8.7 C
Ikaria
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
- Advertisement -

8η Μαρτίου: Ημέρα μνήμης για τους αδιάκοπους αγώνες του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος

Δείτε επίσης

Αφιερωμένη στην ανάδειξη των προβλημάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών

Η 8η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1977 και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day). Μία ημέρα μνήμης για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος, αλλά ταυτόχρονα και μία ημέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Ημέρα της Γυναίκας έχει μία μακρά ιστορία συνδεδεμένη με τους αγώνες των γυναικών, τη μόρφωση και την ψήφο τους, με περιορισμούς, εξευτελισμούς και δημόσιες απειλές. Η εφημερίδα “Daily Mail” μάλιστα επινόησε τον όρο “σουφραζέτα”, έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως υποτιμητικός χαρακτηρισμός εναντίον των μελών του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου, εναντίον των γυναικών που πλημμύριζαν τους δρόμους του Λονδίνου στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η 8η Μαρτίου είναι μία υπενθύμιση αυτού του πολυετούς, δυναμικού αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Είναι, ίσως, η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο. Μια γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά τους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Και έγραψαν την Ιστορία αλλιώς.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπάρχει για να μας θυμίζει τις αδιάκοπες μάχες ενός αγώνα που δεν συναντά γεωγραφικά σύνορα, που εντοπίζουμε σε χώρους εργασίας, σε Κοινοβούλια, σε κοινωνία και σε οικογένειες, στους δρόμους.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, στο πλαίσιο των «Όψεων: Δικαίωμα μου» που πραγματοποιούνται με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δημοσίευσε ένα σποτ με θέμα το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος και το διαχρονικό αίτημα του φεμινισμού για αναπαραγωγική ελευθερία.

Με κεντρικό μήνυμα «είναι δικαίωμα μου να αναγνωρίζω μόνη μου τις επιθυμίες μου, να αποφασίζω για τη ζωή μου μακριά από κοινωνικές πιέσεις, μακριά από στερεότυπα», στόχος του σποτ είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη των στερεοτυπικών αντιλήψεων, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες γυναίκες.

Παρακολουθήστε το σποτ του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή:

 

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img