21.3 C
Ikaria
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Advertisement -

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ικαριώτισσας φιλολόγου και ποιήτριας Ηρώς Τσαρνά

Δείτε επίσης

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων το “Αναχάραξη”

Το νέο βιβλίο της Ικαριώτισσας φιλολόγου και ποιήτριας Ηρώς Τσαρνά, με τίτλο “Αναχάραξη, “ταξιδεύει” ήδη από τις Εκδόσεις Νίκας – Ελληνική Παιδεία ΑΕ.

Το βιβλίο εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό και ήδη βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Ο εκδότης το χαρακτηρίζει ως διήγημα, η δημιουργός του κάπως πιο σύνθετο… Όπως κι αν είναι, η Ηρώ Τσαρνά θα χαϊδεύψει και πάλι την ψυχή του αναγνώστη.

Η Ηρώ Τσαρνά μας δήλωσε για το νέο της βιβλίο:

Διήγημα, νουβέλα; Θα έλεγα μια σπονδυλωτή αφήγηση, ξεχωριστά τμήματα που δένουν μεταξύ τους με κοινούς παρονομαστές, βιώματα, στο νησί ή στην πόλη, σκέψεις, κυρίως λέξεις, εικόνες, συναισθήματα.

Η πρόζα πλαισιώνεται και από ποιήματα που συναινούν στο γενικότερο κλίμα του βιβλίου.

Πρωταγωνιστούν πρόσωπα και πράγματα, μνήμες που αγγίζουν το παρελθόν, ενισχύουν το παρόν και τροφοδοτούν το μέλλον.

Μια ραχοκοκαλιά αποτίμησης στιγμών, της ζωής της ίδιας, εμφορούμενης από λύπη, νοσταλγία, ανοιχτά ερωτήματα και πολλή αγάπη.

Όσα, μέσα στον χρόνο, δεν πετάς, στο καλάθι, να το πούμε των αχρήστων; ας το πούμε καλύτερα των αδιάφορων.

Όλα αυτά γραμμένα με μελάνι τίντα, που πάει να πει, κάπως ψιθυριστά, πάντως όχι φωναχτά!

Οι Εκδόσεις Νίκας – Ελληνική Παιδεία Α.Ε., στο σημείωμά τους για την Ηρώ Τσαρνά, αναφέρουν:

Η Ηρώ Τσαρνά γεννήθηκε στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Πήγε σχολείο στην Αθήνα (Πατήσια, Κυψέλη). Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και Γαλλικής Φιλολογίας (Γαλλική Ακαδημία, Λογοτεχνική Μετάφραση στη Γαλλική Ακαδημία. D.E.A. Doctorat Strasbourg II). Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ (Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης). Συνεργάστηκε επί διετία με εκδόσεις και συνέβαλε στη συγγραφή κειμένων για τη Λογοτεχνία σε Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και στον τόμο Βιογραφίες, Εργογραφίες Ελλήνων συγγραφέων. Εργάστηκε για σειρά ετών σε σχολεία της Ελλάδας και επί μια πενταετία στο Λουξεμβούργο.

Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, δυο νουβέλες, ένα θεατρικό, έχει μεταφράσει κείμενα από τα γαλλικά (φιλοσοφία, ποίηση, πεζογραφία) και ένα ακόμη κείμενο μετάφρασης βρίσκεται προς έκδοση. Επιμελήθηκε: α) Ανθολογία Ικάριων ποιητών) συγγραφή και επιστημονική επιμέλεια, μαζί την με Τούλα Σπανού, Τα Δελφικά Παραγγέλματα στο μονοπάτι της Ικαρίας. Συμμετείχε σε τρία βιβλία: α) D’ une frontière à l’ autre… β) Αριστείδης Ε. Φουτρίδης, γ) Από τη Σαπφώ έως την Έμιλυ Ντίκινσον, Γυναίκες ποιήτριες μέσα στον χρόνο και περιοδικά: Σεμινάριο της Π.Ε.Φ., Φιλολογική της Π.Ε.Φ., Διαβάζω, Ομπρέλα, Νέα Εστία, Οδός Πανός, Έρευνα, Μεθόριος του Αιγαίου, Αιολικά Γράμματα, καθώς στα διαδικτυακά Χάρτης, Frear. Πήρε μέρος σε Συνέδρια Νεοελληνιστών στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στην Αυστραλία όπως και σε Συνέδρια της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων) για τον Ελύτη, τον Ηρόδοτο και τον Όμηρο.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -spot_img

Latest article

- Advertisement -spot_img