύσεις τη σχέση σου με το σώμα σου με έναν τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς δεν θα βιώσουν ποτέ στη ζωή τους.

Το να μπορώ να κάνω τατουάζ πριν την επέμβαση μου έδωσε μια διέξοδο για να διοχετεύσω την επιθυμία μου να αλλάξω το σώμα μου, ώστε να νιώθω πιο άνετα με αυτό.

Κάνοντας τατουάζ ποτέ δεν ένιωθα σαν να προσθέτω κάτι στο σώμα μου. Απλά ένιωθα περισσότερο σαν να αποκαλύπτω κάτι που ήδη υπήρχε.

  • Πιστεύεις ότι η τέχνη του τατουάζ μπορεί να είναι μια μορφή ενδυνάμωσης για τα τρανς άτομα και άλλους που νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τον εαυτό τους;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει ποτέ τρανσέξουαλ άτομο που να μην έχει τατουάζ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άτομα χωρίς τατουάζ, αλλά για πολλούς από εμάς, τα τατουάζ είναι από τους πρώτους τρόπους που βρίσκουμε για να εκφραστούμε πραγματικά.

Ειδικά οι άνθρωποι της γενιάς μου και παλαιότεροι, αισθανόμασταν σαν να μας έλειπαν οι λέξεις για να περιγράψουμε την εμπειρία μας μέχρι πολύ αργότερα στη ζωή μας. Δεν είχαμε πρόσβαση σε ορμόνες, χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ., μέχρι πολύ μετά τη συμπλήρωση των 18. Αλλά στα περισσότερα μέρη μπορείς να κάνεις τατουάζ στα 18 και μερικές φορές και νωρίτερα, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι.

Η αυτοέκφραση ανήκει σε όλους. Ανεξάρτητα από το αν είσαι τρανσέξουαλ ή όχι, ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι με εξουσία έχουν καθορίσει τι είναι ηθικά και κοινωνικά αποδεκτό να κάνουμε με τα σώματά μας. Κατά τη γνώμη μου, το τατουάζ είναι μια άμεση πρόκληση προς αυτή την ιδέα. Ένα άμεσο «άντε γαμήσου».

Πρέπει όλοι να έχουμε το δικαίωμα να ζούμε στα σώματά μας όπως επιθυμούμε, και το τατουάζ βοηθάει πολλούς ανθρώπους να το επιτύχουν.

Τεχνικές και Στυλ

  • Ποιες τεχνικές και στυλ τατουάζ προσφέρεις στο στούντιο σου και τι ιδιαίτερο προσφέρεις στους πελάτες σου;

Ειδικεύομαι στα αμερικανικά παραδοσιακά τατουάζ, γνωστά εδώ στην Ελλάδα ως “old school”, καθώς και στα μαύρα και γκρι εικονογραφικά τατουάζ, που ουσιαστικά είναι λεπτομερή σχέδια με σκίαση από κουκίδες (dotwork).

Είμαι ανοιχτός στο να κάνω τατουάζ και άλλων στυλ, αλλά αυτά είναι τα δύο που απολαμβάνω περισσότερο να δουλεύω.

Όσον αφορά στις ιδιαίτερες υπηρεσίες για τους πελάτες μου, πιστεύω ότι τα “flash” σχέδια μου εμπίπτουν σε αυτό το φάσμα. Έχω μερικά σχέδια που είναι επαναλαμβανόμενα, αλλά τα περισσότερα από τα σχέδια που προσφέρω από τα βιβλία μου είναι “one offs” (δεν επαναλαμβάνονται). Αυτό σημαίνει ότι κάνω το τατουάζ μια φορά και μετά αποσύρω το σχέδιο. Έτσι, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα μοναδικό τατουάζ, κάτι που θεωρώ πολύ ξεχωριστό.

  • Πώς η εμπειρία σου από το εξωτερικό (ΗΠΑ) επηρεάζει την δουλειά σου στην Ικαρία;

Νομίζω ότι ο πιο προφανής τρόπος είναι ότι, δουλεύοντας ως καλλιτέχνης τατουάζ στην Αμερική για τόσο καιρό, μπόρεσα να καταλάβω ποια μέρη της διαδικασίας τατουάζ λειτουργούσαν για μένα και ποια όχι.

Στην Αμερική είχα μια πιστή πελατεία που έπρεπε να κλείσει ραντεβού μήνες νωρίτερα. Έπρεπε να συμπληρώσουν ένα έντυπο κράτησης που έδινα μόνο μια καθορισμένη ημέρα κάθε μήνα. Δεν δεχόμουν άμεσα μηνύματα στα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κρατήσεις ραντεβού και οι περισσότεροι πελάτες έκλειναν σχέδια από τα δειγματολόγιά μου αντί να έρθουν με τις δικές τους ιδέες.

Όταν μετακόμισα στην Ικαρία και άρχισα να σχεδιάζω το άνοιγμα του στούντιο τατουάζ, ήξερα ότι αυτή η διαδικασία δεν θα λειτουργούσε εδώ. Ήξερα ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να καθιερωθώ και να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ντόπιων. Επίσης, γνώριζα ότι έπρεπε να κάνω τη διαδικασία κράτησης πιο ανοιχτή και διαθέσιμη σε περισσότερους ανθρώπους, επειδή δεν είχα την ίδια πελατεία όπως στην Αμερική.

