13.8 C
Ikaria
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Πρόταση για αναγνώριση του αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

Δείτε επίσης

Το αναματόμελο Ικαρίας είναι ένα μοναδικό προϊόν με ιστορία και παράδοση

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάζει το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας την πρόταση για την αναγνώριση του αναματόμελου της Ικαρίας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης θα παρευρεθεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρουτουνιάν Σέρκος, ο οποίος και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, ενώ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα εκπροσωπήσουν η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη και ο Έπαρχος Ικαρίας Κωνσταντίνος Μαρκάκης.

Το αναματόμελο της Ικαρίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής διατροφής και συνδέεται με τη μακροζωία των κατοίκων του νησιού. Διακρίνεται για το σκούρο καστανό χρώμα και την έντονη γεύση του, ξεχωρίζοντας από τα μέλια άλλων ανθοφοριών. Οι πολλαπλές βιβλιογραφικές αναφορές και τα άρθρα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς αποδεικνύουν την εξαιρετική ποιότητα και τη διαφορετικότητα αυτού του μελιού.

Για την υποβολή της πρότασης πραγματοποιήθηκε λεπτομερής εθνολαογραφική έρευνα, καταγράφοντας την ιστορία, τους δεσμούς του με την Ικαρία, καθώς και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Η καταγραφή των στοιχείων που διακρίνουν τον τρόπο και τον τόπο παρασκευής του μελιού αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την πρόταση.

Η ονομασία του αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν ΠΟΠ δίνει στο μέλι αυτό μια ξεχωριστή ταυτότητα, συνδέοντας την ιστορία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας με την κατανάλωσή του. Η αναγνώριση αυτή θα οδηγήσει σε καλύτερες τιμές πώλησης και αύξηση του μεριδίου αγοράς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Ικαρία και την οικονομία του νησιού.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της Ικαρίας καλούνται να παραστούν στην εκδήλωση, καθώς η ανάδειξη ενός τοπικού προϊόντος είναι προς όφελος όλων.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα (03/04/2024):

Θέμα: Παρουσίαση πρότασης χαρακτηρισμού του Αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν Π.Ο.Π από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα το Σάββατο 6 Απριλίου στις 19.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παρουσιάσει το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στις 19.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας την πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστεί το μέλι Άναμα της Ικαρίας προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Το είδος αυτό μελιού αποτελεί στοιχειό της διατροφής των κατοίκων του νησιού και θεωρείται από πολλούς ότι συμβάλει στην μακροζωία τους. Ξεχωρίζει από τα μέλια του άλλων ανθοφοριών καθώς διακρίνεται από το σκούρο καστανό του χρώμα και την έντονη γεύση του. Οι βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με την ιδιαιτερότητα αυτού του μελιού είναι πολλές καθώς και τα άρθρα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και το διαδίκτυο που συστήνουν στους επισκέπτες να το δοκιμάσουν με κάθε ευκαιρία επίσκεψης στο νησί της Ικαρίας.

Για τις ανάγκες της πρότασης που κατατέθηκε έγινε λεπτομερής εθνολαογρφική έρευνα για την καταγραφή της ιστορίας του, του δεσμού του με την Ικρία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθώς και καταγραφή των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον τρόπο και τόπο παρασκευής του.

Ο χαρακτηρισμός του Αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν Π.Ο.Π καθιστά αποκλειστική την παραγωγή του στο νησί της Ικαρίας, προσδίδει στο προϊόν «ταυτότητα» συνδέοντας την ιστορία, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας και την μακροβιότητα τους με την κατανάλωσή του. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα ήδη μελιού βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους παραγωγούς της Ικαρίας να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές πώλησης, αύξηση του μεριδίου αγοράς (επίτευξη περισσότερων μακροχρόνιων συνεργασιών με μεταπωλητές, τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λ.π.) δημιουργώντας έτσι μοχλό ανάπτυξης για τη μελισσοκομία στην Ικαρία αλλά και για την οικονομία του νησιού.

Προσκαλούμε όλους τους φορείς και κατοίκους του νησιού της Ικαρίας να παραστούν στη εκδήλωση μιας και είναι γνωστό ότι όταν αναδεικνύεται ένα τοπικό προϊόν είναι προς όφελος όλων και πρέπει όλοι να είναι ενημερωμένοι.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής
η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα
Αναστασία Αντωνέλλη

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img