Εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τηρούν το πρωταπριλιάτικο έθιμο
Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα των ανθρώπων, τα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Πρόκειται για μία διασκεδαστική συνήθεια με καταγωγή από τους αρχαίους Κέλτες που έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ οι ρίζες της εντοπίζονται στην ανάγκη του ανθρώπου για γέλιο και διασκέδαση.
Οι αρχαίοι Κέλτες συνήθισαν την Πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές όμως γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για δήθεν μεγάλες ψαριές έδιναν κι έπαιρναν.
Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή όμως δημιούργησε προβλήματα και σύγχυση στον λαό. Έτσι, όσοι από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν αυτή την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν και να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Στη συνέχεια το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος διαδόθηκε και καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που την ημέρα της Πρωταπριλιάς μεταδίδουν ειδήσεις – φάρσες, με κάποιες από αυτές μάλιστα πολύ επιτυχημένες.
Καλό μήνα!