Θα έλεγα λοιπόν ότι η εργασία στην Αμερική με βοήθησε να καταλάβω τι να μην κάνω εδώ. Ίσως στο μέλλον να χρειαστεί να αλλάξω ξανά τα πράγματα, αλλά προς το παρόν έχω βρει αυτό που λειτουργεί για τους πελάτες μου στην Ικαρία.

Προώθηση της Τέχνης

  • Πώς σκοπεύεις να προωθήσεις την τέχνη του τατουάζ στην Ικαρία και να την κάνεις πιο αποδεκτή στην τοπική κοινωνία;

Προσπαθώ να αφήνω τη δουλειά μου να μιλάει από μόνη της. Δεν προσπαθώ να πείσω ή να επηρεάσω τους ανθρώπους να έρθουν και να κάνουν τατουάζ.

Η απόφαση να κάνεις τατουάζ είναι μια βαθιά προσωπική επιλογή που πρέπει να γίνεται χωρίς εξωτερική πίεση ή παρεμβάσεις. Είναι παράξενο να κρατάς ως επιχειρηματίας μια τέτοια ισορροπία, γιατί προφανώς χρειάζομαι χρήματα για να επιβιώσω. Αλλά τελικά, το τατουάζ για μένα είναι πρωτίστως τέχνη και μετά εργασία.

Θα έκανα τατουάζ ακόμα και αν η έννοια του χρήματος δεν υπήρχε και ζούσαμε σε μια τέλεια ουτοπία όπου δεν θα χρειαζόταν να δουλεύουμε για πράγματα όπως η στέγη και το φαγητό.

Όσον αφορά λοιπόν την προώθηση των τατουάζ, ελπίζω απλώς ότι οι πελάτες μου θα φύγουν αρκετά ευχαριστημένοι και ενδυναμωμένοι ώστε να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους.

  • Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η επιχείρησή σου στην αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από το τατουάζ;

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν νομίζω ότι είναι “δική μου δουλειά” να αλλάξω τις απόψεις των άλλων για το τατουάζ. Οι άνθρωποι θα έχουν τα δικά τους συναισθήματα γι’ αυτό, όπως και να έχει. Ένα από τα όμορφα πράγματα με τα τατουάζ είναι ότι καταλήγουν σε αυτούς που είναι προορισμένοι να τα έχουν. Οι άνθρωποι σε όλη την ιστορία και σε διαφορετικούς πολιτισμούς πάντα έλκονταν προς την ιδέα του να σημαδέψουν το δέρμα τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Σίγουρα δεν με πειράζει να κάτσω και να μιλήσω στους ανθρώπους για το τατουάζ. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα συζήτησης. Ευχαρίστως θα συζητήσω με τους ανθρώπους για την κουλτούρα, την ασφάλεια και την ιστορία του τατουάζ, αν θέλουν να μάθουν γι’ αυτά.

Διαφορετικά, αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται, τότε είναι δικαίωμά του και και δεν του κρατάμε κακία.

Διαφοροποίηση και Προσέγγιση

  • Τι πιστεύεις ότι σε διαφοροποιεί από άλλες επιχειρήσεις τατουάζ;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, τίποτα. Διαχειρίζομαι την επιχείρησή μου και την πρακτική μου στο τατουάζ με τρόπο που πιστεύω ότι όλοι οι καλλιτέχνες τατουάζ θα έπρεπε.

Η πρακτική μου επικεντρώνεται στην ασφάλεια, τη συναίνεση και την επικοινωνία.

Όταν συνεργάζεσαι τόσο στενά με άλλους ανθρώπους όπως κάνεις με το τατουάζ, είναι μια οικεία και προσωπική εμπειρία από τη φύση της. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με επαγγελματισμό και σεβασμό, κάτι που δυστυχώς δεν είναι πάντα προτεραιότητα όλων των καλλιτεχνών τατουάζ.

  • Πώς δημιουργείς ένα κλίμα άνεσης και εμπιστοσύνης με τους πελάτες σου και ποια είναι η φιλοσοφία σου στην εξυπηρέτηση;

Όπως ανέφερα, η συναίνεση και η επικοινωνία είναι μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που προσπαθώ να φέρω στο προσκήνιο της πρακτικής μου στο τατουάζ.

Όταν η δουλειά σου είναι να αγγίζεις το σώμα κάποιου σε ένα περιβάλλον φυσικής εγγύτητας, υπάρχει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που σου παρέχουν οι πελάτες σου και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Πάντα ρωτάω αν έχω την άδεια να αγγίξω κάποιον, κάτι που μερικοί πελάτες θεωρούν λίγο ανόητο, αφού βρίσκονται εκεί με την κατανόηση ότι το άγγιγμά μου είναι αναπόφευκτο. Αλλά τελικά, ο πελάτης έχει τον έλεγχο.

Ακόμα κι αν έχει έρθει για να κάνει τατουάζ, μερικές φορές αλλάζει γνώμη ή δεν είναι εντελώς έτοιμος/η να ξεκινήσει. Πρέπει να αισθάνεται αρκετά άνετα για να εκφράσει τις ανησυχίες ή τις αντιρρήσεις του/της και προσπαθώ να δίνω πολλαπλές ευκαιρίες να κάνουν ακριβώς αυτό.

Σημεία του Σώματος και Υπηρεσίες

  • Ποια σημεία του σώματος επιλέγουν συχνά οι πελάτες σου για τατουάζ και ποιες υπηρεσίες προσφέρεις για την κάλυψη ραγάδων ή ουλών;

Νομίζω ότι οι πιο κοινές περιοχές που ζητούν να κάνουν τατουάζ είναι τα χέρια και τα πόδια. Είναι τα πιο ορατά σημεία και στους ανθρώπους αρέσει η ιδέα να επιδεικνύουν τα τατουάζ τους.

Το ωραίο με αυτά τα σημεία είναι ότι είναι επίσης αρκετά εύκολα να καλυφθούν με ρούχα, οπότε αν έχετε δουλειά που δεν επιτρέπει να έχετε εμφανή τατουάζ, μπορείτε να το καλύψετε.

Οι ουλές και οι ραγάδες συνήθως είναι αρκετά εύκολο να καλυφθούν, αρκεί να έχουν επουλωθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ενδεχομένως να μην μπορείτε να καλύψετε την υφή τους, αλλά μπορείτε να καλύψετε την όψη τους.

Ο ουλώδης ιστός είναι ένας αβέβαιος τύπος δέρματος για τατουάζ. Μερικές ουλές απορροφούν το μελάνι πολύ καλά και μερικές όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να προσδιοριστεί μέχρι να κάνετε πραγματικά το τατουάζ.

Ευτυχώς, το τατουάζ ουλών είναι παρόμοιο με το τατουάζ οποιουδήποτε άλλου σημείου, γιατί το δέρμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Ακόμα και διαφορετικά μέρη του σώματος στο ίδιο άτομο χρειάζεται να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Έτσι, αν κάποιος προβληματίζεται σχετικά με το να καλύψει ουλές ή ραγάδες αλλά διστάζει επειδή φοβάται ότι δεν θα πετύχει, η συμβουλή μου είναι να το κάνει.

  • Σε ποια σημεία του σώματος μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια τατουάζ;

Σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος ενέχουν τους ίδιους κινδύνους, όπως μολύνσεις ή πιθανή ουλοποίηση. Θα έλεγα να αποφύγετε το τατουάζ στα μάτια σας και πάνω από οποιαδήποτε ελιά ή μεγάλη φακίδα.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες τατουάζ αποφεύγουν τις ελιές και τις φακίδες επειδή γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να τις καλύψουν, αλλά είναι επίσης καλό για τους πελάτες να ξέρουν και αυτές τις πληροφορίες.

  • Συνήθως προτείνεις εσύ το σχέδιο και την τεχνική ή ο πελάτης ή σε συνεργασία;

Εξαρτάται από τον πελάτη. Κάποιοι έρχονται και ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και κάποιοι άλλοι χρειάζονται να τους βοηθήσω και να συνεργαστώ σε αυτό το κομμάτι μαζί τους. Είμαι ανοιχτός και στις δύο διαδικασίες. Θα δώσω την επαγγελματική μου άποψη αν νιώθω ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια θέματα με τη διατήρηση του τατουάζ που μου ζητάει ο πελάτης, αλλά κατά τα άλλα τον αφήνω να αποφασίσει πόσο θέλει να εμπλακώ.

  • Ποια είναι η διαδικασία για να κλείσει κάποιος ραντεβού στο “Swallowtail Tattoo” και ποιες μέρες είναι διαθέσιμο το κατάστημα;

Προσπαθώ να κρατάω τη διαδικασία αρκετά απλή. Μπορείτε να μου στείλετε ένα άμεσο μήνυμα στους λογαριασμούς μου στο Instagram @swallowtailtattoo και @frankiefasthands.ttt.

Μπορείτε επίσης να στείλετε ένα email στο swallowtailtattoo@gmail.com.

Το στούντιο είναι συνήθως ανοιχτό από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. κάθε μέρα εκτός από τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Μερικές φορές αυτό αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πελατών μου, αλλά αν θέλετε απλώς να περάσετε από το στούντιο και να συζητήσουμε, αυτές είναι οι μέρες που μπορείτε συνήθως να με βρείτε εκεί.

Αυτή ήταν λοιπόν η συνέντευξη με τον Frank Xenakis, τον καλλιτέχνη πίσω από το πρώτο Tattoo Studio στην Ικαρία. Σε έναν κόσμο όπου συχνά προσπαθεί να μας επιβάλλεται τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να φαινόμαστε, τα τατουάζ μας δίνουν την ελευθερία να επιλέξουμε εμείς τι θέλουμε να πούμε και πώς θέλουμε να το πούμε. Και αυτό είναι ίσως το πιο όμορφο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img